Ludwig Leitner

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Ludwig Leitner
Statsborgarskap Tyskland
Fødd 24. februar 1940
Mittelberg
Død

21. mars 2013 (73 år)
Mittelberg

Yrke alpinist
Språk tysk

Ludwig Leitner (24. februar 194021. mars 2013) var ein austerriksk-vesttysk skirennar, fødd og død i Mittelberg i Vorarlberg, som vart verdsmeister i kombinasjon under dei olympiske leikane i Innsbruck i 1964.

Aktiv[endre | endre wikiteksten]

Leitner representerte Austerrike då han deltok i VM i alpine greiner 1958 i Bad Gastein, der han vart som best nummer ni i slalåm. Året etter fekk han tysk statsborgarskap og representerte sidan Vest-Tyskland. Under Vinter-OL 1960 i Squaw Valley kom han på fjerdeplassen i slalåm, eitt tidels sekund bakom bronsevinnar Charles Bozon frå Frankrike. I VM i alpine greiner 1962 i Chamonix vart Leitner nummer fem i slalåm. Han presterte såpass bra i dei andre øvingane at han fekk bronsemedaljen i kombinasjonen.

Under dei olympiske vinterleikane 1964 i Innsbruck kom Leitner på femteplass både i slalåm og utfor, og vart nummer åtte i storslalåm. Samanlagt gjorde desse tre prestasjonane at Leitner kunne innkassere eit VM-gull i kombinasjon, ei grein som ikkje stod på OL-programmet.

I 1966 vart Leitner nummer fem i slalåm for tredje gong på rad i eit stort skimeisterskap. Ved meisterskapen i Chile tok han også ein kombinasjonsmedalje for tredje gong på rad, som i 1962 i ein bronsemedalje. To år seinare enda han på tolvteplassen både i slalåm og utfor under Vinter-OL 1968 i Grenoble.

Ymse[endre | endre wikiteksten]

Leitner var i 1969 «stand-in» for hovudrolle-spelaren George Lazenby i filmen James Bond i hemmelig tjeneste.

Leitner dreiv eit hotell i heimstaden Mittelberg, ein landsby som har vegsamband med Tyskland, men ikkje med resten av Austerrike.

Kjelder[endre | endre wikiteksten]