Teieplikt

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Hopp til navigering Hopp til søk

Teieplikt er ei plikt til å hindre andre å få adgang eller kjennskap til visse opplysningar. Teieplikt kan følge av lov, instruks eller avtale. Kva for opplysningar som er omfatta av teieplikt, vil bero på den nærare føresegn eller avtale som fastset teieplikt. Brot på teieplikt kan medføre straff, erstatningsansvar, disiplinære reaksjoner m.m.

Dei vanlige formar for teieplikt omfattar gjerne opplysningar som rører ved ein persons fysiske og psykiske helse og opplysningar som på annan måte høyrer privatlivet til. Omfatta kan også vere kommersielle opplysningar og informasjon som kan vere til skade for fellesskapet dersom den vert offentleg kjent.

I mange land er enkelte yrkesgrupper pålagt teieplikt gjennom lovgivninga. Det gjeld til dømes helsearbeidarar, advokatar, prestar, offentleg tilsette som handsamar fortruleg informasjon og personar i forsvaret.

I ein del tilfelle kan det oppstå konflikt mellom teieplikt og andre omsyn, slik som opplysingsplikt og opplysningar underlagt offentlegheit. Døme kan vere opplysninger om forsvaret som man meiner folk bør informerast om - eller informasjon som kan hjelpe til å oppklare brotsverk. Unntaka er gjerne grunna i offentleg kontrollbehov. Unntaka er ofte kombinert med reglar som opplysingsplikt eller innsynsrett for offentlige.

Kjelder[endre | endre wikiteksten]