Tilburg

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Tilburg
Flagget til Tilburg Byvåpenet til Tilburg
Flagget til Tilburg Byvåpenet til Tilburg


Plassering
Plassering av Tilburg
Plassering av Tilburg
Styresmakter
Land
Provinsar
 Nederland
Noord-Brabant
Først nemnd i 709
Borgarmeister Peter Noordanus
Geografi
Flatevidd
 - By
   - Land
   - Vatn

119,15 km²
  116,69 km²
  2,46 km²
Innbyggjarar[1]
 - Totalt (2007)
   - folketettleik

201 979
  1 713/km²
Koordinatar 51°33′″N 5°5′″EKoordinatar: 51°33′″N 5°5′″E
Diverse annan informasjon
Nettstad: www.tilburg.nl

Tilburg er ein kommune og by i Nederland i den sørlege provinsen Noord-Brabant. Tilburg kommune inkluderer òg landsbyane Berkel-Enschot og Udenhout. Han er den sjette største kommunen i landet med like over 200 000 innbyggjarar.

Tilburg universitet (tidlegare Katholieke Universiteit Brabant) ligg i Tilburg.

Det er tre jernbanestasjonar i kommunen, Tilburg Centraal, Tilburg West og Tilburg Reeshof. Den høgaste bygningen i Tilburg er tårnet Westpoint med ei høgd på 141,3 meter.

Historie[endre | endre wikiteksten]

Sint Jozefkerk (St. Josefskyrkja) er ei gotisk kyrkje i sentrum av Tilburg.

Tilburg vart først nemnd i 709 og etter dette høyrer ein ikkje meir til Tilburg på eit par hundre år. Seint i mellomalderen var ikkje Tilburg meir enn ei samling av små grender. Ei av desse var Oost-Tilburg, som låg rundt ei lita borg eller Motteburcht på ein liten ås. Borga var truleg av tre og vart rive ned etter nokre hundreår. På 1300-talet fekk Tilburg i lag med Goirle status som landgods og fleire adelsherrar styrte over godset. Dei fekk inntektene sine frå skattar, bøter og renter som landsbybuarane betalte.

På 1400-talet bygd ein av herrane av Tilburg, Jan van Haestrecht, Tilburg borg. I 1858 vart borga riven ned for å gje plass til ein fabrikk. Borga er framleis avbilda på byvåpenet. I 1803 vart Goirle skild frå Tilburg og i 1809 fekk Tilburg byrettar. Dette året hadde han om lag 9 000 innbyggjarar.

Dei fattige bøndene rundt Tilburg livnærte seg på å selje ull, og byrja etter kvart å veve sjølv. Etter kvart voks ullindustrien seg stor og i 1881 hadde Tilburg 145 spinneri. Ulltekstilar frå Tilburg vart kjend over store område og etter den andre verdskrigen vart Tilburg kjend som ullhovudstaden i Nederland. I 1960-åra gjekk det nedover med industrien og i 1980-åra var det berre eit par tekstilfabrikkar att.

Kjelder[endre | endre wikiteksten]

Fotnotar[endre | endre wikiteksten]

Bakgrunnsstoff[endre | endre wikiteksten]