Australdukkand

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Australdukkand
Australdukkandhann
Australdukkandhann
Australdukkandhoe
Australdukkandhoe
Status
Status i verda: LC Livskraftig
Systematikk
Rike: Dyr Animalia
Rekkje: Ryggstrengdyr Chordata
Underrekkje: Virveldyr Vertebrata
Klasse: Fuglar Aves
Orden: Andefuglar Anseriformes
Familie: Andefamilien Anatidae
Slekt: Aythya
Art: Australdukkand A. australis
Vitskapleg namn
Aythya australis
Australdukkand, hofugl.
Foto: Fir0002/Flagstaffotos

Australdukkand (Aythya australis) er ei lita til mellomstor dukkand i Aythya-slekta og er einaste dukkand som lever i Australia. Australdukkender er vanlege i søraustlege Australia, spesielt i Murray–Darlingbekkenet, men òg i det våtare landskapet nær kysten av Victoria. Dei er moderat nomadiske i normale år, men spreier seg mykje i høve til regnvêr og tørke. Monalege mengder av australender kan streife så langt unna som til Indonesia, Ny-Guinea, New Zealand, og andre øyar i Stillehavet,[1] der dei kan halde seg ei tid, jamvel over ein hekkesesong.

Hannfugl på land.
Foto: JJ Harrison

Skildring[endre | endre wikiteksten]

Australdukkender er i gjennomsnitt 48 centimeter i kroppslengd og veg 900 gram.[1] Begge kjønn er ganske einsarta sjokoladebrune på oversida, medraudbrune kroppssider, og noko kvitt på undersida, som ofte ikkje er synleg viss anda er i vatnet. I flukt er viser dei eit breitt kvitt band i bakkanten frå vengespissen til kroppen og nesten heile undersida av vengene er kvite. Hannfuglar har eit slåande kvitt auge, hoer har brunt auge.

Utbreiing[endre | endre wikiteksten]

Australdukkender føretrekker større innsjøar, sumpar og elver med djupt, stille vatn, men er ofte sett i mindre bekker, oversumde grassletter og grunne basseng. Som ein generell regel, unngår dei kystnære farvatn. Dei kjem sjeldan på land. Til likskap med somme andre dukkender, søkjer australender føde ved å dukke djupt, og kan ofte vere nede så lenge som eit minutt om gongen.[treng kjelde] Dei et eit breitt spekter av små, vasslevande dyr, og supplerer dette med akvatiske plantar.

Populasjonen er ikkje truga.[2]

Kjelder[endre | endre wikiteksten]

  1. 1,0 1,1 Barrie Heather og Hugh Robertson, The Field Guide to the Birds of New Zealand (revised edition), Viking, 2005
  2. BirdLife International (2012) Species factsheet: Aythya australis Arkivert 2012-10-20 ved Wayback Machine.. Henta frå http://www.birdlife.org den 21. juli 2012

Bakgrunnsstoff[endre | endre wikiteksten]