Dronninga av Saba

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Hopp til navigering Hopp til søk
Broom icon.png Denne artikkelen kan ha godt av ein språkvask, som reinskar opp målføringa og/eller innfører same språkstilen overalt.
Broom icon.svg Denne artikkelen kan ha godt av ei opprydding for å nå ein høgare standard og/eller for å verta i tråd med standardoppsettet. Sjå korleis du redigerer ei side og stilmanualen for hjelp.
Ein etiopisk fresko i Addis Ababa av dronninga Saba som reiser til kong Salomo.

Dronninga av Saba vert omtalt i Første kongebok og Andre Krønikebok i Bibelen, i Koranen og etiopisk historie og var herskarinnen over Saba, eit gammalt kongedømme ein antek låg i dagens Etiopia eller Jemen. I Bibelen vert kalla ho Makeda, i etiopisk og islamsk tradisjon Bilqis. Ho vitja kong Salomo med store gåver etter å ha høyrt om hans store visdom frå ein handelsreisande som heitte Tamrin.[1]

Forteljinga til bibelen om dronninga av Saba og kong Salomo[endre | endre wikiteksten]

Dronninga av Saba var openberra ein velståande og gjevmild kvinne. Og gjevmilda hennar vart gjengjeldt. Bibelen seier: «Kong Salomo gav dronninga av Saba alt det ho hadde lyst på og hadde bede om, forutan verdien av det ho hadde hatt med til kongen.» (2. Krønikebok 9: 12) Det kan ha vore skikk og bruk at kongelege utveksla gåver, men Bibelen nemner spesielt Salomos «rundhåndethet». (1. Kongebok 10: 13) Salomo sjølv skrev: «Den gjevmilde sjela vert sjølv gjort feit, og den som gjev andre rikelig å drikka, får sjølv òg rikelig å drikka.» — Ordspråka 11: 25.

Dronninga av Saba brukte mykje tid og mange kreftar for å vitja Salomo. Etter alt å dømma låg Saba i det som no er Jemen, såg dronninga og hennes dromedarfølgje reiste godt over 160 mil for å koma til Jerusalem.

Første Kongebok 10: 1, 2 seier at dronninga av Saba kom «for å prøva [Salomo] med innviklede spørsmål. . . . [Ho] byrja å tala til han om alt det som låg ho på hjartet» Ein skildrar så Salomos reaksjon: «Salomo byrja å gjera reie overfor ho for alle hennes anliggender. Det viste seg at det ikkje var noko anliggende som var skjult for kongen, og som han ikkje gjorde reie for overfor ho.» — 1. Kongebok 10: 3.

Dronninga vart forbløffa over det ho fekk høyra og sjå, og sa audmjuka: «Lukkelege er dine menn; lukkelege er desse dine tenarar som stadig står framfor deg og lyttar til din visdom!» (1. Kongebok 10: 4—8)

Legender[endre | endre wikiteksten]

Ifølgje nokre legendariske tradisjonar utanom Bibelen fekk dronninga av Saba eit barn med Salomo, sonen Menelik I som vart konge over Etiopia. Dette attgjevast blant anna i verket Kebra Negast frå 1300-talet. Trua på at Salomo fekk etiopiske etterkommarar har spelt ei rolle i den etiopiske ortodokse kyrkja og seinare i rastafarianismen.

Kjelder[endre | endre wikiteksten]

Referansar[endre | endre wikiteksten]

  1. Ethiopian Treasures – Aksum