Kingston på Jamaica

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Gå til: navigering, søk
Denne artikkelen handlar om Kingston på Jamaica. For andre byar med same namn, sjå Kingston.
Kingston

Kingston er hovudstadJamaica, og med om 950.000 innbyggjarar også den største byen i landet. Den ligg søraust i landet, og har ei naturleg hamn som er beskytta av Palisadoes, ein lang sandbanke som bind saman Port Royal og den internasjonale lufthamna med resten av øya.

Byen blei grunnlagd i 1693 av engelskmennene, etter at den tidlegare hovudstaden Port Royal blei sterkt skada av eit jordskjelv. Kingston har også blitt ramma av eit kraftig jordskjelv; 14. januar 1907 var eit skjelv årsal til store øydeleggingar og meir enn 1000 menneske omkom. I 1872 blei byen offisielt administrasjonssete for det britiske kolonistyret, og den beheldt hovudstadsstatusen då Jamaica blei sjølvstendig i 1962. I tillegg til å vere sete for Jamaica si regjering ligg også University of the West Indies, opna i 1948, i Kingston.

Kingston består av to hovuddelar: Sentrum, med den historiske byen, og New Kingston. I sistnemnde bydel finst ein av dei største turistattraksjonane i byen, Bob Marley-museet, som ligg i reggaelegenda sin heim. Andre attraksjonar er blant anna strendene Hellshire og Lime Cay, National Gallery of Jamaica og Devon House, ein staseleg heim med parkanlegg som ein gong var eigd av den første svarte millionæren på Jamaica.

Kingston har to flyplassar, Norman Manley internasjonale lufthamn og ei mindre innanrikslufthamn ved Tinson Pen.

Kjelder[endre | endre wikiteksten]