James Brown

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
James Brown

Fødd3. mai 1933
FødestadBarnwell
Død25. desember 2006 (73 år)
DødsstadAtlanta
FødenamnJames Joseph Brown
OpphavUSA
Aktiv1954–2006
Sjangersoul, funk, doo-wop, blues, gospel
Instrumentgitar, orgel, vokal, trommesett
Stemmetypebaryton
PlateselskapFederal, King Records, Polydor Records, Philips Records
Verka somsongar-låtskrivar, songar, komponist, dansar, musikar, musikkprodusent, politikar, pianist, gitarist, produsent, lyddesignar
Gift medTomi Rae Hynie, Velma Warren, Deidre Jenkins, Adrienne Rodriguez
PrisarGrammy Lifetime Achievement Award, Kennedy Center Honors, stjerne på Hollywood Walk of Fame, MOJO Awards, Rock and Roll Hall of Fame

James Joseph Brown jr. (3. mai 193325. desember 2006)[1] var ein amerikansk artist som er rekna som ein av dei mest som har hatt mest å seie innan musikken på nittenhundretalet. Brown var kjend som både songar, låtskrivar, bandleiar og musikkprodusent, og han var ein markant figur i utviklinga av gospel- og blues til soul og funk. Spora etter han finst og i rock, jazz, reggae, disco, dance, elektronisk musikk og hip-hop.

Brown byrja den musikalske karrieren sin i 1953, og vart verdsberømt mot slutten av 1950-talet og byrjinga av 1960-talet på grunn av konsertarne sine og ei rekkje slagerar. Trass i ei rekkje personlege problem og tilbakeslag, heldt han fram med å produsere slagerar kvart tiår til og med 1980-talet. Brown var òg aktiv innan den amerikanske politikken1960- og 1970-talet, særskilt til støtte for for afroamerikanarar og fattige, og for Richard Nixon.

Kjelder[endre | endre wikiteksten]

Bakgrunnsstoff[endre | endre wikiteksten]

Commons har multimedium som gjeld: James Brown
Spire Denne musikkartikkelen som har med USA å gjere, er ei spire. Du kan hjelpe Nynorsk Wikipedia gjennom å utvide han.