Jan Eggum

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Jan Eggum

Fødd8. desember 1951 (72 år)
FødestadBergen
OpphavNoreg
Aktiv1975–
Sjangervise
Instrumentgitar, vokal
PlateselskapGrappa
Verka somsongar, gitarist, låtskrivar, plateartist, musikar
Sambuar medKaia Huuse
BornFrida Eggum Michaelsen, Hennika Eggum Huuse
PrisarBjellesauprisen, Norsk Artistforbunds Ærespris, Tekstforfatterfondets ærespris, Spellemannprisen for årets opphavsmann, Spellemannprisen i visesang, Spellemannprisen i visesang, Juryens hederspris i Spellemannprisen, Solprisen, Prøysenprisen, Edvard-prisen

Jan Eggum (fødd 8. desember 1951) er ein norsk musikar og låtskrivar frå Bergen som debuterte på plate i 1975. Han er særleg kjend for sine melankolske songar, med tema som kjærleikssorg, tungsinn og einsemd. Men han tek også ofte opp samfunnskritiske og meir trivielle og humoristiske spørsmaål og saker i songane sine.

Eggum fekk i 1975 platekontrakt med den norske avdelinga av det multinasjonale plateselskapet CBS, der han hausten same året spelte inn debutplata «Jan Eggum». Gjennombruddet kom etter hans tredje utgjeving, albumet «Heksedans» i 1977. For dette fekk han «Bransjeprisen» som opphavsmann under Spellemannprisen 1977. På albumet finn ein den klassiske «Mor, jeg vil tilbake».

Etter dette har Eggum vore ein av dei mest kjende musikkartistane i Noreg, både som soloartist og som medlem av Gitarkameratene. Flere av albuma hans har selt til gullplate. Han har vunne seks spelemannprisar, sist heidersprisen under Spellemannprisen 2011.

Eggum bur i Oslo.

Prisar og utmerkingar[endre | endre wikiteksten]


Kjelder[endre | endre wikiteksten]