Wikipedia:Vekas danske artikkel/Veke 48, 2009

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Hopp til navigering Hopp til søk
Angela Merkel

Angela Merkel (født 17. juli 1954) er en tysk politiker fra det konservative CDU. Hun har siden 22. november 2005 har været Tysklands forbundskansler og er Tysklands første kvindelige og den hidtil yngste kansler samt den første kansler fra det tidligere DDR.

Merkel voksede op i DDR, hvor hun som ung studerede kvantekemi, og opnåede en doktorgrad. I slutningen af 1980'erne involverede hun sig i politik, og efter murens fald blev hun Helmut Kohls protegé og snart minister for kvinder og unge, senere for miljø og atomsikkerhed. Hun var den første ledende CDU-politiker, der brød med Kohl efter en skandale, hvor Kohl havde dækket over ulovlige partibidrag. Hun blev i 2000 Kohls efterfølger som partiformand på trods af sit køn, sin protestantiske baggrund, sin fortid i DDR og sin barnløshed.

Hun sejrede som leder af CDU/CSU ved valget i 2005 og tiltrådte som Tysklands kansler den 22. november efter lange og svære forhandlinger med SPD. Den 27. september 2009 blev Angela Merkel genvalgt og kan fortsætte som Tysklands forbundskansler. Blandt hendes resultater har været, at hun som EU-formand opnåede enighed om en ny EU-traktat i 2007. Læs mere