Mellersta Österbotten

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Mellersta Österbottens landskap
Keski-Pohjanmaan maakunta
Mellersta Österbottens våpen Keski-Pohjanmaas kart
Våpen Kart
Len Västra Finlands län
Historiske len Vaasa lää
Administrativt senter Kokkola
Leiar Altti Seikkula
Flatemål
- Til saman
Nr.
– km²
Folketal
- Til saman
- Folketettleik
Plassering –
70 482 (1.1.2005)
– innb/km²
Landskapsdyr
Landskapsfugl Songlerke
Landskapsfisk Sik
Landskapsplante Blåklokke
Landskapsstein Gneiss


Mellersta Österbotten (fi. Keski-Pohjanmaan maakunta) er eit landskap i Finland. Det grensar til Österbotten, Norra Österbotten, Mellersta Finland og Södra Österbotten. Keski-Pohjanmaa er delt i to område, Karleby økonomiske region og Kaustby økonomiske region.

Kommunar[endre | endre wikiteksten]

Det er 12 kommunar i Mellersta Österbotten. Byane er sette med halvfeite typar.

Næringsliv[endre | endre wikiteksten]

I Mellersta Österbotten har tjærebrenning, handel og skipsbygging tradisjonelt vore dei viktigaste næringsvegane, og på 1800-talet var området eit av dei rikaste i Finland. I dag er Mellersta Österbotten eit av dei viktigaste sentra for høgteknologibedriftar. Jordbruket har satsa på miljøvenlege metodar. Landskapet er rikt på spesialiserte småbruk, med relativt effektivisert drift.

Mellersta Österbotten er blant dei største områda for økologisk jordbruk i Finland. Området har eit par hundre økobruk, de fleste driv med korn eller ber. Økologisk husdyrhald førekjem omtrent ikkje.

Historie[endre | endre wikiteksten]

Det var busetnad i området allereie i kamkeramisk tid, for ca. 5000 år sidan. Frå den tida er det merke etter landsbyaktige busetnader langs dåtidas elveosar, og i nærleiken av kysten. I og med at landet har heva seg etter istida, ligg desse buplassane langt frå den moderne kystlina, dei eldste over 100 m.o.h.

Bakgrunnsstoff[endre | endre wikiteksten]