Wikipedia:Utvald dansk artikkel/Veke 9, 2016

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Litauens flag

Litauen er det sydligste af de tre baltiske lande. Landet har en befolkning på 2,9 millioner, og dets hovedstad og største by er Vilnius.

I 1300-tallet var Litauen det største land i Europa, og dagens Hviderusland, Ukraine samt dele af Polen og Rusland var underlagt Storfyrstendømmet Litauen. Med Lublinunionen fra 1569 dannede Polen og Litauen en ny stat, Den polsk-litauiske realunion. Realunionen varede i over to hundrede år. Ved delingen af realunionen overtog Det Russiske Kejserrige størstedelen af det litauiske territorium.

Efter 1. verdenskrig fik landet sin uafhængighed i 1918 og blev på ny en suveræn stat. Fra 1940 blev Litauen besat af Sovjetunionen og derefter af Nazityskland. Da 2. verdenskrig nærmede sig sin afslutning, trak tyskerne sig tilbage, og Sovjetunionen besatte Litauen igen. Den 11. marts 1990 blev Litauen den første sovjetrepublik, som erklærede sin uafhængighed. Litauen er medlem af NATO og Europarådet. Landet blev fuldgyldigt medlem af Schengen-samarbejdet i 2007. I 2009 var Vilnius europæisk kulturhovedstad, og samme år fejrede Litauen tusindårsjubilæet for sit navn. Læs mere