Det armenske folkemordet

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Hopp til navigering Hopp til søk

Det armenske folkemordet[1] skjedde 1915-1920 i det osmanske riket, og "nærmere 1,5 millioner armenere drept og fordrevet".[2]

Eit norsk tidsvitne[endre | endre wikiteksten]

Eit norsk medlem i KMA – Kvinnelige Misjonsarbeidere var eit tidsvitne; I landsbyen Musch oppretta Bodil Biørn ein "poliklinikk ... [som tok] imot tusenvis pasienter i året, både armenere, tyrkere og kurdere, og hjalp dem med alt fra øyesykdommer til fødsler", skriv nettstaden forskning.no; "Krigshandlingene i 1915 førte til at det etter hvert ble umulig for Bodil å fortsette arbeidet i Armenia. Utslitt av det hun hadde opplevd dro hun hjem til Norge i 1917, med den vesle gutten Fridtjof på to år, som hun hadde adoptert. Hjemme fortsetter hun sitt arbeid for armenerne. I de neste fire årene reiser hun rundt med sine egne lysbilder og forteller om forholdene i landet"; I 1922 drog ho til Konstantinopel "for å hjelpe armenere i landflyktighet"; Sidan drog ho til den nyoppretta armenske republikken og etablerte ein barneheim i byen Leninakan.[2]

Kjelder[endre | endre wikiteksten]

Broom icon.svg Denne artikkelen kan ha godt av ei opprydding for å nå ein høgare standard og/eller for å verta i tråd med standardoppsettet. Sjå korleis du redigerer ei side og stilmanualen for hjelp.
Edit-find-replace.svg Ikkje omsett: Denne artikkelen er ikkje ferdig omsett frå bokmål enno. Hjelp oss gjerne med å gjera omsetjinga ferdig!
Spire Denne historieartikkelen som har med Tyrkia å gjere er ei spire. Du kan hjelpe Nynorsk Wikipedia gjennom å utvide han.