Ubåtklassar i teneste

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Hopp til navigering Hopp til søk

Oversyn over ubåtklassar i teneste.

Ubåtar med ballistiske missil[endre | endre wikiteksten]

  • 1 i teneste (2010-talet)

Atomubåtar med ballistiske missil[endre | endre wikiteksten]

  • Eitt fartøy er i teneste, og eit er sjøsett (2017).
  • 3 fartøy i teneste (2018)
  • 1 fartøy i teneste (2017), eit anna fartøy som ikkje lenger kan fyre av ballistiske missil grunna modifisering (2010-talet).
  • 4 i teneste (2015)[1]
  • 14 i teneste, væpna med ballistiske missil (2010-talet)
  • 4 i teneste (2010-talet)
  • Fartøyet har ikkje vore i aktiv teneste av typen «in commission» sidan 1989, men 1 fartøy er i teneste (2010-talet), ei ombygging til prosjekt 941UM.[2][3][4]
  • 4 i teneste (2010-talet)

Ubåtar med styrte missil[endre | endre wikiteksten]

  • 6 i teneste, og 2 andre bygga om til den nyaste versjonen av Oscar II-klassen: «prosjekt 949AM» (2010-talet).
  • 4 i teneste, væpna med styrte missil (2010-talet)

Atomdrivne «jagar-ubåtar»[endre | endre wikiteksten]

Jagar-ubåtar eller angrepsubåtar er utforma for å angripe andre ubåtar.

  • 4 i russisk teneste (2010-talet)
  • 1 i indisk teneste; leigeavtale går ut i 2022.[5][6]
  • 3 i teneste (2010-talet)
  • 32 i teneste (2019)
  • Rubis-klassen frå Frankrike, somme tidar kalla «Rubis Amethyste»-klassen,[7] etter at fartøya i klassen fekk ein ombygging som inkluderte ein oppgradering (av skroget), kalla AMETHYSTE.
  • 6 i teneste (2010-talet)
  • 3 i teneste (2010-talet)
  • 6 i teneste (2015)[8]
  • 2 i teneste frå Sierra II-klassen,[9] og minst ein «Sierra I» er under ombygging (2019).
  • 3 i teneste (2017)[10]
  • 3 i teneste (2010-talet)
  • 17 i teneste, og 1 sjøsett (2019)
  • 1 er i teneste, og 1 er sjøsett (2018)

Diesel-elektriske «jagar-ubåtar»[endre | endre wikiteksten]

Fartøy frå ubåtklassen Sang-O frå Nord-Korea (1996)
  • 3 «Agosta–90B» i pakistansk teneste, pluss 2 av originalversjonen (2010-talet)
  • 3 av originalversjonen i spansk teneste
  • 2 i singaporsk teneste (2010-talet)
  • 5 i israelsk teneste (2010-talet)
  • 1 i teneste (2019)[11]
  • 6 av den såkalla forbetra versjonen i russisk teneste, pluss 17 av originalversjonen (2010-talet)
  • 9 av originalversjonen i indisk teneste (2010-talet)
  • 10 av den forbetra versjonen i kinesisk teneste, pluss 2 av originalversjonen (2010-talet)
  • 2 av den forbetra versjonen i algerisk teneste, pluss 2 av originalversjonen (2010-talet)
  • 1 av originalversjonen i polsk teneste (2010-talet)
  • 3 av originalversjonenen i iransk teneste (2010-talet)
  • 1 av originalversjon i rumensk teneste (2010-talet)
  • 5 av den forbetra versjonen i vietnamesisk teneste, pluss 1 av originalversjonen (2010-talet)
  • 4 i polsk teneste (2010-talet)
  • 9 av «type 035G» i teneste, pluss 5 av «type 035B» (2010-talet)
  • 1 i teneste (2010-talet)
  • 1 i bulgarsk teneste (2010-talet)
  • 40 i teneste (mars 2011) [12]
  • 1 frå Sinpo-B-klassen i teneste (2010-talet), medan 1 «Sinpo C» byggast (april 2019)
  • 13 i teneste (2010-talet)
  • 1 fartøy i argentinsk teneste
  • 5 i brasiliansk teneste
  • 2 i chilensk teneste
  • 2 i colombiansk teneste
  • 2 i ekvadoriansk teneste
  • 7 i gresk teneste
  • 4 i indisk teneste
  • 2 i indonesisk teneste
  • 6 i peruviansk teneste
  • 3 i sør-afrikansk teneste
  • 9 i sør-koreansk teneste
  • 14 i tyrkisk teneste
  • 2 i venezuelansk teneste
  • 6 i norsk teneste (2019)
  • 4 er i kanadisk teneste (2010-talet)
  • 2 i kinesisk teneste (2010-talet)

Farkostar der framdrift ikkje er avhengig av lufttilgang eller atomkraft[endre | endre wikiteksten]

  • 1 i teneste, og 1 sjøsett (2018)[13]
  • 1 i teneste (2010-talet)
  • Eit fartøy sjøsett i Brasil (2018), tillagt Riachuelo-klassen i brasiliansk samanheng.
  • 2 i chilensk teneste (2010-talet)
  • 1 i indisk teneste, og 3 andre er sjøsett e(mai 2019)
  • 2 i malaysisk teneste (2010-talet)
  • 10 i teneste (mars 2019)
  • 4 i gresk teneste
  • 3 i sør-koreansk teneste
  • 2 i portugisisk teneste
  • fartøy under bygging i Tyrkia (2018)
  • 17 i teneste (2018)[14]

Miniubåtar[endre | endre wikiteksten]

  • 4 i iransk teneste; fartøya vart teken i mot som betaling frå Nord-Korea (2007).
  • 10 i nord-koreansk teneste (år 2010)[15]
  • 23 i teneste (2018)[16]

Ubåtar for spesialoppdrag[endre | endre wikiteksten]

  • 2 i teneste (2010-talet)
  • 1 i teneste (2010-talet)
Ute av teneste

Referansar[endre | endre wikiteksten]

  1. United States Office of Naval Intelligence, The PLA Navy: New Capabilities and Missions for the 21st Century (PDF), s. 20, arkivert frå originalen (PDF) 20. april 2015, henta 21. april 2015 
  2. «Look who's coming; world's largest submarine en route south». Arkivert frå originalen den 2017-06-13. Henta 13. juli 2017. 
  3. «"Дмитрий Донской" прибыл в Североморск». 27 May 2017. Arkivert frå originalen den 16. juli 2017. Henta 13 July 2017. 
  4. «25.02.10 "Булаву" впервые испытают на АПЛ проекта "Борей" - Военный паритет». Militaryparitet.com. Arkivert frå originalen den 2013-02-06. Henta 22. juli 2012. 
  5. Sputnik. «Russia Hands Over Nerpa Nuclear Sub to India». sputniknews.com. Arkivert frå originalen den 2017-09-17. Henta 16. juli 2017. 
  6. «АПЛ "Нерпа" передана представителям ВМС Индии». Arkivert frå originalen den 2016-10-31. Henta 16. juli 2017. 
  7. SSN Rubis Amethyste Class. naval-technology.com. Vitja 2019-07-27
  8. «China's growing submarine force is 'armed to the teeth' — and the rest of the Pacific is racing to keep up». 5 May 2015. Arkivert frå originalen den 15 October 2018. Henta 15 October 2018. 
  9. The Best Submarine You Never Heard Of: Meet Russia's Deadly Sierra-Class Submarine. 2019-03-08. The National Interest. Vitja 2019-07-28. «Both Sierra IIs remain in service, while the Sierra Is undergo modernization» [Både Sierra II-ane ... Sierra-I-ane...]
  10. «Trafalgar Class Submarines: Decommissioning:Written question - 47777». www.parliament.uk. 17 October 2016. Henta 13 December 2017. 
  11. Binnie, Jeremy (18 February 2019). «Iran commissions Fateh submarine». Jane's 360. Abu Dhabi. Arkivert frå originalen den 19 February 2019. Henta 19 February 2019. 
  12. «N.Korea Builds up Submarine Force» (PDF). The Chosun Ilbo. 21 March 2011. 
  13. «Archived copy». Arkivert frå originalen den 2018-09-20. Henta 20. september 2018. 
  14. «Annual Report to Congress: Military and Security Developments Involving the People’s Republic of China 2018» (PDF). Office of the Secretary of Defense. 16. mai 2018. s. 29. Arkivert (PDF) frå originalen den 6. desember 2018. Henta 22. august 2018. 
  15. North Korea rebuffs South Korea's evidence on Cheonan attack, Christian Science Monitor, 20 May 2010.
  16. «Two new submarines join Iran's naval fleet». Press TV. 29. november 2018.