Wikipedia:Vekas bokmålsartikkel/Veke 32, 2013

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Hopp til navigering Hopp til søk
Oslo T-banes logo.

Ivar Andreas Aasen (født 5. august 1813 i Ørsta, død 23. september 1896 i Kristiania) var en norsk språkforsker og dikter. Han er mest kjent som opphavsmannen til nynorsk (landsmål) som skriftspråk, men var også en respektert dikter, han skrev blant annet diktet «Nordmannen» («Millom bakkar og berg»).

Bare 22 år gammel skrev han i 1836 det programmatiske essayet «Om vort Skriftsprog». Allerede i dette essayet tok Aasen til orde for å lage et nytt «Hovedsprog» som ikke er basert på en enkelt dialekt, men det skulle være et grunnlag for alle dialekter. For å oppnå dette ville han lage ordsamlinger «for enhver af Landets større Provindser» som skulle danne et grunnlag for en «fuldstændig norsk Ordbog» basert på et utvalg av disse ordsamlingene.

I 1848 utgav Aasen boken Det norske Folkesprogs Grammatikk, og to år etter kom Ordbog over det norske Folkesprog. Boken var på mer enn 25 000 ord og P.A. Munch kalte det et nasjonalt mesterverk. De første eksempeltekstene på landsmål kom i boken Prøver af Landsmaalet i Norge i 1853. Les mer...