Hopp til innhald

Wikipedia:Utvald bokmålsartikkel/2005

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Utvald bokmålsartikkel-arkiv: 200520062007200820092010201120122013201420152016201720182019202020212022

Veke 12
Ulven er for tiden omdiskutert

Ulven var tidligere vanlig i store deler av verden, men finnes i dag kun i enkelte deler av Nord-Amerika, Europa, Asia og Midtøsten og består av nesten 40 underarter. I Norge er ulven for tiden aktuell i nyhetene. Noen vil ha den helt vekk, men Stortinget har besluttet å bevare noen stammer. Arten som er regnet som hundens forfar har en interessant sosial organisering og har satt spor i vår kulturhistorie.
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 13
Johannes Paul II i Peterskirken september 2001.

Johannes Paul II (født Karol Józef Wojtyła 18. mai 1920 i Wadowice, Polen) ble valg til pave 16. oktober 1978. Etter en vanskelig oppvekst begynte han å interessere seg for teologi, og han ble presteviet i 1946. Etter hvert ble han hjelpebiskop, og senere erkebiskop, av Kraków, og 16. oktober 1978 ble han valgt til pave, som den første ikke-italiener på 455 år. Han har vist seg som en kompromissløs motstander av kommunismen, og han har skrevet flere kjente tekster og bøker. Han ble født i den lille industribyen Wadowice, omkring fem mil sørvest for Kraków i Polen. Byen, som dengang hadde ca. 9.000 innbyggere, lå i et område som tidligere hadde vært østerriksk. Hans far hadde under første verdenskrig vært løytnant i den keiserlige østerrikske hær. Etter krigen gikk han inn i den gjenopprettede polske hæren, der han jobbet med administrative oppgaver.
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 14
Moldes byvåpen

Molde er en bykommune i Romsdal i Møre og Romsdal. Kommunen grenser i vest til Aukra, i nord mot Fræna og Gjemnes og i øst mot Nesset. Sør for Langfjorden i øst ligger Rauma, sør for Moldefjorden er Vestnes, og vest for Julsundet er Midsund kommune. Navnet antas å komme fra et norrønt gårdsnavn, Moldar, som betyr mold eller jord. Byvåpenet, en hval som jager sild inn i en tønne, henspeiler på byens opprinnelige livsgrunnlag – eksport av sild og tømmer. Industrien omfatter bl.a. Oskar Sylte Mineralvannfabrikk (kjent for en god ananasbrus), skipsverft og annen verkstedindustri, samt en stor lysarmaturfabrikk, Glamox.
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 15

Queen er et britisk rockeband hvis storhetstid var på 70- og 80-tallet. Bandet er spesielt kjent for sportssanger og klassiske rockesanger, spesifikt hitene «We Are the Champions» og «Bohemian Rhapsody». Sistnevnte ble utgitt i 1975, promotert av en av tidenes første suksessfulle musikkvideoer. Den ble også gjenutgitt til lydsporet til filmen Wayne's World. Queen er viden kjent som pionerer innen tungmetall, glam-rock og stadion-rock. Queen kan spores tilbake til 1968, da gitaristen Brian May og trommeslageren Roger Taylor var medlemmer av trioen Smile. Les mer.
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 16
Vilnius gamleby
Vilnius gamleby

Vilnius er Litauens hovedstad. Byen har ca. 540.000 innbyggere i selve byen og er beliggende i den sørøstligste delen av landet. Vilnius er Litauens historiske hovedstad siden middelalderen, men ble først i 1991 hovedstad i et fritt Litauen. Den er administrasjons- og handelsby, og ligger på begge sider av elven Neris. Byen har norsk ambassade med residerende ambassadør siden desember 1991. Byen ligger i det sørøstre Litauen (N54°41" E25°17") der Vilnia-elva (lit. Vilnelė) løper inn i Neris-elva. Den usentrale beliggenheten skyldes at landets grenser har endret seg gjennom århundrene. Vilnius var tidligere ikke bare det kulturelle, men også det geografiske senteret i Storhertugdømmet Litauen og var også en viktig by i den polsk-litauiske realunion.
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 17

Benedikt XVI (født Joseph Alois Ratzinger 16. april 1927 i Marktl am Inn, Bayern, Tyskland) er biskop av Roma og den katolske kirkes pave. Han er dermed også statsoverhode i Vatikanstaten. Han ble valgt 19. april 2005, og er historiens 265. pave. Han er den første tyske paven siden Hadrian VI (1522–23) og den åttende tyske paven i historien. Den siste pave med navnet Benedikt, Benedikt XV, var pave fra 1914-1922. Joseph Ratzinger er sønn av Joseph og Maria Ratzinger, som giftet seg i 1927. Joseph junior var den yngste av tre barn; hans eldre søsken var Georg og Maria.
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 18
Cyclo i Ho Chi Minh-byen
Cyclo i Ho Chi Minh-byen

Ho Chi Minh-byen (vietnamesisk Thành Phố Hồ Chí Minh), tidligere Saigon (vietnamesisk Sài Gòn; brukes fortsatt av vietnamesere i dagligtale) er Vietnams største by, med ca. 5 387 100 (2000) innbyggere. Den ligger ved vestbredden av Saigonelven. Byen var hovedstad i Sør-Vietnam fra 1954 til 1975, og i Republikken Sør-Vietnam fra 1975 til 1976. Den har siden vært administrert som en provins. Bakgrunnen for navnet Saigon er noe uklar. Kanskje ligger det noe kinesisk bak; den kinesiske tilpassingen av navnet betyr "Vestpalasset". Men ifølge en annen hypotese er navnet Saigon utviklet fra det kambodjanske ordet Prei Nokor ("byen i kapokskogen") - og tross alt var det slett ikke noe palass i området rundt år 1700. Navnet Saigon ble første gang brukt offisielt i 1698. Men navnet Saigon slo ikke helt gjennom da; det fikk konkurrerer side om side med det navn Nguyen-dynastiet foretrakk, Gia Dinh (opprinnelig navnet på citadellet i byen). Det er bare siden 1859 at Saigon ble det enerådende navnet (inntil oppkallingen etter Ho Chi Minh i 1975). Les mer.
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 19
Erobringen av Jerusalem i 1099, under første korstog.
Erobringen av Jerusalem i 1099, under første korstog.

Korstog er i historisk forstand en serie felttog, de fleste godkjent av paven, som fant sted i 11. til 13. århundre. De fleste hadde som mål å sikre kristen kontroll over Det hellige land, som var under muslimsk kontroll. I en bredere forstand brukes korstog om enhver krig som utkjempes av religiøse årsaker, og om spesielt aggressive kristne kampanjer omkring spesielle temaer. Opprinnelsen til korstogene ligger i utviklingen tidligere i middelalderen. En viktig side ved det er tilgangen på en ridderklasse i Europa som ønsket utløp for sine krigerske tendenser. Les mer.
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 20

John Ronald Reuel Tolkien (født 3. januar 1892 i Bloemfontein, Oranjefristaten, død 2. september 1973 i Bournemouth, England) forfatter, professor i angelsaksisk ved Universitetet i Oxford fra 1925 til 1945, og fra 1945 til 1959 som professor i engelsk språk og litteratur, også det ved Oxford. I senere tid har han blitt kjent for sine litterære kvaliteter. Han var en språkkunstner og skrev både fiksjon og lyrikk gjennom hele sin voksne levetid. Det var hovedsaklig verket Ringenes Herre og den tidligere boken Hobbiten. Begge disse bøkene utspiller seg i Tolkiens eget litterære univers, Midgard; en projeksjon av nord-vest-Europa i en fiktiv forhistorisk tid. Det er denne verdenen og skapelsen av den som gjorde ham kjent som skaperen av den moderne fantastiske litteraturen. Men han var først og fremst akademiker og ikke forfatter. Les mer.
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 21

Judo er en japansk kampsport utviklet av Jigoro Kano (嘉納治五郎) som baserer seg rundt en rekke kaste- og holdeteknikker. Judo, eller Kodokan Judo som er det korrekte navnet, er i hovedsak utviklet fra jujutsu - en gammel orientalsk krigskunst. I dag praktiseres judo over store deler av verden som en moderne idrett, men prinsippene og ideene som lå til grunn for de gamle kampformene er beholdt og videreført. Les mer
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 22

Norges herrelandslag i fotball ledes av Åge Hareide (hovedtrener) og Stig Inge Bjørnebye (assistenttrener). Disse to tok over etter trenerteamet til Nils Johan Semb i 2004.

Landslagets fremste meritter er deltagelse i VM-sluttspillene i 1938, 1994 og 1998, samt Europamesterskapet i 2000 – og selvfølgelig det berømte Bronselaget fra no:1936. Blant de mest berømte kampene er seieren over Brasil i 1998-VM og seirene over England i 1981 og 1993. Les mer
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 23
Napoleon Bonaparte

Napoléon Bonaparte (født 15. august 1769 i AjaccioKorsika i Frankrike, død 5. mai 1821St. Helena i Søratlanteren) var Frankrikes keiser under navnet Napoléon I fra den 18. mai 1804 til den 6. april 1814. Han erobret og regjerte også over det meste av det vestlige og sentrale Europa og enkelte regner ham som en av historiens store feltherrer. Av andre blir han regnet som en stor tyrann. Les mer
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 24
Satellitbilde av Nauru

Republikken Nauru, tidligere kjent som Pleasant Island, er en øyrepublikk i det sørlige Stillehavet. Det er et av verdens minste land både når det gjelder innbyggere og areal, og verdens minste republikk. Når det gjelder areal er det også verdens minste ikke-europeiske land.

Mye av dets tidligere rikdom kom fra de store lagrene av fosfater, antatt å være av enten guano eller annet marint opphav. Fosfatet blir brukt som fertilisator rundt om i verden, og det meste av det har blitt eksportert til Australia. I og med at fosfatressursene nå er så å si utbrukte, har Nauru en usikker framtid i møte. På 90-tallet forsøkte landet å få alternative inntektskilder ved å introdusere seg selv som et skatteparadis, men dette ble det en slutt på i juli 2004. Les mer
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 25
Kaffekopp

Kaffe er en drikk laget av frukten fra kaffeplanten (Typene Coffea arabica og Coffea canephora utgjør ca. 99 %). Frukten blir skrellet og innholdet, det vi kaller bønnene blir brent og malt opp. Finheten på kaffepulveret varierer etter hvordan kaffen skal tilberedes. Kaffen blandes på en eller annen måte med varmt vann og drikkes i de fleste tilfeller varm. Kaffe har også en viktig plass i dagens populærkultur, med kaffebarer som Kaffehuset Friele. Les mer
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 26
Japans flagg

Japan (Nippon eller Nihon: 日 (sol) 本 (opphav), bokstavelig «solens opphav») er et land i øst-Asia som befinner seg ved Stillehavet, øst for den koreanske halvøy. Navnet, ofte oversatt som "Soloppgangens land", kommer fra Kina, og refererer til Japans østlige posisjon i forhold det asiatiske kontinentet. Før Japan hadde relasjoner med Kina var det kjent som Yamato (大和). Wa (倭) var et navn tidlige Kina brukte for å referere til Japan, rundt "de tre kongerikers periode". Les mer
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 27
Tyholt-tårnet

Radio er en teknologi som tillater sending av signaler ved å modulere elektromagnetiske bølger. Disse bølgene trenger ikke et medium å forplante seg i, men brer seg gjennom luften og vakuum like godt.

En radiobølge skapes når et ladd objekt akselererer med en frekvens som ligger innenfor radiofrekvensdelen av det elektromagnetiske spekter. Andre typer stråling som faller utenfor disse frekvensene er gammastråler, røntgenstråler, infrarødt og ultrafiolett lys, og synlig lys. Les mer
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 28

Insulin (fra latin: insula, dvs. øy) er et polypeptid-hormon som produseres av cellegrupper kalt Langerhanske øyer i bukspyttkjertelen og utskilles til blodet avhengig av matinntak og blodsukkernivå. Insulin står sentralt i kroppens sukker-/karbohydrat-/glukose-metabolisme, og underskudd på insulin fører til diabetes mellitus, såkalt sukkersyke. For lite insulin ved diabetes gir høyt blodsukker – hyperglykemi – og for mye insulin ved diabetesbehandling kan gi lavt blodsukker – hupoglykemi, såkalt føling. Insulin fungerer også som et anabolt (vevsbyggende) hormon i fett- og protein-stoffskiftet. Mangel på insulin kan derfor medføre tap av muskel- og fettvev, og vekttap er et vanlig symptom på diabetes mellitus.
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 29
Politiet ber folk om å forlate området ved Russell Square

Terrorangrepet i London juli 2005 refererer til flere bombeangrep rettet mot Londons kollektivsystem. Tre undergrunnsbaner og en buss ble rammet av bomber på morgenen 7. juli 2005. Metropolitan Police Service bekreftet at det dreide seg om fire bomber, og etterforskningen viste at det dreide seg om selvmordsbomber. Tidlige rapporter om flere bomber skyldes antagelig at personer som ringte var forvirret omkring tid og sted. Angrepet kom på et tidspunkt hvor verdens øyne var rettet mot London, som dagen før ble tildelt sommer-OL 2012. Det falt også sammen med forberedelsene for rettssaken mot Abu Hamza al-Masri, som er varetektsfengslet i England, og G8s toppmøte i Skottland. I en erklæring hvis ekthet foreløpig ikke er verifisert, påtok al-Qaida seg ansvaret for «det velsignede raidet» i London. Les mer
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 30

Konjakk (eller cognac), oppkalt etter byen Cognac i Frankrike, er en type druebrennevin, som for å kunne kalles konjakk ifølge regelverket må være produsert i regionen som ligger rundt byen Cognac, og lagres på eikefat.

Tilsvarende er Armagnac også druebrennevin, men denne produseres i en annen region, underlagt tilsvarende strenge krav til opprinnelse og kvalitet som konjakk.
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 31
Første side av Beowulf

Angelsakserne refererer til en gruppe av germanske stammer, anglerne og sakserne fra Angeln (idag Syd-Slesvig) og Sachsen (tilsvarer det nåværende Niedersachsen) i dagens Nord-Tyskland, som ble dominerende i det området som utgjør dagens England fra midten av 4. århundre. De slo seg ned i England etter at romerne avskrev England og trakk seg ut. Det er fra angelsakserne at den moderne engelske nasjon utviklet seg, blant annet kommer ordet «England» fra «Anglernes land», og angelsakserne tok med seg sitt gammelsaksisk/gammelnedertyske språk, som utviklet seg til dagens engelsk. Les mer
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 32
Battle of the Century

James Jackson Jeffries, også kalt Jim Jeffries, (født 15. april 1875 i Ohio, død 3. mars 1953 i California) var en amerikansk bokser. Han regnes som en av historiens aller beste tungvektsboksere. Jim Jeffries har i nyere tid vært mest husket for Battle of the Century som han tapte til Jack Johnson. Johnson ble med det tidenes første fargede verdensmester i tungvektsboksing. Inntrykket mange har fått av Jeffries fra denne kampen er ikke reelt for resten av hans boksekarriere. Faktum er at Jeffries var på høyde med flere av de aller største mesterne i historien. Les mer
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 33

Den filippinske revolusjon (18961898) var det filippinske opprøret mot det spanske styre som førte til at Filippinene utropte seg til et uavhengig land og Spania oppga landet. Uavhengigheten ble kortvarig, for Spania hadde solgt Filippinene til USA i slutten av 1898, og amerikanerne respekterte ikke den filippinske uavhengigheten. Les mer
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 34
Cocker spaniel

Tamhund (Canis lupus familiaris), i Norge også kalt hund, bisk, bikkje, kjøter og menneskets beste venn, er i realiteten domestiserte ulver som vi mennesker med årene har gjort til egne raser og varieteter gjennom avl. Les mer
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 35
Svelgen samfunnshus

Svelgen er et industristed i Bremanger kommune med omlag 1200 innbyggere. Svelgen er et ganske nytt navn på området innerst i Nordgulen. Tidlig på 1900-tallet så folk potensialet i bygda ettersom det er et av de våteste tettstedene i Norge. Industrien tok raskt til og tettstedet hadde sin topp på begynnelsen av 1980-tallet med nesten 2000 innbyggere. I dag er det en liten fredelig plass der industrien ikke er så stor som den en gang var. Elkem er eier av verket i Svelgen. Verket står for en tredel av verdens silisiumsproduksjon. Les mer
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 36
Rigveda-manuskript skrevet med devanagari-skrift
Rigveda-manuskript skrevet med devanagari-skrift

Sanskrit er et av de eldste språkene i den indoeuropeiske språkfamilien og skrives i dag normalt med skriftsystemet devanagari. Mange moderne indiske språk, som hindi og bengali, bruker sanskrit i nydannelse av ord siden disse er nedstammet fra dette klassiske kulturspråket. Gjennom indisk historie har sanskrit hatt en betydningsfull rolle som medium for utbredelse av ideer og som bærer av høykultur; hinduismens og mange av buddhismens hellige skrifter og filosofiske tekster er skrevet på sanskrit. Språket har også en omfattende sekulær litteratur med skuespill, poesi, eventyr og fagtekster. Les mer…

Vis - Diskusjon - historikk


Veke 37
Jules Verne
Jules Verne

Jules-Gabriel Verne (født 8. februar 1828 i Nantes i Frankrike, død 24. mars 1905 i Amiens) var en fransk forfatter. Han var kjent for å skrive om reiser i verdensrommet, i luften og under vann lenge før slikt var mulig. Det ga ham tittelen «science fiction-romanens far», noe han deler med H.G. Wells. Les mer…

Vis - Diskusjon - historikk


Veke 38

Iran–Irak-krigen, også kalt den påtvungne krigen (جنگ تحمیلی) i Iran, var en krig mellom de væpnede styrkene til Irak og Iran som varte fra 22. september 1980 til 20. august 1988. Den ble ofte henvist til som den persiske gulfkrigen før Irak–Kuwait-konflikten (199091) som ble kjent som den andre gulfkrigen, men etterhvert bare den persiske gulfkrigen.

Krigen begynte da Irak invaderte 22. september 1980. Konflikten så innledende suksess for irakerne, men det gikk ikke lenge før de ble slått tilbake og konflikten stabiliserte seg så i en lang utmattelseskrig. Krigen forandret for alltid politikken i området, som spilte inn i global politikk og førte til den irakiske invasjonen av Kuwait i 1990. Les mer…

22. september 2005 er det 25 år siden Iran–Irak-krigens utbrudd.
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 39

Kosmas- og Damiankirken er en basilika i utkanten av Forum Romanum i Roma. Den har idag inngang fra Via dei Fori Imperiali. Mosaikken er ifølge inskripsjon fra 526 – 530 dedikert av pave Felix IV. Det var flere grunner til at Paven dedikerte kirken til de hellige legehelgenene Kosmas og Damian. Bibliotheca Pacis som lå omtrent på dette stedet ble brukt til forelesninger av Glaudius Galen, en av antikkens store skikkelser innen farmasi og medisin. I århundrer var også kontorene til de fleste leger i Roma plassert her. Stedet ligger nær Castor og Pollux-tempelet og Kosmas og Damian kan ha vært en god erstatning for disse. Les mer…

29. september er minnedagen for den hellige Kosmas.
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 40

Den islamske republikken Afghanistan er et fjell-land i vestre Himalaya. Landet grenser til Pakistan, Iran, Turkmenistan, Usbekistan, Tadsjikistan og Kina. Landet har ikke kystlinje.

Navnet Afghanistan kommer av det alternative navnet for Pashtunere: Afghanere. Disse er grunnleggerne av det moderne Afghanistan. Siste del kommer fra det persiske ordet stān (land). Les mer…
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 41
Sherlock Holmes (høyre) og dr. Watson

Sherlock Holmes er en fiktiv romanfigur skapt av den engelske forfatter Sir Arthur Conan Doyle. Sherlock Holmes er en mesterdetektiv som bruker deduksjon som sitt beste hjelpemiddel.
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 42
Fiskekrok i bein

Steinalderen er en betegnelse på den epoken i menneskehetens historie da man hovedsaklig brukte redskaper av stein, tre og bein. Bruken av metaller var ennå ikke kjent. Steinalderen deles gjerne inn i tre perioder; paleolittisk (ca. 2 millioner–8000 f.Kr.), mesolittisk (ca. 8000–4000 f.Kr.) og neolittisk (4000–1800 f.Kr.). Steinalderen hadde ulik varighet i de forskjellige deler av verden.

Steinalderen i Norge deles inn i eldre steinalder (10 000–4000 f.Kr.) og yngre steinalder (4000–1800 f.Kr.). Les mer…
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 43

Sovjetunionens program for gjenbrukbare romferger, Buran (russ. Бура́н, «snøstorm»), begynte i 1976 som en respons på USAs romfergeprogram. Fordi USAs forsvarsdepartement tok del i romfergeprosjektet til USA, var sovjetiske politikere overbevist om at romferger ville være et effektivt militært våpen, og kunne være en potensiell trussel mot balansegangen i den kalde krigen. Prosjektet var Sovjets største og dyreste romforskningsprogram. Det er også blitt hevdet at de enorme kostnadene med å utvikle Buran og bæreraketten Energija fremskyndet oppløsningen av Sovjetunionen.

Det ble det spekulert i at spionasje under den kalde krigen spilte en rolle i utviklinga av Sovjets ferge. Det er senere blitt kjent at Buran bare kopierte den amerikanske romfergas aerodynamiske utseende. På innsiden var den helt uavhengig av den amerikanske. Den første og eneste romferd med Buran ble gjennomført i november 1988. Les mer...
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 44

Bjørnøya er en øy i Barentshavet på 178 km². Øya ble oppdaget av den nederlandske oppdagelsesreisende Willem Barents i 1596. På vei inn til land møtte hans folk en svømmende isbjørn. Derav navnet Bjørnøya (på nederlandsk: Beeren Eiland). Øya er en del av Svalbard, og hører dermed til Norge. Denne egentlig avsidesliggende øya er på grunn av sin beliggenhet siden 1900-tallet blitt stadig mer strategisk interessant, både fra en militær, økonomisk og ressursmessig synsvinkel. Farvannene rundt Bjørnøya har vært ett av de områdene hvor omlasting av overfisket torsk har foregått.
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 45
Et bilde av et backgammonbrett.

Backgammon er et klassisk brettspill for to spillere. Hver spiller har femten brikker (eller menn) som flytter mellom tjuefire triangler (eller punkter) etter verdien av to terninger. Spillet vinnes når en av spillerene klarer å flytte alle sine brikker av brettet. Backgammon er et av de eldste kjente brettspillene med røtter som kan spores tilbake over 5000 år. Noen av teoriene angående opprinnelsessted er at det kommer fra flere forskjellige lignende spill i Egypt, Sumer eller Mesopotamia. Man vet at det ble spilt i antikkens Hellas og et lignende spill, kalt Tabular eller «ludus duodecium scriptorum» (Spillet med de tolv linjene) ble gravd ut fra ruinene av Pompeii. Tabular ble spredt utover Europa av de romerske legionene, men det overlevde ikke det romerske rikets fall.
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 46
Audun Hugleikssons segl. Det kan også ses på en minnestein som er reist utenfor bygdehuset Borgja på Ålhus i Jølster.

Audun Hugleiksson (Hestakorn) (født ca. 1240, henrettet 2. desember 1302 i Bergen) var en stormann i kongeriket Norge på slutten av 1200-tallet. Han var kongens høyre hånd, både under Magnus Lagabøte og Eirik Magnusson, og ble sett på som en viktig politiker og jurist for sin tid, og hadde en sentral rolle i utformingen av det norske lovverket i. Fra 1280 og fram mot århundreskiftet fikk han stadig viktigere stillinger i statsledningen, og hadde et eget sete i kongens råd, tjenestegjorde som stallare («advokat»), fehirde («skatteminister») og bar tittelen baron. Audun oppførte noe så sjeldent i norsk sammenheng som et slott eller en borg i stein på Ålhus i Jølster i Sunnfjord. Hugleiksson døde ved henging på Nordnes i Bergen den 2. desember 1302.
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 47
Amerikansk M1A1 Abrams stridsvogn

En stridsvogn er et beltedrevet militært kampkjøretøy utstyrt med kanon for bekjempelse av pansrede kjøretøy. Kanonen er vanligvis montert i et dreibart tårn, som regel sammen med en eller flere mitraljøser til bruk mot infanteri, fly eller upansrede kjøretøy.

Stridsvognen ble utviklet under første verdenskrig, forsøksvis for å trenge gjennom piggtrådsperringer og skyttergraver. Storbritannia var den første nasjonen som brukte stridsvogner i kamp, under slaget ved Somme den 15. september 1916.
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 48
Sumatratiger

Tiger (Panthera tigris) er et stort rovdyr og det største av alle kattedyr, men arten som sådan er truet. Tigrene skilte seg ut som gruppe for ca. 72 000–108 000 år siden. Trolig finnes kun ca. 7000 ville tigre igjen i verden. I tillegg kommer et antall som lever i fangenskap. Opprinnelig var åtte underarter klassifisert, men tre av disse regnes som utdødd. Et 20-årig forskningsprosjekt som endte i desember 2004 og omhandlet en genetisk studie av 134 tigre spredd over hele Asia, kunne imidlertid konkludere med at vi fra nå av må dele tigrene inn i ni underarter.
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 49
Alexandre Dumas

Alexandre Dumas den eldre (fransk: père), fullstendig navn var egentlig Alexandre Dumas Davy de la Pailleterie (født 24. juli 1802 i Villers-Cotterêts i Frankrike, død 5. desember 1870 i Puys nær Dieppe) var verdenskjent fransk forfatter.

Alexandre Dumas den eldre er mest kjent for sine tallrike historiske romaner og eventyr som har gjort ham til den mest leste franske forfatteren i verden. Mange av hans romaner, som «Greven av Monte Cristo» og romanene om «De tre musketerer», gikk først som føljetonger, et fransk fenomen som senere ble vanlig i resten av verden. Dumas skrev også skuespill, artikler for magasiner og tidsskrifter, og han var en høyt profilert korrespondent. Dumas var av blandet rasebakgrunn, mulatt ved at farmoren var afroamerikansk slave, og måtte tåle en del rasisme i løpet av sin levetid. Særlig tegnede karikaturer spilte uhemmet på hans utseende.
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 50
Tørrfisk av torsk i Venezia.

Tørrfisk er usaltet fisk som er naturlig tørket av sol og vind på hjell eller (mer sjeldent) tørket i egne tørkerier. Å tørke mat er verdens eldste kjente konserveringsmetode, og tørket fisk er holdbar i årevis. Metoden er også billig, arbeidet kan gjøres av fiskeren selv og den gjør fisken enklere å transportere til markedet.

Det er for det meste torsk som brukes til tørrfisk, andre fiskeslag som for eksempel sei, hyse, brosme og lange brukes i mindre grad. I løpet av århundrene er det utviklet flere varianter av tørrfisk, for eksempel boknafisk og (saltet) klippfisk, videreforedlet til lutefisk. Salting av fisk ble først for alvor aktuelt på 1700-tallet, da man fikk tilgang til billig salt fra Syd-Europa.
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 51

John Ernst Steinbeck (født 27. februar 1902 i Salinas i USA, død 20. desember 1968 i New York City) var en av de ledende amerikanske forfattere i det 20. århundre. Han mottok Nobelprisen i litteratur i 1962 for sin «på en gång realistiska och fantasifulla berättarkonst, utmärkt av medkännande humor och social skarpsyn». Les mer…
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 52
Nidarosdomen

Nidarosdomen, egentlig Nidaros domkirke, er Norges viktigste kirke. Den er i dag en luthersk domkirke og menighetskirke og betraktes både som Norges nasjonalhelligdom og som kroningskirke (selv om det ikke lenger foretas kongekroninger i Norge). I den norske Grunnloven av 1814 ble det slått fast at Kongeriket Norges regent skal krones i Trondheim. Nidarosdomen ble sist benyttet som kroningskirke i 1906, da Haakon VII ble kronet. Etter avskaffelsen av kroningsseremonien har kirken vært brukt til signing av regenten. De norske kronregaliene oppbevares nå i kirken, i nordvestre tårnfot. Les mer…
Vis - Diskusjon - historikk


Utvald bokmålsartikkel-arkiv: 200520062007200820092010201120122013201420152016201720182019202020212022