Trykknapp

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Hopp til navigering Hopp til søk
Ein trykknapp består av to delar; hann-delen er utstyrd med ein liten tapp, ho-delen har ein liten fordypning med ei fjør som held delane saman. Dei vert lausna med eit lite rykk.

Trykknapp eller trykklås er eit par skivar av metall som kan verta saman hekta. Dei er festa til klede, vesker og liknande som lukke- og opne-mekanisme i staden for knappar med knappehol, glidelåsar, borrelåsar, hemper, lisser og anna.

Den eine av dei to skivene har ein sirkulær tapp i midten, den andre med ein fordypning der tappen passar inn. I denne fordypningen er det ei lita fjær som sørgjer for at delane haldast saman inntil dei kan lausnast frå kvarandre med eit lite rykk. Trykknappar kan festast til klesplagga ved hjelp av eit spesielt verktøy og hamrast på plass. Små trykknappar kan òg syast på plass.

Trykknappar vart første patentert av den tyske oppfinn Heribert Bauer i 1885[1] som "Federknopf-Verschluss", eit nyhende for å festa benklêret til men. Andre har tillagt oppfinnelsen til ein danske ved namn Bertel Sanders.

Trykknappar vert ofte brukt i barnetøy fordi dei er relativt lette å bruka for barn. I barnetøy som boblejakker og parkdressar er trykknappane no ofte erstatta med borrelås.

Sjå òg[endre | endre wikiteksten]

Referansar[endre | endre wikiteksten]

  1. «Vor 120 Jahren: Heribert Bauer lässt den Druckknopf patentieren» (German).