Hopp til innhald

Konrad av Konstanz

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Konrad av Konstanz

Fødd900
FødestadWeingarten
Daud26. november 975
DødsstadKonstanz
Yrkekatolsk prest, katolsk biskop
Helgendag26. november

Konrad av Konstanz (tysk Konrad von Konstanz; latin Conradus, Curtius; fødd kring 900, d. 26. november 975 ) var ein tysk biskop og helgen.

Liv[endre | endre wikiteksten]

Konrad var medlem av den mektige Welf-familien, son av grev Heinrich av Altdorf. Etter utdanning ved katedralskulen i Konstanz blei han provost ved domkyrkja i byen. I 934 blei han utnemnd til biskop.

Han klarte unngå å bli innvikla i politikken i samtida, og sparte energien sin til biskopoppgåva. Han stod likevel nær keisar Otto I, som han følgde med til Italia i 962. Conrad drog på tre pilegrimsreiser til Jerusalem og fleire til Roma. Han grunnla ei rekkje kyrkjer på biskopeigedommane og sjukehuset i Kreuzlingen, med namn etter ein del av den sanne krossen som Konrad hadde teke med frå Jerusalem og presentert til det.

Venerasjon[endre | endre wikiteksten]

Han blir minna som eit døme på mot på grunn av innsatsen til biskop Ulrich I av Dillingen, som var biskop av Konstance 1111-1127). Konrad sin Vita blei skriven kring 1120 av Udalschalk, ein munk ved St. Ulrich og St. Afra-klosteret i Augsburg, som han seinare blei abbed ved (1124 eller 1127 til ca. 1150 eller 1151). Konrad blei kanonisert ved Det fyrste laterankonsilet i 1123.

Ikonografi[endre | endre wikiteksten]

Heilage Konrad blir av og til framstilt som ein biskop som held ein altarkalk med ein edderkopp i eller over seg. Dette viser til ei historie om at ein gong medan han heldt messe fall ein edderkopp i kalken. På denne tida trudde ein at edderkoppar var dødeleg giftige, men Konrad drakk likevel Kristi blod, som vinen var blitt til, med edderkoppen i seg, som eit teikn på tru.

Sjå edderkoppar i kulturen.

Kjelder[endre | endre wikiteksten]

Bakgrunnsstoff[endre | endre wikiteksten]