Standart

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Standarten for det franske 9e régiment de chasseurs parachutistes (Niande fallskjermsjegar-regimentet).

Standart er ei militær fane eller eit banner som vert brukt som feltteikn i krig. Omgrepet «standart» vert særleg brukt om kvadratiske rytterfaner som vert borne av kavaleriet.

Feltteikenet eller standarten for den tyske militæreininga Leibstandarte-SS Adolf Hitler var typisk for den nazistiske militære estetikken og -propagandaen før og under andre verdskrigen og har trekk av dei antikke, romerske legionenes faner med ørn og gull.


I antikken og mellomalderen var standart eit banner som vart heist som et feltteikn framfor feltherren. Standart var også det opphavelege namnet på riksbanneret til den tyske keisaren. I Hitler-Tyskland var dekorative standartar saman med uniformer og flagg viktige deler av den visuelle, militære propagandaen. Da vart ordet Standarte ofte brukt synonymt med regiment.

Etymologi[endre | endre wikiteksten]

Ordet standart kjem via fransk étendard og tysk Standarte ifrå det latinske extendere, det vil seie «breie ut». Ordet har i overført tyding fått forma standard, det vil seie «det som fører an og viser vegen», altså ein rettleiande norm eller definisjon, for eksempel for varer eller mål.

Bakgrunnsstoff[endre | endre wikiteksten]