Kvalstranding

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Hopp til navigering Hopp til søk
Ein knølkval som har stranda på Baranof-øya i Alaska.
Ein flokk med kvalar har stranda ein stad på New Zealand i desember 2005. Folk freistar berge kvalane mot å turke ut, og å få dei frakta ut i vatnet att.

Kvalstranding vil seie at ein kval, eller ofte fleire kvalar, sym med så stor fart inn mot ei strand at dei vert liggjande oppe på turre landet og ikkje kjem seg ut i vatnet att ved eiga hjelp. Kva som er årsaka til at dette går føre seg, er ikkje kjent, og teoriane om dette er mange. Men det er konstatert at kvalstrandingar har skjedd i samband med bruk av militære sonarar, og difor er det reist mistanke om at lydpulsane som sonarane sender ut i vatnet, kan vere skadelege for fiskeyngel, fisk, sel og kval. Truleg kan lågfrekvent sonar med høgt kjeldenivå vere farleg for fisk og og havdyr, men korleis og kor mykje dei vert påverka, har det hittil ikkje vore råd å finne ut av.

Stranda kvalar vil etter kvart døy og rotne. Presset av dei stinkande gassane som dannar seg i kvalbuken under rotninga kan føre til at kvalen sprekk på eksplosjonsarta vis.

Bakgrunnsstoff[endre | endre wikiteksten]

Sjå òg[endre | endre wikiteksten]