Zarqa

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Gå til: navigering, søk
Zarqa
مدينة الزرقاء
Zarqa handelssenter
Zarqa handelssenter
Plassering
Zarqa is located in Jordan
Styresmakter
Land Flag of Jordan.svg Jordan
Guvernement Zarqa guvernement
Grunnlagd 1902
Borgarmeister Muhammed Al-Gweri
Geografi
Flatevidd
 - By

60 km²
Innbyggjarar
 - Totalt (2004)
   - folketettleik

395 227
  6 587,1 /km²
Koordinatar 32°05′0″N 36°06′0″EKoordinatar: 32°05′0″N 36°06′0″E
Høgd over havet 619 moh
Tidssone
- Ved sommartid
EET (UTC+2)
EEST (UTC+3)
Diverse annan informasjon
Telefon-retningsnummer +(962)5
Nettstad: www.zm.gov.jo

Zarqa (arabisk الزرقاء, Az Zarqāʼ) er ein by i Jordan nordaust for Amman. Han har kring 400 000 innbyggjarar og er den tredje største i landet etter Amman og Irbid. Zarqa er sete i Zarqa guvernement (arabisk Muhāfazat az-Zarqā). Namnet tyder «den blåe».

Togstasjonen i Zarqa

Zarqa er industrisenteret i Jordan og over 50 % av fabrikkane i Jordan ligg her. Industriveksten i byen har kome av låg bustadkostnader og at han ligg nær hovudstaden AMman. Zarqa vart grunnlagd av immigrantar frå Kaspihavet på byrjinga av 1900-talet, først ved breidda av Zarqaelva. Folkeveksten auka gradvis då Hejaz-banen vart bygd av osmanarane. Basane til den jordanske hæren, som tidlegare vart kalla den arabiske legionen, låg i Zarqa.

Historie[endre | endre wikiteksten]

Byen vart grunnlagd i 1902 av tsjetsjenarar som vart pressa bort under krigane mellom Det osmanske riket og Russland. Dei slo seg ned langs Zarqaelva. Då jernbanelinja Hejaz vart lagt til busetnaden, vart Zarqa eit viktig jernbaneknutepunkt. 10. april 1905 gav den osmanske guvernøren dei tsjetsjenske nybyggjarane løyve til å eige landområde dei slo seg ned på. Folketalet voks raskt.

Etter den jordanske grensestyrken vart skipa i 1926, vart det bygd militærbasar i byen av den britiske hæren, og Zarqa vart seinare kjend som «militærbyen».[1]

Transport[endre | endre wikiteksten]

Trucks on the road in Jordan.JPG

Det skal byggast ein ny jernbane frå Amman til Zarqa. Prosjektet er planlagt av eit spansk entreprenørfirma og vert betalt av midlar frå Kuwait.

Utdanning[endre | endre wikiteksten]

Det er tre universitet i Zarqa: Hashemitt-universitetet, Al-Balqa Applied University i Zarqa og Zarqa private universitet.

Kjelder[endre | endre wikiteksten]

  1. [1]

Koordinatar: 32°05′N 36°06′E