Diskusjon:Dei fire store

Sideinnhaldet er ikkje støtta på andre språk.
Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket

Dette med at Kristofer Janson skal ha vore ein av dei opphavelege fire, er nytt for meg. Dersom det skal stå, må det dokumenterast godt, og bedre enn med tilvising til ei privat webside som er pro-Jansonsk.

For det første trur eg at Lie ikkje var stor nok til å høyre til "dei store" da Janson dro til USA i 1882, og for det andre så trur eg at omgrepet kom inn i litteraturen først etter at det vart nytta om fire stater under fredstingingane etter første verdskrigen. Orland 2. mai 2006 kl. 13:17 (UTC)

Eg tok vekk setninga "Kristofer Janson skal ha vore ein av «dei fire store» før Kielland, men då han reiste til Amerika og blei prest blei Kielland sett inn som ei god erstatting." Om setninga skal stå, må ho dokumenterast betre. --Gunnernett 23. mai 2006 kl. 18:07 (UTC)

I Henrik Jægers Illustreret norsk literaturhistorie (1896) står det (bd 2:2, s 903) at «Kristofer Janson […] blev før Kiellands fremtræden regnet med som de fjerde i rækken av våre betydelige forfattere, og oppebar som saadan 'digtergage'.»

Denne halve setningen er nok grunnlaget for at man av og til møter den påstanden av «Janson var en av De fire store», men det bør understrekes at Jæger ikke brukte den eksplisitte formuleringen De fire store, og det er lite grunnlag for å tro at det fantes en allmenn forestilling om en gullrekke-kvartett som måtte være «komplett». Mbh --M. Haugen (diskusjon) 21. januar 2013 kl. 00:07 (CET)[svar]