James Brown

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Hopp til navigering Hopp til søk
James Brown
Jamesbrown4.jpg
Fødd 3. mai 1933
Barnwell
Død

25. desember 2006
Atlanta

Instrument

gitar, orgel

Sjanger soul, funk, Doo-wop, blues, Gospel
Yrke singer-songwriter, songar, komponist, dansar, musikar, musikkprodusent, skodespelar, pianist, filmskodespelar, gitarist, produsent, sound designer

James Joseph Brown jr. (3. mai 193325. desember 2006)[1] var ein amerikansk artist som er rekna som ein av dei mest som har hatt mest å seie innan musikken på nittenhundretalet. Brown var kjend som både songar, låtskrivar, bandleiar og musikkprodusent, og han var ein markant figur i utviklinga av gospel- og blues til soul og funk. Spora etter han finst og i rock, jazz, reggae, disco, dance, elektronisk musikk og hip-hop.

Brown byrja den musikalske karrieren sin i 1953, og vart verdsberømt mot slutten av 1950-talet og byrjinga av 1960-talet på grunn av konsertarne sine og ei rekkje slagerar. Trass i ei rekkje personlege problem og tilbakeslag, heldt han fram med å produsere slagerar kvart tiår til og med 1980-talet. Brown var òg aktiv innan den amerikanske politikken1960- og 1970-talet, særskilt til støtte for for afroamerikanarar og fattige, og for Richard Nixon.

Kjelder[endre | endre wikiteksten]

Bakgrunnsstoff[endre | endre wikiteksten]

Commons-logo.svg Commons har multimedia som gjeld: James Brown
Spire Denne musikkartikkelen som har med USA å gjere er ei spire. Du kan hjelpe Nynorsk Wikipedia gjennom å utvide han.