Wikipedia:Utvald svensk artikkel/Veke 32, 2018

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Gråhakedopping på svensk, Gråstrupedykker på norsk, og Gråstrubet lappedykker på dansk.

Gråhakedopping (Podiceps grisegena) är en vattenlevande flyttfågel som förekommer på norra halvklotet. Arten tillhör den distinkta ordningen doppingfåglar och placeras i den ordningens geografiskt mest spridda släkte Podiceps. Arten övervintrar till största delen i lugnt vatten utmed havskuster. Den föredrar att häcka vid grunda vegetationsrika sötvatten som sjöar, våtmarker och dammar.

Vintertid har den en mestadels mörkgrå och gråvit fjäderdräkt, med inslag av ljusbrunt, medan den under häckningssäsongen har en distinkt rödbrun hals, svart hätta och kontrasterande ljusgrå kind och strupe. Den har en komplicerad parningslek som bland annat omfattar höga läten. När de väl har bildat par bygger de ett bo av material från vattenväxter som placeras ovanpå flytande vegetation.

Som alla doppingar är gråhakedoppingen en god simmare, en exceptionellt snabb dykare och reagerar på fara genom att dyka, snarare än att flyga sin väg. Fötterna är placerade långt bak på kroppen, nära stjärten, vilket gör den klumpig på land. Läs mer …