Ubåtklassen Delta

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Hopp til navigering Hopp til søk

Delta-klasse ubåt er ei nemning på fire fartøyklasser av ubåtar fra Russlands (og tidlegare Sovjetunionens) marine.

Desse strategiske ubåtklassar vart bygd av Sovjetunionen under den kalde krigen. Delta-klassene er i regelen bestykka med SLBM som framleis er russiske andreslagvåpen.

Prosjekt 667B Murena (Delta I)[endre | endre wikiteksten]

Ubåt av Murena-klass.

Projekt 667B Murena byrja si utvikling i 1965 då Sovjetunionen ville ha ein ubåt som kunne avfyre sine missilar utan å passere SOSUS-feltet i Atlanterhavet.

Prosjekt 667BD Murena-M (Delta II)[endre | endre wikiteksten]

Murena-M.

Murena-M-klassen var ei vidareutvikling av Murena-klassen. Murena-M bygde på same skrogdesign som Murena, med ein viss skilnad. Mellom anna hadde ein auka lengda på ubåten med 16 meter for å få plass til fire missilrøyr ekstra.

Prosjekt 667BDR Kalmar (Delta III)[endre | endre wikiteksten]

Ein ubåt av Kalmar-klassen.

Kalmar-klassen var eit stort steg fram for den sovjetiska stridsmakta. Den var den første ubåten som kunne avfyra alla sine SLBM på ein gong. Desse missilane var òg dei første til å bere meir enn eit stridshovud (MIRV).

Prosjekt 667BDRM Delfin (Delta IV)[endre | endre wikiteksten]

Ubåt av Delfin-klassen.

Delta IV-klasse ubåt er den fjerde og siste av Delta-klassen. Utviklinga starta seint på 1970-talet og i åra 1985–1992 var sju stykker levert til Sovjermarinen. Denne hadde ei ny type propell med fem blad og kunne fara stillare fran under vassflata. Sjå òg Delta-IV-klasse.

Referansar[endre | endre wikiteksten]

Broom icon.svg Denne artikkelen kan ha godt av ei opprydding for å nå ein høgare standard og/eller for å verta i tråd med standardoppsettet. Sjå korleis du redigerer ei side og stilmanualen for hjelp.