Habsburg-Spania

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket

Habsburg-Spania syner til spansk historie på 1500- og 1600-talet (1506–1700), då Spania vart regjert av ei stor grein av Habsburg-dynastiet. Under habsburgstyret (hovudsakleg under Karl V og Filip II av Spania) vart Spania på sitt mektigaste og kontrollerte område frå Amerika til Austindia i Asia, Nederlanda (som omfatta område som i dag er i Frankrike og Tyskland), ein del av dagens Italia i Europa og frå 1580 til 1640 Portugal, Det portugisiske imperiet og forskjellige andre område som Malta i Middelhavet og små enklavar som Ceuta og Oran i Nord-Afrika. I alt var Habsburg-Spania i godt over eit hundreår den største stormakta i verda. Av den årsaka vert denne perioden av spansk historie òg kalla «ekspansjonstida».

Etter å ha dominert Europa politisk og militært gjennom det meste av Habsburg-styret, fekk Spania gradvis mindre makt under dei seinare Habsburg-kongane, hovudsakleg på slutten av 1600-talet.

Habsburg-pra var òg ein spansk gullalder for kulturell oppblomstring. Av dei viktigaste kulturelle personane i denne perioden finn ein Diego Velázquez, El Greco, Miguel de Cervantes, Teresa of Ávila, Pedro Calderón de la Barca, Francisco de Vitoria, Domingo de Soto og Francisco Suárez.

Kjelder[endre | endre wikiteksten]