Wikipedia:Utvald bokmålsartikkel/Veke 40, 2017

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Guerrillero Heroico - Alberto Kordas berømte fotografi av Che Guevara.

Che Guevara (Ernesto Guevara de la Serna, 1928–1967) var en argentinsk marxistisk revolusjonær og geriljaleder. Han deltok i den cubanske revolusjonen, og ble senere minister i den kubanske regjeringa som ble dannet etter revolusjonen.

I 1951, mens han ennå studerte medisin, reiste den 23-årige Guevara og en kamerat gjennom deler av Sør-Amerika, en reise som tok flere måneder og formet hans politiske synspunkter. Turen overbeviste ham om at kun en revolusjonær omveltning kunne skape sosial rettferdighet. Med denne overbevisningen engasjerte han seg i Guatemalas revolusjon under president Guzmán.

Senere ble han medlem av Castros 26. juli-bevegelse. Han ble utnevnt av Castro til kommandant, og senere til industriminister, sjef for Nasjonalbanken, og fungerte som instruksjonsdirektør for Cubas væpnede styrker, foruten å reise verden rundt som diplomat på vegne av den kubanske sosialisme. I 1965 forlot han Cuba, for å delta i revolusjoner i andre deler av verden. Først i Kongo-Kinshasa; deretter i Bolivia. Mens Che Guevara satt i fangenskap i landsbyen La Higuera i Bolivia, ble han 9. oktober 1967 henrettet av en boliviansk offiser. Les mer …