Hopp til innhald

Mikkjel Hemmestveit

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Mikkjel Hemmestveit
Statsborgarskap Noreg, USA
Fødd 6. mars 1863
Morgedal, Kviteseid kommune
Død

22. april 1957 (94 år)
Minnesota

Idrett kombinert, skihopping
Utmerkingar

Holmenkollmedaljen

Mikkjel Torjusson Hemmestveit (6. mars 186322. april 1957) var ein norsk-amerikansk skihoppar og kombinertløpar frå i Morgedal i Kviteseid. Han var medlem av Morgedal IL i Telemark. I 1928 vart han og broren Torjus Hemmestveit tildelt Holmenkollmedaljen for sigrane sine i Husebyrennet.

Liv[endre | endre wikiteksten]

Hemmestveit var fødd på garden Brekke i Morgedal, og voks opp der til familien flytta til garden Hemmestveit i nærleiken av Brekke. Han og den tre år eldre broren Torjus reiste i 1881 frå heimebygda til den norske hovudstaden og starta Noregs første skiskular. Mikkjel vann kombinertrennet i Husebyrennet i 1885 og 1886.

Få månader etter den andre sigeren i Husebyrennet emigrerte han til delstaten Minnesota i USA. I dei komande åra vann han fleire skirenn i Minnesota. Mellom anna sette han den første godkjende Nord-Amerikanske rekorden med eit skihopp på 37 fot i 1887, i Red Wing i Minnesota. Broren Torjus utvandra i 1888, og dei to brørne vart pionerar i nordamerikansk skiidrett, særleg i skihopping.

I 1891 presterte Mikkjel Hemmestveit verdas til då lengste skihopp, eit hopp som vart målt til 102 fot; 31,1 meter. Rekorden stod i to år, da Torjus Hemmestveit forlengde rekorden med ein fot.

Kjelder[endre | endre wikiteksten]