Giuseppe Emanuele Modigliani

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Giuseppe Emanuele Modigliani
GiuseppeEmanueleModigliani.jpg
Fødd28. oktober 1872
Livorno
Død5. oktober 1947 (74 år)
Statsborgar avKongedømet Italia, Italia
PartiDet italienske sosialistpartiet
Yrkepolitikar
Utdanna vedUniversitetet i Pisa
MorEugénie Garsin
EktefelleVera Modigliani
MedlemConsulta nazionale del Regno d'Italia

Giuseppe Emanuele Modigliani (28. oktober 18725. oktober 1947) var ein av dei første sosialistane og fagforeiningsleiarane i Italia som vart vald til parlamentet. Han var bror til den kjende modernistiske målaren Amadeo Modigliani.

Modigliani vart fødd i Livorno 28. oktober 1872, ein by med stor jødisk folkesetnad, i ein velståande sefardisk familie. Han utdanna seg i juss, og vart talsperson for utdanning og velferd, leiar for ei reformistisk avis og sidan utnemnd til president for glasarbeidarforbundet. Han skaffa forbundet den første landsomfattande tariffavtalen i italiensk historie, og i 1913 vart han innvald i nasjonalforsamlinga, der han gjorde teneste i mange år.

Under første verdskrigen stod han i opposisjon til krigen og stridde for fred, blant anna deltok han i Zimmerwaldkonferansen av krigsmotstandarar.

I 1926 måtte Modigliani gå i eksil saman med kona Vera for å unngå fengsling. Mussolini var i ferd med å gjere Italia til ein fascistisk stat, og undertrykkinga vart stadig verre. Modigliani fór til Wien, men måtte fare derifrå då Austerrike vart innlemma i det nazistiske Tyskland i 1938. Dei fór vidare til Frankrike, og sidan til Sveits.

I 1947 flytta Modigliani tilbake til Italia, men døydde seinare same året, den 5. oktober. Kona Vera skipa ei Modiglianistifting som framleis finst, til studium av soga åt arbeidarrørsla og sosialismen i Italia.

Forfattaren Victor Serge skriv i «Memoirs d'un revolutionnaire» om Vera og Giuseppe Modigliani, som han møtte i Frankrike i 1940: «Med deres fuldendte værdighed er de begge indbegrebet af den besindige og ædle socialisme, som fandtes engang.» (Danskspråkleg utgåve, «En revolutionærs erindringer», Politisk revy /Pax Forlag).

Kjelder[endre | endre wikiteksten]

  • Serge, Victor: En revolutionærs erindringer (Politisk revy/Pax Forlag)
  • [1]
  • [2]