Carlsberg

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Hopp til navigering Hopp til søk
Ei flaske Carlsberg-øl.

Carlsberg er eit dansk bryggeri som vart grunnlagd i 1847 av J.C. Jacobsen. Hovudkvarteret er i København i Danmark. Hovudmerket deira er Carlsberg, men dei brygger òg Tuborg og fleire lokale øltypar.[1] Etter samanslåinga med det norske konglomeratet Orkla ASA i januar 2001 vart Carlsberg den femte største bryggerigruppa i verda. Carlsberg er den leiande på ølsalg i Russland med rundt 40 prosent av marknaden.[2] I 2009 vart Carlsberg det fjerde største bryggeriet i verda med rundt 45 000 tilsette.[3]

Historie[endre | endre wikiteksten]

Carlsberg vart grunnlagd av J.C. Jacobsen og første brygget deira var ferdig 10. november i 1847. Carlsberg byrja eksportere øl i 1868 og brygging utanlands byrja i 1968 med opninga av eit bryggeri i Blantyre i Malawi.[4] Den opphavlege logoen viste ein elefant og ein svastika. Svastikaen kvitta dei seg med i 1930-åra, då det tyske nazistpartiet tok hevd på symbolet og sulka det til. Grunnleggjaren J.C. Jacobsen var ein filantrop og ihuga kunstsamlar. Han samla seg ei imponerande kunstsamling som no er i Ny Carlsberg Glyptotek i København.

Jacobsen starta Carlsberg Laboratorium i 1875. Der skulle ein arbeide med vitskaplege problem knytte til brygging. Laboratoriet fekk ei kjemiavdeling og ei fysiologisk avdeling. Gjærarten som blir brukt til å lage lys lager, Saccharomyces carlsbergensis, vart isolert på laboratoriet og namngitt etter det. Konseptet pH vart utvikla der saman med utvikling innan proteinkjemi.[5]

Den første lisensen i USA vart gitt til Photos Photiades Breweries, og i 1966 vart Carlsberg-øl brygga for første gongen utanfor Danmark ved Photiades bryggeri på Kypros. Carlsberg overtok Tuborg-bryggeria i 1970 og slo seg saman med Tetley i 1992. I 2008 kjøpte Carlsberg, saman med Heineken, Scottish & Newcastle bryggeri, det største bryggeriet i Storbritannia.

Regionale operasjonar[endre | endre wikiteksten]

Carlsberggruppa delar operasjonane sine inn i tre markeder: Nord- og Vest-Europa, Aust-Europa og Asia.

Kjelder[endre | endre wikiteksten]

  1. Nettstaden til Carlsberg Group
  2. Andrew E. Kramer (Jul 20, 2011), «Russian Law to Restrict Beer Sales», The New York Times
  3. Pubzone.com
  4. Nettstaden til Carlsberg Group
  5. "Sørensen, Søren Peter Lauritz (1868–1939)". 100 Distinguished European Chemists. European Association for Chemical and Molecular Sciences. Retrieved 2007-01-09.