Wikipedia:Vekas bokmålsartikkel/Veke 28, 2007

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Hopp til navigering Hopp til søk
Fra konsert i London 2003

Metallica er et Grammy-belønnet amerikansk heavy metal-band som ble stiftet i oktober 1981. Siden 1991, og den til da største salgssuksessen Metallica (The Black Album), har det kommersielt sett vært et av de mest suksessfulle bandene i heavy metal-historien. Med 57 millioner solgte album i USA (ifølge RIAA-tall) og tilnærmet det samme i resten av verden, er det totale antallet solgte album rundt 90 millioner. Metallica plasseres per 2006 som nummer 18 på listen over mestselgende artister i amerikansk musikkhistorie.

Etter å ha bygget opp en lojal fanbase gjennom sin rolle i utviklingen av thrash metal på 1980-tallet, fikk de et merkbart bredere publikum tidlig på 1990-tallet da de begynte å spille en moderne form for heavy metal. Som en kontrast, kom Metallicas kommersielle suksess i kjølvannet av en stilforandring som fikk mange til å beskylde dem for å «selge ut». Til tross for at de siste albumene har solgt meget godt, mente deler av fanbasen at Metallica hadde distansert seg for langt fra sine thrash metal-røtter. I tillegg ble Metallicas syn på og sentrale deltakelse i saken mot fildelingsprogrammet Napster i 2001/2002 kontroversiell for mange fans.

I 2003 ble det åttende studioalbumet, St. Anger, utgitt. Det var en samling av de mest aggressive låtene og musikken som de hadde skrevet på lenge. Albumet splittet kritikere og fikk ikke fullt så gode salgstall som tidligere album. Derimot var det meste av den påfølgende «Madly in Anger with the World»-turneen utsolgt. Les mer