Jon Dyrrdal

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Hopp til navigering Hopp til søk
Jon Dyrrdal
Jon Dyrrdal.jpg
Fødd 21. november 1894
Kyrkjebø
Død

25. november 1933 (39 år)

Yrke samfunnsøkonom

Jon Dyrrdal (21. november 189425. november 1933) var ein norsk sosialøkonom og ungdomslagsorganisator. Han var frå Kyrkjebø i Høyanger kommune.

Erfaringar og engasjement[endre | endre wikiteksten]

Dyrrdal var på studieferd i Sør-Europa og Midtausten før han drog til USA, der han studerte sosialøkonomi. Nokre av inntrykka og refleksjonane frå studieferda oppsummerte han i småskriftet I skuggane fraa Versailles : det arbeidslause Tyskland (1923).

I 1920-åra arbeidde Dyrrdal ei tid på Ford-fabrikken i Detroit. Dette danna bakgrunnen for pamfletten Fordismen : moderne arbeidsproblem (1929), utgitt på Fram forlag (Mot Dag). Pamfletten var eit tidleg oppgjer med «Ford-myten» og ein kritisk sosiologisk analyse av korleis moderne rasjonell industriell masseproduksjon verkar sløvande på arbeidarane.

Dyrrdal kom tidleg med i ungdomslagsarbeidet i heimtraktene. Etter at han kom til Noreg att, vart han sekretær (1928–33) i det nyskipa Oslo Fylkeslag i Noregs Ungdomslag. Her vart han ei drivande kraft, ikkje minst i det sosiale arbeidet til ungdomsrørsla i hovudstaden. Han fekk i gang hybelhuset «Heim for landsungdom» (Nordahl Bruns gate 22) og bygde med kommunal og statleg støtte opp «Sosialkontoret for landsungdom» til hjelp for ungdom som ville etablere seg i bygdene. Han kombinerte ny økonomisk og sosiologisk innsikt med eit sterkt organisatorisk engasjement i norskdomsrørsla.

Bibliografi[endre | endre wikiteksten]

Bøker[endre | endre wikiteksten]

  • 1923 – I skuggane fraa Versailles : det arbeidslause Tyskland (Kiel: Norli)
  • 1929 – Fordismen : moderne arbeidsproblem (Oslo: Fram) I fulltekst ved nb.no
  • 1929 – Sosiale spursmål for norsk ungdom (Oslo: Noregs ungdomslag) I fulltekst ved nb.no

Kjelder[endre | endre wikiteksten]

Bakgrunnsstoff[endre | endre wikiteksten]