Danmarks Nationalbank

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Danmarks Nationalbank

Danmarks Nationalbank i København, teikna av Arne Jacobsen.
Selskapsformfonde og andre selvejende institutioner Sjå dette på Wikidata
Skipa1. august 1818
StadHavnegade 5, 1093 København K
LandDanmark
HovudkontorDanish National Bank Sjå dette på Wikidata
GrunnleggjarFredrik VI av Danmark-Noreg
Nettstadwww.nationalbanken.dk

Koordinatar: 55°40′37″N 12°35′10″E Danmarks Nationalbank er sentralbanken i Danmark. Nasjonalbanken blei skipa i 1818, som eit resultat av at staten gjekk konkurs i 1813 (Statsbankerotten). Hovudlovheimelen for dagens sentralbank er frå 1936, då den nye sentralbankloven blei vedteken. Sentralbanksjefen per juni 2012 er Nils Bernstein.

Dagens Nationalbank har desse hovudoppgåvene:

  • Sikra stabile prisar, det vil seia å oppnå låg inflasjon. Ifølgje eigen nettstad gjer nasjonalbanken dette ved å innretta pengepolitikken etter ein fast kronekurs i høve til euroen.
  • Sikra betalingar. Nasjonalbanken skal sikra avviklinga av kontante og elektroniske betalingar. Banken opplyser at han gjer det ved at han gjev ut setlar og mynter og sørgjer for at pengeinstitutta kan avvikla innbyrdes betalingar.
  • Stabilitet i det finansielle systemet. Nasjonalbanken overvaker finansiell stabilitet og betalingssystem, produserer finansiell statistikk og forvaltar statleg gjeld.[1]

Sidan Danmark er medlem av EU, er også sentralbanken medlem av Det europeiske systemet av sentralbanker (ESSB) og eurosamarbeidet. På denne måten har banken innverknad på pengepolitikken og den økonomiske politikken både i Danmark og i EU.

Kjelder[endre | endre wikiteksten]

  1. Kort om Nationalbankens opgaver, Danmarks Nationalbank, 24. mai 2012 

Bakgrunnsstoff[endre | endre wikiteksten]