Joachim Barrande

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Joachim Barrande

Fødd11. august 1799
Saugues
Død5. oktober 1883
Lanzenkirchen
NasjonalitetFrankrike
Områdegeologi, paleontologi
Yrkepaleontolog, geolog, botanikar
InstitusjonarVitskapsakademiet i St. Petersburg
Alma materÉcole polytechnique
Collège Stanislas de Paris
École des Ponts ParisTech
MedlemDeutsche Akademie der Naturforscher Leopoldina
Vitskapsakademiet i St. Petersburg
Kungliga Vetenskapsakademien
American Academy of Arts and Sciences
Det russiske vitskapsakademiet
National Academy of Sciences
Serbian Learned Society
Illustrasjon frå Système silurien du centre de la Bohême

Joachim Barrande (11. august 17995. oktober 1883) var ein fransk geolog og paleontolog som arbeidde i Böhmen.

Liv og virke[endre | endre wikiteksten]

Joachim Barrande gjennomgjekk École polytechnique i Paris og vart så lærer for greven av Chambord (Henrik V). Etter julirevolusjonen (1830) følgde han den kongelege familien i eksil.

Han busette seg deretter i Böhmen. Til å byrja med arbeidde han der som ingeniør og leia bygginga av den første jarnbanen i Böhmen, men vigde seg snart utelukkande til geologisk og paleontologisk forsking, hovudsakleg av silurdanningar i Böhmen. Etter å ha offentleggjort fleire mindre arbeide over brachiopodar og graptolittar i Böhmen med meir, byrja han utgjevinga av hovudarbeidet sitt, Système silurien du centre de la Bohême (1852-87). Verket, som vart halde fram etter han var død av Böhmisches Landesmuseum i Praha, omfattar åtte bind, delvis dobbeltbind, i alt 26 bind i stor kvart. Av særskilt stor verdi er den delen som handsamar trilobittar.

Teorien til Barrandes om dei såkalla koloniane, oversiluriske fossil i undersiluriske lag vakte særleg stor merksemd. Han framkalla ein heftig motstand og gav årsak til ei mengd stridsskrift, sjølv om det etter kvart vart klårt at «koloniane» berre er i oversiluriske sjikt, som ved forkastningar er vorte nedsøkkte i undersiluriske.

Av vekt for den svenske geologien var Barrande sitt Parallèle entra les dépots siluriens de Bohême et de Scandinavie; der finn ein mange ikkje på anna vis offentleggjorde opplysningar, med grunnlag i munnlege og skriftlege meldingar frå den svenske paleontologen Nils Peter Angelin.

Livet til Joachim Barrande i Böhmen gjekk roleg og stille; han hadde sjølv ytterst små personlege behov og ofra formuen sin til vitskapen. Dei rike paleontologiske samlingane hans, samla av ein fast stab medarbeidarar og samlarar, vart overlevert i pakt med testamentarisk avgjerd til Böhmisches Landesmuseum.

Han vart tildelt Wollastonmedaljen i 1857 og vart innvald i 1870 som utanlandsk medlem av Kungliga Vetenskapsakademien i Sverige.

I august 1883 reiste Barrande til Frohsdorf for å ta seg av gravlegginga og arvegodset til venen Henri de Chambord . Der pådrog 84-åringen seg ein lungebetennelse, og døydde der den 5. oktober.

Han vart gravlagd 8. oktober i Lanzenkirchen.

Verk i utval[endre | endre wikiteksten]

  • Notice préliminaire sur le système Silurien et les Trilobites de Bohème. C. L. Hirschfeld, Leipzig 1846 (Archive)
  • Nouveaux Trilobites Supplement a la notice préliminaire sur le système Silurien et les Trilobites de Bohème. Calve, Prag 1846 (Archive)
  • Graptolytes de Bohème. Prag 1850
  • Système silurien du Centre de la Bohème. Prag, Paris 1852–1881, 21 Bände
  • Defense des Colonies. Teil I, Prag, Paris 1861
  • Defense des Colonies. Teil II, Prag, Paris 1862

Kjelder[endre | endre wikiteksten]