Flaten-sjøen

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Gå til: navigering, søk
Flaten
innsjø
none Innsjøen Flaten, øvst i venstre hjørne, teke frå lufta
Innsjøen Flaten, øvst i venstre hjørne, teke frå lufta
Region Stockholm i Sverige
Tilsig Flatendiket
Utløp til Drevviken
Nedslagsfelt km²
Høgd over havet 21,7 moh moh
Areal 0 62 km² km²
Volum 4 56 mill, m³ m³
Kystlengd1 5 5 km km
Wikimedia Commons: Flaten
1 Kystlengd er eit unøyaktig mål som kanskje ikkje er standardisert for denne artikkelen.

Flaten er ein innsjø i bydelen Flaten i Söderort i Stockholm i Sverige. Innsjøen er ein tidleg innsjø i Tyresån-vassdraget, og vert drenert via ei bekkeravine i sør, som går til Drevviken.

Omgjevande natur og nedslagsfeltet til innsjøen[endre | endre wikiteksten]

Flatens naturreservat er bygd rundt innsjøen Flaten, og er eit naturreservat som består av typisk Södertörnsnatur, med sprekkelandskap med bar- og lauvskog. Nordvest for innsjøen ligg fleire kolonihagar, og ved austbreidda av innsjøen ligg Flatenbadet, velkjent sidan 1934.

Tilførselen til innsjøen av vatn skjer til dels gjennom grunnvatn frå området, og til dels via Flatenån, som drenerer Skarpnäcksfältet. Flatenån drenerte òg tidlegare ein del av åsen som går gjennom Skogskyrkjegarden, men i samband med bygginga av Skarpnäcksfältet på 1980-talet, vart dette området saman med andre mindre sideelvar til Flatenån, overført til Stockholms avløpsnett. Grunnvatnet frå desse områda går likevel enno til innsjøen.

Vasskvalitet, og dessutan veksten til innsjøen- og planteliv[endre | endre wikiteksten]

Innsjøen har lenge vore rekna som den innsjøen i Stockholmsområdet med beste vasskvalitet, og han har særs god siktdjupne. På 1990-talet auka likevel verdiane av næringsstoff i vatnet til innsjøen. Dette skulda både på auka tilførsel frå omgjevnadane og at næringsstoff vart frigjort frå botnsedimentet. I år 2000 vart det utført ei handsaming av innsjøen med eit aluminiumssalt som skulle binde fosfor til seg. Nyare målingar tyder på lågare fosforverdiar, men frå 1990-talet har innsjøen vore råka av algevekst med nokre års mellomrom.

Plankton og fisk har vorte negativt påverka av dei auka verdiane til innsjøen med næringssalt, med ein forskyving mot arter typiske for overgrodde innsjøar.

Same tilstand har råka planter i innsjøen, som dessutan har vorte ekstra utsette etter at planter av tusenbladfamilien dukka opp på midten av 1980-talet. Denne dominerer no heilt i innsjøen, og blir opplevt som eit problem, i det minste for badande.

Bilete[endre | endre wikiteksten]

Kjelder[endre | endre wikiteksten]

Bakgrunnsstoff[endre | endre wikiteksten]

Commons-logo.svg Commons har multimedia som gjeld: Flaten-sjøen

Koordinatar: 59°15.03′N 18°9.21′E