Konstantin Tsjernenko

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Konstantin Tsjernenko

Fødd11. september 1911
Bolsjaja Tes
Død10. mars 1985 (73 år)
Statsborgar avSovjetunionen
PartiSovjetunionens kommunistiske parti
Yrkepolitikar
Utdanna vedIon Creangă Pedagogical State University
Higher party school
EktefelleAnna Tsjernenko
BarnAlbert Tsjernenko
MedlemPolitbyrået i Sovjetunionen
Alle verv

Konstantin Ustinovitsj Tsjernenko (24. september 191110. mars 1985) var i knapt 13 månader frå 13. februar 1984 til han døydde i 1985 generalsekretær i Sovjetunionens kommunistiske parti (SUKP) og leiar av Sovjetunionen.

Tsjernenko var frå ein landsby i dagens Krasnojarsk kraj i Sibir. Han var medlem av kommunistpartiet frå 1931 og arbeidde på ulike partikontor rundt om i Sovjetunionen til han i 1960 vart henta til hovudstaden Moskva. Frå 1971 var han medlem av sentralkomiteen i SUKP, i 1978 fekk han plass i politbyrået.


Då generalsekretæren i SUKP, Jurij Andropov, døydde i februar 1984, vart Tsjernenko vald til ny generalsekretær og leiar av Sovjetunionen. Innanrikspolitisk la han vekt på oppslutnad hos folket, og søkte betre jordbruket, dei offentlege tenestene og tilgangen på komsumvarer. Kampen mot korrupsjon som Andropov hadde sett i gang, vart stogga. Utanrikspolitisk førte han både ei kaldkrigs-line à la Brezjnev, og fekk i stand ein handelsavtale med Kina. Elendig helse gjorde det vanskeleg for han å ha kontroll over styringa av både partiet og unionen.

Kjelder[endre | endre wikiteksten]