Emilio de' Cavalieri

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Emilio de' Cavalieri

Fødd1550
FødestadRoma
Død11. mars 1602 (51 år)
DødsstadRoma
Sjangeropera
Instrumentorgel
Verka somkomponist, diplomat, dansar, koreograf, organist

Emilio de' Cavalieri (ca. 1550–1602) var ein italiensk komponist, organist, diplomat, koreograf og dansar frå overgangen mellom seinrenessansen og tidlegbarokken.

Liv og virke[endre | endre wikiteksten]

Cavalieri var fødd inn i ein aristokratisk og musikalsk familie frå Roma. Det var truleg her han fekk den fyrste musikalske undervisinga si. Frå 1578 til 1584 verka han som organist og musikkdirektør i Roma. I 1588 flytta han til Firenze, der Ferdinando de' Medici tilsette han som inspektør over kunstnarane sine, musikarar og handverkarar. Cavalieri bidrog til utviklinga av intermedio, og samarbeidde i samband med dette med Giovanni de' Bardi. Cavalieri blei truleg påverka av ideane til Bardi, som er blitt kjende som den florentinske musikkreforma. I 1590-åra komponerte Cavalieri, som framleis budde i Firenze, nokre pastoralar (i denne samanhengen ein forløpar til operaen). I tillegg til dei musikalske embeta sine fungerte han òg som diplomat.

Saman med andre komponistar frå Roma, Venezia og Firenze, markerte Cavalieri byrjinga på tidlegbarokken med verk i den nye monodiske stilen, dvs. ei enkelt songstemme med sparsamt generalbassakkompagnement. Verket hans Rappresentazione di Anima, et di Corpo, som blei uroppført 1600, er rekna som det fyrste oratoriet.

Verk[endre | endre wikiteksten]

  • Rappresentazione di Anima, e di Corpo, oratorium, uroppført 1600

Kjelder[endre | endre wikiteksten]