Malt

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Gå til: navigering, søk
Bygg-malt.

Malt er ei matvare laga av korn som har spirt og så tørka. Som oftast bruker ein bygg til å laga malt ettersom det inneheld mykje enzym.[1] Vidare kan ein trekkja ut maltekstrakt der ein skil sukkeret frå kornet. Malt er rikt på sukker (mono- og disakkarid) og B-vitamin.

Ein bruker særleg malt til ølbrygging og til å laga andre alkoholdrikkar, som whisky. Det blir også brukt til å laga eddik, bakevarer, drikkar som milkshake og vørterøl, og dessertar og godteri som mämmi eller Maltesers.

Maltekstrakt[endre | endre wikiteksten]

Maltekstrakt av bygg som ein av ingrediensane når det vert laga bagelar.

Maltekstrakt er ein søt substans som blir brukt som kosttilskot.[2] Det var populært i første halvdel av 1800-talet som tilskot til arbeidarklasseborn i byane i Storbritannia, sidan kosten deira ofte mangla vitamin og mineral. Ungane vart gitt tran av same grunn, men den smakte så dårleg at den vart blanda ut med maltekstrakt.

Kjelder[endre | endre wikiteksten]

  1. www.beerbrewing.com
  2. British pharmaceutical codex. Pharmaceutical Society of Great Britain. 1907. ss. 401–404. Arkivert frå originalen.. http://books.google.com/books?id=-GBKAAAAMAAJ&pg=PA401#v=onepage&q&f=false. Henta 2011 Mar 28. «The extract is given to children and adults for its nutritive properties. ... Extract of malt is used as a vehicle for the administration of cod-liver oil (see Extractum Malti cum Oleo Morrhuae), ...» 
Spire Denne matartikkelen er ei spire. Du kan hjelpe Nynorsk Wikipedia gjennom å utvide han.