Vindaugehandsamar

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Vindaugehandsamar

Ein vindaugehandsamar er eit programvarelag som kontrollerer vindauga på dataskjermen, på UNIX/Linux-liknande operativsystem. Vindaugehandsmaren har ansvaret for å posisjonering, storleik og eventuell overlapping av dei ulike vindauga.

Operativsystema Windows og Apple Macintosh har ein standard brukargrensesnitt, som ikkje kan byttast ut. På Unix-liknande operativsystem er brukargrensesnittet mykje meir fleksibelt, med ein utbyttbar og konfigurerbar vindaugehandsamaren plassert mellom X Window og det grafiske brukargrensesnittet (skrivebordsmiljøet) (KDE, GNOME, etc.). Det er da brukargrensesnittet, ikkje brukaren, som kommuniserer med vinduagehandsamaren. Vindugehandsamaren opererer difor på eit lågare nivå enn det overliggande brukargrensesnittet (KDE, GNOME, etc)..

Nokre vindaugehandsamarar legg vekt på å vere minimilastisk og lite ressurskrevjande. Desse passar godt på eldre datamaskiner. Andre legg vekt på diverse tilleggsfunksjonar og flott vindaugedekor. Dei fleste vindaugehandsmarane har likevell til felles at dei nyttar ei tittellinje, samt knappar for brukarkontroll av vindauget (sjølv om nokre vinduhandsmararar utelet sjølv det).

Vindaugehandsamarar for X Window[endre | endre wikiteksten]

Sjå òg[endre | endre wikiteksten]