Den arabiske plata

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Den arabiske plata med grense til den eurasiske, afrikanske og indiske plata.
Møteområdet mellom den eurasiske, den annatolske og den arabiske plata.

Den arabiske plata er ei jordskorpeplate som hovudsakleg ligg under Den arabiske halvøya. Saman med den afrikanske og den indiske plata har ho bevega seg nord-nordaustover gjennom millionar av år og kollidert med den eurasiske plata. Dette har ført til hevinga av ei rekkje fjellkjeder, som Kaukasus og Zagros i Vest-Asia.[1] Sidan den arabiske plata beveger seg noko raskare enn den afrikanske, har det også utvikla seg eit riftområde i vest, Daudehavsforkastinga, der ein mellom anna finn Daudehavet.

I tillegg til å dekkja Den arabiske halvøya strekk den arabiske plata seg aust ved Sinai og Raudehavet og nordvest til Levanten. Dei andre platene ho grensar til er:

Den arabiske plata var del av den afrikanske i store delar av fanerozoikum, fram til oligocen. Raudehavsrifta hadde byrja å bli forma i eocen, men dei to platene blei først fråskilde i den påfølgjande geologiske epoken. Sidan oligocen har den arabiske plata bevega seg mot den eurasiske. Ho kolliderte med denne i tidleg miocen.[1]

Den tektoniske kollisjonen fører til hevinga av fjellkjeder som Zagrosfjella i Iran, og til geologisk aktivitet i Iran og Tyrkia, som jordskjelv og vulkansk aktivitet.

Kjelder[endre | endre wikiteksten]

  1. 1,0 1,1 M. Nafi Toksöz; Robert D. Van der Hilst; Margaret H. Benoit; Levent Gülen; Dogan Kalafat; Huseyin S. Kuleli; Chang Li; Youshun Sun, «SEISMIC TOMOGRAPHY OF THE ARABIAN-EURASIAN COLLISION ZONE AND SURROUNDING AREAS» (PDF), 29th Monitoring Research Review: Ground-Based Nuclear Explosion Monitoring Technologies