Wikipedia:Utvald svensk artikkel/Veke 40, 2019

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Hopp til navigering Hopp til søk
På Johan Gustaf Sandbergs målning från 1836 manar Gustav Eriksson (Vasa) dalkarlarna i Mora år 1521 att ansluta sig till honom i kampen mot Kristian II.

Lasse Olsson var Gustav Vasas främste krigsman och en av nyckelfigurerna under det väpnade upproret – ”befrielsekriget” – mot unionskungen Kristian II 1520–1521. Enligt Gustav Vasas historieskrivare Peder Swart var det på Lasses enträgna inrådan 1521 som dalkarlarna beslöt att återkalla den unge frälsemannen Gustav Eriksson (Vasa), som ett par dagar tidigare i Mora utan framgång hade försökt övertala allmogen i Dalarna att ansluta sig till upproret. Det är återkallandet av Gustav Eriksson som ligger till grund för det moderna Vasaloppet.

Lasse Olsson sårades allvarligt under stridigheterna vid Stockholm men kom därefter att brukas i en lång rad uppdrag i kronans tjänst i Östergötland, Uppland, de norrländska kustlandskapen och i Österbotten som fogde, ståthållare, med mera. Under det stora ryska kriget fungerade han som högste militärbefäl i Norrland. Läs mer …