Australdukkand

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Hopp til navigering Hopp til søk
Australdukkand

Status i verda: LC Livskraftig

Australdukkand, hofugl Foto: Fir0002/Flagstaffotos
Australdukkand, hofugl
Foto: Fir0002/Flagstaffotos
Systematikk
Klasse: Aves
Orden: Anseriformes
Familie: Anatidae
Slekt: Aythya
Art: A. australis
Vitskapleg namn
Aythya australis
Eyton, 1838
Australdukkand
Namn på andre språk
SvenskAustralisk dykand
DanskAustralsk Taffeland
EngelskHardhead
MaoriKarakahia
BokmålAustraldykkand

Australdukkand (Aythya australis) er ei lita til mellomstor dukkand i Aythya-slekta og er einaste dukkand som lever i Australia. Australdukkender er vanlege i søraustlege Australia, spesielt i Murray–Darlingbekkenet, men òg i det våtare landskapet nær kysten av Victoria. Dei er moderat nomadiske i normale år, men spreier seg mykje i høve til regnvêr og tørke. Monalege mengder av australender kan streife så langt unna som til Indonesia, Ny-Guinea, New Zealand, og andre øyar i Stillehavet,[1] der dei kan halde seg ei tid, jamvel over ein hekkesesong.

Hannfugl på land
Foto: JJ Harrison


Australdukkender er i gjennomsnitt 48 centimeter i kroppslengd og veg 900 gram.[1] Begge kjønn er ganske einsarta sjokoladebrune på oversida, medraudbrune kroppssider, og noko kvitt på undersida, som ofte ikkje er synleg viss anda er i vatnet. I flukt er viser dei eit breitt kvitt band i bakkanten frå vengespissen til kroppen og nesten heile undersida av vengene er kvite. Hannfuglar har eit slåande kvitt auge, hoer har brunt auge.

Australdukkender føretrekker større innsjøar, sumpar og elver med djupt, stille vatn, men er ofte sett i mindre bekker, oversumde grassletter og grunne basseng. Som ein generell regel, unngår dei kystnære farvatn. Dei kjem sjeldan på land. Til likskap med somme andre dukkender, søkjer australender føde ved å dukke djupt, og kan ofte vere nede så lenge som eit minutt om gongen.[treng kjelde] Dei et eit breitt spekter av små, vasslevande dyr, og supplerer dette med akvatiske plantar.

Populasjonen er ikkje truga.[2]

Kjelder[endre | endre wikiteksten]

Referansar[endre | endre wikiteksten]

  1. 1,0 1,1 Barrie Heather og Hugh Robertson, The Field Guide to the Birds of New Zealand (revised edition), Viking, 2005
  2. BirdLife International (2012) Species factsheet: Aythya australis. Henta frå http://www.birdlife.org den 21. juli 2012

Bakgrunnsstoff[endre | endre wikiteksten]

Commons-logo.svg Wikimedia Commons har multimedia som gjeld: Australdukkand