Den norske tronfylgja

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket

Den norske tronfylgja er ei liste over personar med arverett til den norske trona.

Tronfylgja eller arverekkja til den norske trona er skildra i paragraf 6 i den norske grunnlova.

Paragrafen vart endra den 13. juli 1990, då kvinner fekk arverett. Tronfylgja var før 1990 agnatisk, då berre menn kunne arva trona. Etter 1990 er tronfylgja fullt kognatisk. Det eldste barnet arvar trona, uansett om det er ein prins eller ei prinsesse.

Den siste setninga nedanfor betyr i praksis at systrene til kong Harald ikkje har arverett. Kronprins Haakon går føre den eldre systera si i og med at begge er fødde etter 1970 og før 1990.

Arvefølgen er lineal, saaledes at kun i lovligt Ægteskab født Barn af Dronning eller Konge, eller af en som selv er arveberettiget, kan arve, og at den nærmere Linje gaar foran den fjernere og den ældre i Linjen foran den yngre.
Blandt Arveberettigede regnes ogsaa den Ufødte, der strax indtager sit tilbørlige Sted i Arvelinjen, naar hun eller han fødes til Verden.
Dog tilkommer Arveret ikke nogen som ikke er født i ret nedstigende Linje fra den sidst regjerende Dronning eller Konge eller dennes Søster eller Broder, eller selv er dennes Søster eller Broder.
Naar en til Norges Krone arveberettiget Prinsesse eller Prins fødes, skal hennes eller hans Navn og Fødselstid tilkjendegives førstholdende Storthing og antegnes i dets Protokol.
For dem som ere fødte tidligere end Aaret 1971, gjelde dog denne Grundlovs § 6 saaledes som den blev vedtaget den 18de November 1905. For dem som ere født tidligere end Aaret 1990 gjelde ligevel at Mand gaar foran Kvinde.

Liste over den norske tronfylgja[endre | endre wikiteksten]

Noverande konge: H.M. Kong Harald V av Noreg

  1. H.K.H. Kronprins Haakon Magnus av Noreg, son av kong Harald V.
  2. H.K.H. Ingrid Alexandra av Noreg, dotter av kronprins Haakon Magnus
  3. Prins Sverre Magnus av Noreg, son av kronprins Haakon Magnus
  4. Prinsesse Märtha Louise av Noreg, dotter av kong Harald V.
  5. Maud Angelica Behn, dotter av prinsesse Märtha Louise
  6. Leah Isadora Behn, dotter av prinsesse Märtha Louise
  7. Emma Tallulah Behn, dotter av prinsesse Märtha Louise

Sjå òg[endre | endre wikiteksten]