Golda Meir

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Golda Meir
Golda Meir (1964).jpg
Fødd21. april 1898
Kyiv
Død8. desember 1978 (80 år)
Statsborgar avDet russiske imperiet, Palestinamandatet, Israel
PartiMapai, Alliansen, Det israelske arbeidarpartiet
Yrkelærar, politikar
Utdanna vedUniversity of Wisconsin–Milwaukee
North Division High School
Wisconsin State College of Milwaukee
EktefelleMorris Meyerson
BarnMenahem Meir
MedlemJewish National Council

Golda Meir[a] (3. mai 18988. desember 1978), kjent som Golda Myerson frå 1917–1956) var fjerde statsminister i og ein av grunnleggjarane av Staten Israel.

Meir var fødd Golda Mabovitz (kyrillisk skrift Голда Мабович) i ein fattig familie i Kyiv, i Det russiske imperiet (noverande Ukraina). Ho hadde to søstrer pluss fem søsken som døydde som barn. Åtte år gamal emigrerte ho i 1906 saman med familien sin til Milwaukee i Wisconsin.

Golda Meir vart gradvis meir involvert i den jødiske sionistiske rørsla. På slutten av den andre verdskrigen, tok ho del i forhandlingane med britane som resulterte i stiftinga av staten Israel. Meir var ein av dei 24 personane som 14. mai 1948 skreiv under på Israels sjølvstendeerklæring. Det første israelske passet vart gitt til Golda Meir, og ho kunne reise til USA for å samle inn pengar til den nye staten. Då ho vendte tilbake vart ho landets første ambassadør i Sovjetunionen, der ho var i teneste ei kort tid før ho forlet Moskva i 1949. Ho kom attende til Israel i 1949 for å bli minister for arbeidarpartiet.

Merknadar[endre | endre wikiteksten]

  1. hebraisk skrift גולדה מאיר; arabisk skrift جولدا مائير

Bakgrunnsstoff[endre | endre wikiteksten]

Wikifrasar Wikifrasar har ei sitatsamling som gjeld: Golda Meir