Wikipedia:Vekas bokmålsartikkel/Veke 8, 2007

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Hopp til navigering Hopp til søk
Jugoslavia før oppdelingen

Jugoslavia (Jugoslavija på alle sørslaviske språk, Југославијаserbisk og makedonsk) var tre etterfølgende, men separate stater som eksisterte i størstedelen av det 20. århundreBalkan i Europa.

Den første var et kongerike etablert 1. desember 1918 som Kongeriket av serbere, kroater og slovenere, som ble omdøpt til Kongeriket Jugoslavia den 6. januar 1929 og eksisterte fram til 6. april 1941 da den ble invadert av aksemaktene under andre verdenskrig. Den kapitulerte kun 11 dager senere og var okkupert fra 17. april 1941.

Den andre var en sosialistisk stat etablert umiddelbart etter andre verdenskrig, 29. november 1945, som Den demokratiske føderasjonen Jugoslavia, senere omdøpt til Den sosialistiske føderale republikken Jugoslavia (SFR). Landet ble det meste av tiden regjert av Josip Broz Tito, og ofte omtalt som «Titos Jugoslavia».

Den tredje ble kalt Den føderale republikken Jugoslavia og ble dannet 1992; den omfattet de gjenværende republikkene Serbia (inkludert provinsene Kosovo og Vojvodina) og Montenegro. I 2001 ble navnet Jugoslavia offisielt avskaffet, og staten ble omdannet til en løsere union med navnet Serbia og Montenegro som ble offisielt anerkjent :no:4. februar 2003. Montenegro erklærte seg uavhengig fra Serbia 3. juni 2006; ved det ble den siste unionen oppløst. Les mer...