Kvirinius

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Jump to navigation Jump to search
Kvirinius tel Maria og Josef i ei bysantinsk framstilling i Kariye Camii, frå 1300-talet.

Publius Sulpicius Quirinius (ca. 51 f.Kr.-21) var ein romersk aristokrat, kjend frå Lukas-evangeliet i Det nye testamentet som Kvirinius (gresk Κυρήνιος, Kyrenios), statthaldar i Syria, då Jesus blei fødd.

Liv[endre | endre wikiteksten]

Kvirinius var fødd i Lanuvium nær Roma i ein rik familie utan politisk makt. Han tenestegjorde i Spania. Rundt 14 f.Kr. nedkjempa han Marmaridae-stammen frå Kyrenaika, kanskje medan han var guvernør for Kreta og Kyrene. I 12 f.Kr. blei han utnemnd til romersk konsul.

11–7 f. Kr. kjempa Kvirinius mot homonadane i nordre Syria og Kilikia. Etter å ha overvunne denne stammen blei han heidra med eit sigerstog, ein triumf. I år 6 f.Kr. blei han prokonsul for Pamfylia-Galatia. Han blei statthaldar av Syria og Judea i år 6, etter forvisinga av Herodes Arkelaos. Han fortsette i stillinga fram til år 12, då han drog tilbake til Roma. Her døydde han i 21, og fekk ei offentleg påkosta gravferd.

Kvirinius si folketeljing[endre | endre wikiteksten]

Ein av dei første oppgåvene Kvirinius fekk utført var ei folketeljing i Syria og Judea i år 6 eller 7.

Ei romersk folketeljing under Kvirinius er nemnd i Juleevangeliet etter Lukas. Matteus-evangeliet plasserer derimot fødselen under styret til den tidlegare Herodes den store, som døydde i 4 f.Kr.

  Men Lukas omtaler to forskjellige folketellinger, den i år 6/7 i Apostlenes gjerninger og en som ble holdt tidligere. Siden Lukas historisk sett er holdt for å være en pålitelig kilde, kan det tenkes at tellingen ved Jesu fødsel var en del av keiser Augustus beslutning om en omfattende folketelling som startet i år 10/9 fKr. Den er omtalt av historikeren Tacitus i "Annaler 1.11." Den ble foretatt av jødene selv, i motsetning til den senere rundt år 6, som førte til mye bråk siden romerne stod for den.
  I det romerske statsapparat var der minst to forvaltningsnivåer, Senatet som politisk lederskap og Hesteordenen, som    stod for kontrollerende og straffende, militære og politimessige oppgaver. Da Judea ble direkte underlagt romersk styre  rundt år 6, ble F. eks Coponius utnevnt som sivil leder og Kvirinius som Legat. Kvirinius kan ha hatt ansvar for folketellingen rundt Jesu fødsel, siden dette var ansett for å være en militær oppgave. Derfor kan han på denne tiden ha blitt oppfattet som Landshøvding i Syria ,selv om han ennå ikke formelt hadde fått toppjobben innenfor dette området.
  Hvis vi sammenholder de foreliggende opplysninger ble Jesus født  ca år 5 før vår tidsregning.

Kjelder[endre | endre wikiteksten]