Diskusjon:Muren i Bergen

Sideinnhaldet er ikkje støtta på andre språk.
Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket

Var bare innom her en tur. Ser en navneendring som jeg aldri har hørt Bygningen heter Murhvelvingen eller muren og det står i alle arkitekturguider for Bergen. INGEN vil bruke en slik betegnelse. Glemte å si hvem jeg er -Nina- på no som har skrevet artikkelen der.

Det er litt meir enn ingen som bruker nemninga, eg finn seks på Google (rett nok med "mur" og ikkje "Muur"). Likevel er det tydeleg at Muren og Murhvelvingen er mykje meir brukt, også som addressar. Skal artikkelen flyttast, må det i såfall bli til Muren i Bergen eller Murhvelvingen i Bergen. -- Ranveig 29. juli 2005 kl. 12:40 (UTC)

Flytt den til Murhvelvingen i Bergen -Nina- (unnskyld at jeg blander meg, Bergenser og patriot)

Rosenkrantzke Muur er eit kurant namn, artikkelen kan godt heita det eller kanskje Den Rosenkrantzke Muur, med omdirigerinar dit frå Muren i Bergen, Murhvelvingen i Bergen, Rosenkrantzke Mur, etc, etc. (Det er ikkje så veldig viktig kva artiklane 'heiter', det viktige er at omdirigeringane som trengst er på plass slik at dei interesserte finn artikkelen når dei søkjer. Artikkelen skal sjølvsagt heite noko som er rett, men det er ofte vanskeleg å verte einige om kva som er rettast, og skulle me ha vorte einige ein dag kan det godt henda at det neste dag kjem til fem nye wikipedantar som er brennande ueinge igjen. So for artikkelnamn synest eg me får slå oss til tol med å få dei rette, so får heller dei andre rette namna koma fult til uttrykk i sjølve artikkelen. Mangetydigheit set ofte grenser for kva artiklar kan heita, artikkelen kunne ikkje heita berre Muren, til det er det alt for mange murar.) --Jorunn 29. juli 2005 kl. 14:09 (UTC)

Sjå denne! http://www.bergen.kommune.no/scope/mby_/ekstern/strandsiden.html Grenser: Grensen går i nord opp fra Nykirkeallmenningen langs Nordnes` grense til Haugeveien, så sørover Haugeveien, Klosteret til Østre Murallmenningen, ned denne til Murhvelvingen, så Strandgaten rett sør til Strandhjørnet og Vågsbunnens grense, videre langs Vågens strandlinje og tilbake til Nykirkeallmenningen.

Kilde: Stoltz, Gerhard: Gate- og stedsnavn i Bergen. Utarbeidet etter tiltak av gatenavnkomiteen. Bergen 1955.

Ikkje nytt gamle navn som ikkje er i dagleg bruk.

Eg er einig med Jorunn i at det kan vera vanskeleg å finna det rettaste namnet på ein artikkel, men me kan alltid prøva. Overskrifta har då noko å seia - det er den me ser i kategoriar, siste endringar o.l. Dersom "Rosenkrantzke Muur" ikkje gjev meining til bergensarar medan "Muren/Murhvelvingen i Bergen" gjer det, bør me flytta artikkelen dit. -- Ranveig 1. august 2005 kl. 17:21 (UTC)
På no:/nb: har det vore ein diskusjon om kva artikkelen om nazisme skulle heite. Dei fleste såg ut til å tykkje at argumentet om at nazisme var ei forkorting av nasjonalsosialisme var eit heilt uslåeleg argument og at artikkelen difor ikkje skulle ligge på Nazisme, som alle var like einige om at var eit ord mange brukte om fenomenet, men på Nasjonalsosialisme. Eg synest ikkje det er eit uslåeleg godt argument, og heller ikkje at eit tenkt argument om at Muren er ei forkorting av Rosenkrantzke Muur er uslåeleg slik at Rosenkrantzke Muur difor skal ha forrang som artikkelnamn. At folk flest kallar eit fenomen med eit spesifikt namn er eit godt argument for at artikkelen skal heite akkurat det. Eg bestrir slett ikkje at bergensarar, strilar og meir langvegsfarande bergensvitjarar alle seier Muren eller Murhvelvingen om nett dette vesle huset på Muralmenningen i Bergen, og at om ein hadde stilt seg opp i Gågaten og spurt folk kor Rosenkrantzke Muur ligg så hadde ein fått mange veit ikkje-svar, kanskje til og med nokre vet ikke. Men framleis synest eg at det er akkurat det same om artikkelen heiter det eine eller det andre, det er innhaldet i artikkelen og at omdirigeringane er på plass som er det viktige, ikkje kva namn som står med størst bokstavar øvst på artikkelsida, det er berre ei fillesak etter mitt syn (og det inneber at kven som vil kan flytte denne artikkelen, og ein kvar annan artikkel, til kva som helst anna relevant namn for min del). Det er mangt ein skal ta omsyn til når ein skal namngje ein artikkel:
  • Kva folk flest kallar fenomenet artikkelen handlar om.
  • Kva ekspertane kallar fenomenet artikkelen handlar om.
  • Fleirtyding.
  • Konflikt med namngjeving av andre artiklar.
  • Konflikt med systemet i namngjevinga av andre artiklar.
  • Bruk av forkortingar eller ikkje.
  • Kva som kling bra på nynorsk.
  • Kva som er i samsvar med gjeldande rettskriving.
  • Historiske namn versus namn brukt i dag.
  • og mykje anna.
Veldig ofte må det verte eit eller anna kompromiss, alle kan ikkje få akkurat det namnet dei synest er rettast på alle artiklar. Men alle skal kunne finne artikkelen dei søkjer med å søkje på det dei synest artikkelen skal heite. Omdirigeringar og fleirtydingsider er bra...
--Jorunn 1. august 2005 kl. 22:13 (UTC)
Får vel slengje inn firholingen (tuppence, two cents osv.) min eg òg... :) Det er naturleg at «Muren» — som finst som bygnings- og/eller stadnamn fleire stader i Noreg — får ei fleirtydingsside der det òg finst tilvising til «Muren i Bergen» (same kva artikkelen faktisk heiter). Elles trur eg at «Murhvelvingen» er eit greitt namn, ettersom dette er det namnet som er i faktisk bruk som meir eller mindre offisielt namn. (Om namnet hadde vore upresist eller fornærmande hadde det vore ein annan sak.) Det bør òg vera tilvising frå Murhvelvingen i Bergen, Murkvelvingen, Murkvelvingen i Bergen, og kanskje òg frå dei hyperkorrekte formene Murkvelvinga og Murhvelvinga. Tilvisingar frå historiske former bør det sjølvsagt vera, og desse formene bør òg nemnast tidleg i artikkelen. Slik sett bør òg Rosenkrantztårnet ha tilvising frå Valckendorftårnet/Valkendorftårnet (og kanskje formene med -aa-), og Universitetet i Oslo bør ha tilvising frå Universitas Osloensis og Det Kongelige Fredriks Universitet. -- Olve 1. august 2005 kl. 23:51 (UTC)

Greitt, då gjer me klar til flytting. Murhvelvingen eller Murhvelvingen i Bergen? -- Ranveig 2. august 2005 kl. 08:55 (UTC)

Ein strøtanke: Som fjerde debattant på denne sida og den første mannlege gler eg meg over at vi faktisk har ein del kvinnelege aktørar her. Men vi treng mange fleire for å komma oss nærmare den 50/50-fordelinga det ville vore ideelt å ha frå eit representasjons- og nøytralitetsperspektiv. Nokon som har gode idéar til måtar vi kan få opp prosenten av aktive kvinnelege bidragsytarar her på nn:...? -- Olve 1. august 2005 kl. 23:58 (UTC)
Står ikkje Jorunn og eg for rundt halvparten av redigeringane her allereie? :-P -- Ranveig 2. august 2005 kl. 08:55 (UTC)
Skal vi sjå... Ranveig: 7489 endringar (2.7.2005, Jorunn: 2519 endringar (2.7.2005). Nei, det er no ikkje fullt halvparten av dei [redigeringane til no]. Men solid er det, ja! :-) Olve 2. august 2005 kl. 09:55 (UTC)
Kva med flytting til Muren i Bergen ? --Gunnernett 2. august 2005 kl. 09:37 (UTC)
Det ser ut for meg som at «Murhvelvingen» er meir etablert som offentleg namn, med «Muren» som kortform. Tek eg feil her? Finst det andre grunnar til å unngå namnet «Murhvelvingen»? -- Olve 2. august 2005 kl. 09:59 (UTC)
Vanlegvis er Muren omtala som "Muren i Bergen". I ei opplisting av freda bygg i Bergen omtalar Byantikvaren i Bergen Østre Muralmenning 23 som "Muren" http://www.bergen.kommune.no/byantikvaren_/ekstern/kap4_se.html --Gunnernett 2. august 2005 kl. 10:46 (UTC)
Har sett igjennom en del eldre Bergenslitteratur og betegnelsen Muren og Murhvelvingen brukes ca 50/50, så det er bare å velge -Nina-
Blank stemme herifrå, da. :) Olve 2. august 2005 kl. 12:25 (UTC)
  • Som hordalending, men ikkje bergensar, synes eg då at me skal velge det som kling best på nynorsk - mi røyst går til Muren i Bergen grønskollingen Hogne 2. august 2005 kl. 12:41 (UTC)
Hei, ein lang diskusjon som endte opp i ingenting! Dette må me gjera noko med - eg er sjølv ein historieinteressert bergensar og eg har aldri høyrd nevninga "Rosenkrantzke Muur". Har berre høyrd han referert til som "Muren". Denne sida må flyttast, om det er til Muren i Bergen eller Murhvelvingen i Bergen. (Barend 9. april 2006 kl. 18:14 (UTC))
Røyster (igjen) for Muren i Bergen. Helsing ein ex- historiestudent ved Universitetet i Bergen. --Gunnernett 10. april 2006 kl. 07:39 (UTC)
Noko må gjerast, dette er noko, altså må eg gjera det. Eg flyttar han til Muren i Bergen. Av dei som har tatt stilling i debatten over ser det ut til å vera tre for Muren og ein for Murhvelvingen. (Barend 10. april 2006 kl. 12:57 (UTC))
Når ein flyttar, brukar ein "flytt"- funksjonen, til høgre oppe. Slik flyttar ein ordskiftesida og historikken til sida, i tillegg til sjølve informasjonen. Så får me sjå om det er nokon som ynskjer å flytta vidare ... --Gunnernett 10. april 2006 kl. 13:34 (UTC)
Eg bed om orsak for rotet! Sånn går det når ivrige kokkar trampar i føtene på kvarandre. Det er ikkje alltid så lett å flytta artiklar til namn som eksisterer allereie, ein må helst vera administrator med sletterettar og slikt (er ikkje sikker på om Barend er det). -- Ranveig 10. april 2006 kl. 13:36 (UTC)
Nei, eg er ikkje det. Var ikkje klar over at administratorar kan gjera dette på ein betre måte, visste berre at "flytt"-knappen ikkje hjelper når det er snakk om å flytta til ei side som eksisterer allereie. (Barend 10. april 2006 kl. 16:01 (UTC))