Lusaka

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Lusaka
Horisonten til Lusaka
Horisonten til Lusaka
Styresmakter
Land
Provins
Distrikt
Zambia
Lusaka
Lusaka
Geografi
Flatevidd 360 km²
Innbyggjarar 1 742 979 (2010)
Innbyggjarar
 - By (2010)

2 467 563
Høgd over havet 1279 m
Tidssone UTC+02:30 (UTC)
Diverse anna
Heimeside: https://www.lcc.gov.zm/
Nettstad: www.lcc.gov.zm
Plassering
Plassering av Lusaka
Plassering av Lusaka

Lusaka er hovudstad og største byen i Zambia. Han ligg på sørdelen av sentralplatået, 1 279 meter over havet. Innbyggartalet vart i 2007 berekna til 3,1 millionar. Byen hyser regjeringskontora og er det økonomiske senteret i landet. Fire av hovudvegane i Zambia; Great North Road, Livingstone Road, Great East Road og Great West Road går ut frå/inn i byen. Dei to mest brukte språka i Lusaka er engelsk og nyanja.

Styre[endre | endre wikiteksten]

Både den lovgjevande, utøvande og dømmande makta i Zambia har sine sete i Lusaka. Parlamentet har plass i ein 15 etasjar høg bygning. Byen er også hovudstad for Lusaka-provinsen, den minste men mest folkerike av dei ni provinsane i landet.

Samferdsle[endre | endre wikiteksten]

Eit kjøpesenter på Manda Hill, ved Great Eastern Road

Fly[endre | endre wikiteksten]

Byen har flyplass, Lusaka International Airport, og ligg ved jarnbanen mellom Livingstone og Kitwe. Flyplassen vert brukt av både offentleg og militær luftfart.

Buss[endre | endre wikiteksten]

Bussruter går frå Lusaka til nærliggjande byar som Siavonga og Chirundu.

Klima[endre | endre wikiteksten]

Lusaka har eit fuktig, subtropisk klima. Kjølegaste månaden, juli, har ein middeltemperatur på 16 °C. Klimaet er prega av varme, men ikkje heite, somrar. Resten av året er det mildt. Den varmaste månaden, oktober, ligg temperaturen godversdagane på kring 25 °C. Lusaka har både regntid og tørketid. Tørketida er den dominerande og varer frå april til slutten av oktober.

Historie[endre | endre wikiteksten]

Høgsteretten i Zambia

Lusaka var ein landsby oppkalla etter hovdingen sin, Lusakasa, som i fylgje soga låg på Manda Hill, nær der Zambias nasjonalforsamling står no. Området vart utvida av europeiske, i hovudsak britiske, settlarar då det i 1905 vart bygt jarnbane.

I 1935 vart byen vald til hovudstad i den britiske kolonien Nord-Rhodesia, til dess hadde Livingstone vore hovudstad i kolonien. Staden vart vald, både for at han låg nokså sentral og for at han låg i krysset mellom Great North Road og Great East Road.

Etter danninga av føderasjonen mellom Nord- og Sør-Rhodesia i 1953, vart byen eit senter for ei sjølvstendrørsle mellom nokre av den utdanna eliten. Dette førte til danninga av republikken Zambia. I 1964 vart Lusaka hovudstad i det nyleg sjølvstendige Zambia.

Kjelder[endre | endre wikiteksten]

Bakgrunnsstoff[endre | endre wikiteksten]

Commons har multimedium som gjeld: Lusaka