Wikipedia:Vekas bokmålsartikkel/Veke 32, 2012

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Tsjad er inndelt i tre klimatiske soner, fra savannen i sør til Sahara-ørkenen i nord.

Tsjad er en innlandsstat i Sentral-Afrika. Tsjad inndeles i tre større geografiske regioner: Saharaørkenen i nord, et tørt sahelbelte i midten og en mer fruktbar savanne i sør. Landet er oppkalt etter Tsjadsjøen. Den største byen er hovedstaden N'Djamena. Tsjad er bebodd av over 200 ulike etniske og språklige grupper. De offisielle språkene er fransk og arabisk. Islam er den mest utbredte religionen i landet.

Landet var fra 1920 en del av Fransk Ekvatorial-Afrika. Under ledelse av F. Tombalbaye ble Tsjad selvstendig i 1960. Hans politikk skapte misnøye i den muslimske norddelen av landet, og en langvarig borgerkrig i 1965. I 1979 erobret opprørerne hovedstaden. Rebellene stred innbyrdes inntil H. Habré beseiret sine rivaler. Han ble styrtet i 1990 av general Déby.

Tsjad er et av de fattigste og mest korrupte landene i Afrika. De fleste tsjadere lever i fattigdom og driver jordbruk og husdyrhold til eget bruk. Den tradisjonelle bomullsindustrien var landets fremste kilde til eksportinntekter fram til 2003, da råolje tok over. Les mer…