Wikipedia:Utvald svensk artikkel/Veke 52, 2023

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Pitt den 15 oktober 2014.

Brad Pitt, född 1963, är en amerikansk skådespelare och filmproducent. Pitt har vunnit två Oscar, nominerats ytterligare fem gånger till priset samt vunnit två Golden Globe och erhållit ytterligare fem nomineringar till samma pris.

Brad Pitt uppmärksammades för sin roll som en liftande cowboy som förför Geena Davis rollfigur i filmen Thelma & Louise (1991). Sina första huvudroller i större produktioner fick han i Där floden flyter fram (1992) och En vampyrs bekännelse (1994). Samma år spelade han mot Anthony Hopkins i dramat Höstlegender och nominerades till en Golden Globe för sin roll. Pitts framträdanden i två filmer 1995 kritikerrosades: Seven och De 12 apornas armé. För sin roll i den senare erhöll han en Golden Globe i kategorin bästa biroll, och nominerades även till en Oscar.

Fyra år senare (1999) hade han huvudrollen i kultfilmen Fight Club. Pitt spelade sedan rollfiguren Rusty Ryan i filmen Ocean's Eleven (2001) och dess uppföljare. Han var gift med skådespelaren Jennifer Aniston i fem år och och därefter med skådespelaren Angelina Jolie i två år. Pitt och Jolie har sex barn. Läs mer …