Wikipedia:Utvald bokmålsartikkel/2007

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Hopp til navigering Hopp til søk
Utvald bokmålsartikkel-arkiv: 20052006200720082009201020112012201320142015201620172018

Veke 1
Ved innfarten til byen

Riga (latvisk: Rīga, estisk: Riia, polsk, litauisk: Ryga) er hovedstaden i Latvia. Den ligger i Rigabukten ved Østersjøen. Byen har ca. 720 000 innbyggere (2006). Den er den største byen i de baltiske stater. Det latviske parlamentet Saeima hører også hjemme her, samt presidenten.

Elva Daugava går gjennom byen, som er delt i tre hoveddeler: Gamlebyen og sentrum på nordbredden og Pardaugava på sørbredden. Gamlebyen og sentrum har mange bygninger i Art Nouveau-stil, og gamlebyen har i tillegg mange bygninger fra middelalderen. Byen er relativt flat, og over takene rager spirene på de mange kirkene, samt det 368,5 meter høye TV-tårnet, den høyeste konstruksjonen i byen og det tredje høyeste tårnet i Europa. Forstedene er dominert av brede gater og boligblokker fra sovjettiden.

Tyske kjøpmenn etablerte Riga allerede i 1158 som et handelssted, i nærheten av lokale stammer. Byen regner seg grunnlagt i 1201, da den fikk byprivilegier av erkebiskop Albert av Buxhoeveden-Bremen, som flyttet hit fra Ikšķile. Byen ble da hovedstad i Livland, som tilhørte den tyske orden, et rike med flytende grenser som strakte seg over store deler av Baltikum og senere Preussen. Tysk var byens eneste offisielle språk frem til 1891. Les mer…
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 2
Richard Wagner var en sentral musikkdramatisk komponist

Wilhelm Richard Wagner (født 22. mai 1813 i Leipzig i Sachsen i Tyskland, død 13. februar 1883 i Venezia i Italia) var en innflytelsesrik tysk komponist, dirigent, musikkteoretiker og skribent. Han er primært kjent for sine operaer eller musikkdramaer som han senere kalte dem.

Wagners verk, særlig fra den senere perioden, kjennetegnes av en kontrapunktisk struktur, rik kromatikk, fyldig harmonisk utforming og orkestrering og en velutviklet bruk av ledemotiver: Musikalske tema som er assosiert med bestemte personer, steder eller begivenheter i operaen. Wagners kromatiske musikalske språk var et viktig skritt på veien mot ekstremkromatikk og atonalitet innenfor den europeiske klassiske musikken. Les mer…
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 3
Revolusjonenes og «frigjøringskrigenes» våpen

Avtomat Kalasjnikova model 1947 g. (russisk: Автомат Калашникова образца 1947 года, Avtomat Kalasjnikova 1947, kjent under forkortelsen AK-47) er en rifle i 7,62 × 39 mm kaliber utviklet i 1947 av Mikhail Kalasjnikov og produsert av IZH. Den var mye brukt i Sovjetunionens militære styrker fra 1950-tallet til 1980-tallet.

Designet og filosofien bak AK-47 var preget av de sovjetiske styrkenes erfaringer fra andre verdenskrig. De fant ut at de fleste kamper ble utkjempet på rundt 300 meters avstand, derfor var det ikke behov for de langt mer nøyaktige og treffsikre semiautomatiske riflene (slik som Mosin Nagant). Man hadde heller behov for en rifle som var konstruert for å være treffsikker rundt denne lengden, derfor er ikke AK-47 og flere av dens etterkommere kjent for å være særlig treffsikre over 500 meter.

AK-47 og dens etterkommere har blitt produsert i større antall enn noe annet automatgevær, og er fremdeles i produksjon. Les mer…
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 4
Merlin dikterer sine dikt, i en illustrasjon fra en fransk bok fra det 13. århundre

Merlin også kjent som Merlin Ambrosius eller Myrddin Emrys, er mest kjent som trollmannen ved Kong Arthurs hoff. Skikkelsen har vært en inspirator for mange litterære verk, og hovedfigur i en rekke filmer og skuespill. Den eldste Merlintradisjonen er den kaledonske, og knytter ham ikke til kong Arthur. Den Merlin-legenden som i våre dager er mest kjent, ble først nedtegnet av Geoffrey av Monmouth, som beskriver Merlin og hans gjerninger i Historia Regum Britanniae fra 1136.

Den eldste versjonen av legenden om Merlin finner man i walisiske dikt fra det 11. århundre eller enda tidligere. I disse kalles mannen Myrddin, eller noen ganger Myrddon Wyllt, og han beskrives som en gal person som levde i Kaledoniaskogen. Diktene forteller om Merlins tilværelse. Han var skald for Gwenddoleu ap Ceidio, og det var hans herres død som førte til at han måtte slå seg ned i skogen. Gwenddoleu falt i slaget ved Arfderydd, hvor kongen av Alt Clut (Kongedømmet Strathclyde), Riderch Hael, slaktet Gwenddoleus styrker. Myrddin gikk fra forstanden da han så på dette nederlaget. Annales Cambriae daterer slaget til 573. Les mer...
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 5

Lars Olsen Skrefsrud (født 4. februar 1840 på Engesveen i Fåberg, død i landsbyen Benagaria i India 11. desember 1910) var en norsk misjonær og språkforsker i India. Han regnes, sammen med Hans Peter Børresen, som grunnlegger av den norske misjonsorganisasjonen Santalmisjonen (etter en fusjon i 2001 del av Normisjon). Navnet skyldes misjonærenes virke blant det indiske folkeslaget santalene.

Skrefsrud, som i sitt tidlige voksenliv ble arrestert for tyveri og sonet for det som straffange i Christiania i tre år, regnes også som en av de største lingvister Norge har fostret. Misjonsarbeidet han var med på å starte har i dag (2005) ført til en kirke bestående av mer enn 150 000 kristne santaler i de indiske delstatene Jharkhand, Bihar, West Bengal og Assam, alle i det nordøstre India. Les mer...
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 6

Camilo Cienfuegos Gorriarán (født 6. februar 1932 nær Santa ClaraCuba, død 28. oktober 1959 ved flystyrt på Cuba) var en cubansk revolusjonær, og regnes som en av de største revolusjonære lederne på linje med Fidel Castro og Che Guevara. Cienfuegos omkom i en flyulykke 28. oktober 1959 vel 10 måneder etter at revolusjonsstyrkene hadde vunnet makten i landet. Han ble 27 år gammel.

I ungdomsårene ble Camilo beskrevet som en intelligent, humoristisk og vennlig mann. I motsetning til kampfellene Fidel Castro og Che Guevara som kom fra middelklassen og hadde høy utdannelse, hadde arbeidergutten Camilo bare grunnleggende kunnskaper som lesing, skriving og regning. I så måte stilte han på linje med Juan Almeida, Crescencio Perez og mange andre revolusjonære i den cubanske revolusjonen. Les mer...
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 7
Arendal er trolig den eldste byen på Sørlandet

Arendal er en by og en kommune i Aust-Agder fylke, og den er også fylkets administrasjonssenter. Kommunen Arendal omtales gjerne som storkommune etter at fem kommuner, Arendal, Hisøy, Tromøy, Moland og Øyestad, ble slått sammen 1. januar 1992. 22. desember 2006 passerte kommunens innbyggertall 40 000.

Arendal nevnes første gang som en viktig havn i et tollregnskap fra 1528, og mye tyder på at Arendal kan pekes ut som den eldste byen på Sørlandet. I 1610 forteller Peder Claussøn Friis at Arendal var et ladested. Fulle kjøpstadsrettigheter fikk Arendal likevel først i 1723. Les mer...
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 8
Jugoslavia før oppdelingen

Jugoslavia (Jugoslavija på alle sørslaviske språk, Југославијаserbisk og makedonsk) var tre etterfølgende, men separate stater som eksisterte i størstedelen av det 20. århundreBalkan i Europa.

Den første var et kongerike etablert 1. desember 1918 som Kongeriket av serbere, kroater og slovenere, som ble omdøpt til Kongeriket Jugoslavia den 6. januar 1929 og eksisterte fram til 6. april 1941 da den ble invadert av aksemaktene under andre verdenskrig. Den kapitulerte kun 11 dager senere og var okkupert fra 17. april 1941.

Den andre var en sosialistisk stat etablert umiddelbart etter andre verdenskrig, 29. november 1945, som Den demokratiske føderasjonen Jugoslavia, senere omdøpt til Den sosialistiske føderale republikken Jugoslavia (SFR). Landet ble det meste av tiden regjert av Josip Broz Tito, og ofte omtalt som «Titos Jugoslavia».

Den tredje ble kalt Den føderale republikken Jugoslavia og ble dannet 1992; den omfattet de gjenværende republikkene Serbia (inkludert provinsene Kosovo og Vojvodina) og Montenegro. I 2001 ble navnet Jugoslavia offisielt avskaffet, og staten ble omdannet til en løsere union med navnet Serbia og Montenegro som ble offisielt anerkjent :no:4. februar 2003. Montenegro erklærte seg uavhengig fra Serbia 3. juni 2006; ved det ble den siste unionen oppløst. Les mer...
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 9
«The Man in Black» ville vært 75 år denne uka. Bilde fra 1969

Johnny Cash (født 26. februar 1932, død 12. september 2003) var en av tidenes mest betydningsfulle amerikanske countryartister. Stilen spenner over et vidt spekter, med elementer av country, rock and roll, blues og spirituals. Cash var kjent for sin rike baryton-stemme.

Cash var så kjent for sin sorte uniform at han skrev en egen sang om den, «The Man In Black». Der sier han at han kun går i sort i solidaritet med de utslåtte i samfunnet; de fattige, de fengslede, de som ikke har hørt eller lest om hva Jesus sa, de syke og ensomme, rusmisbrukere osv. Han avsluttet sangen med å si at han gjerne skulle gått kledd i en regnbue, men at inntil ting forandrer seg til det bedre, så går han kledd i sort. Den faktiske årsaken til uniformen er heller prosaisk: Da han skulle spille sin første konsert hadde ikke han og musikerne like dresser. Men alle hadde sorte skjorter og blå jeans, og slik ble det. les mer..
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 10
Rolf Jacobsen. Foto av Gro Jarto

Rolf Jacobsen (født 8. mars 1907, død 20. februar 1994) var en norsk lyriker og journalist. Han regnes som en av Norges største lyrikere. Da han i 1933 debuterte med diktsamlingen Jord og jern, ble han omtalt som en ny stemme for en ny tid, og samlingen ble kalt for Norges første modernistiske diktsamling.

Jacobsen arbeidet som journalist på Flisa før han i 1941 ble redaktør i Kongsvinger Arbeiderblad. Han ble dømt for landssvik i 1945. Først i 1949 fikk han arbeide, da i bokhandel på Hamar. I 1961 fikk han jobb i Hamar Stiftstidende, og familien flyttet til Skappelsgate på Hamar, hvor han kom til å bli boende livet ut, nær jernbanelinjene.

Det er vanlig å betrakte forholdet mellom natur og teknikk som et hovedmotiv i Jacobsens forfatterskap; dette er en tolkning som har støtte både i førsteinntrykket som ble skapt av debutsamlingen og dens tittel Jord og jern; og i Jacobsens egne fortolkninger av sitt forfatterskap. Jacobsens forfatterskap er båret av en fascinasjon for «det nye», estetikken, kreftene og muligheten i framskrittet. Begeistringen er imidlertid mest til stede på overflaten. Dikterjeg'et har erfart og er selv grepet av uroen og fremmedheten i «byens jagende pulsslag».
Les mer…
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 11

Kleopatra VII Filopator (gresk Κλεοπάτρα θεά φιλοπάτωρ, født 69 f.Kr., død 30 f.Kr.) var farao av Egypt fra 51 f.Kr. til 30 f.Kr. Hun var det siste medlemmet i det makedonske ptolemeiske dynasti og dermed den siste greske herskeren av Egypt. Hennes far var Ptolemaios XII Auletes og hennes mor var antagelig Auletes' søster, Kleopatra V Tryfaena. Kleopatra er gresk og betyr «til fars ære», hennes fulle navn «Kleopatra Thea Filopator» betyr «gudinnen Kleopatra, elsket av sin far».

I dag er hun antagelig den mest berømte av alle herskerne i det antikke Egypt og er vanligvis kun kjent som Kleopatra, alle av hennes forgjengere med samme navn er stort sett glemt. Kleopatra var aldri enehersker i Egypt, hun delte makten med sin far, bror, bror/mann og sønn. Men i alle disse tilfellene var hennes medherskere konger kun i tittelen, mens hun hadde den reelle makten.

Julius Cæsar overvintret i Egypt i 4847 f.Kr og Kleopatra styrket sin politiske fordel ved å bli hans elskerinne. Kleopatras vinterforhold med Cæsar produserte en sønn som de gav navnet Ptolemaios Cæsar (kalt Cæsarion, lille Cæsar). Men Cæsar nektet å gjøre gutten til sin arving og utnevnte sin grandnevø og adoptivsønn Octavian i stedet. Les mer...
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 12
Michiel de Ruyter, kjent som «bestefar», er en nederlandsk nasjonalhelt

Michiel Adriaenszoon de Ruyter (født 24. mars 1607 i Vlissingen, død 29. april 1676 ved Siracusa) var en nederlandsk admiral. Han ble også kalt bestevâer, som betyr bestefar. Michiel de Ruyter er den mest kjente sjøhelten i Nederlands historie. Han spilte en viktig rolle i de tre første anglo-nederlandske krigene, videre deltok han i flere kriger i Østersjøen og stred mot sjørøvere i Middelhavet. De Ruyter vekslet mellom å være i statens og rederes tjeneste, og var i en periode også selvstendig aktiv innen hvalfangsten.

De Ruyter er fremdeles en «kjent nederlender». I 2004 kom han på syvende plass da det nederlandske folket stemte om hvem som fortjente tittelen «den største nederlender». Den nederlandske marinen har hatt flere skip oppkalt etter Michiel de Ruyter, og gater oppkalt etter ham finnes i flere nederlandske byer. 24. mars 2007 er det 400 år siden Michiel de Ruyter ble født i Vlissingen. Til minne om dette er 2007 utropt til Michiel de Ruyter-år. Les mer...
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 13

Slaget ved Thermopylene fant sted 480 f.Kr. da den spartanske kongen Leonidas I med 300 av sine beste hoplitter forsøkte å stoppe en persiske hær på 250 000 soldater i invasjonen av Hellas. Leonidas hadde fått i oppdrag å forsvare den eneste veien inn i Hellas. Perserne slo Leonidas og hans 300 menn, men Xerxes Is hær hadde et tap på 27 000 menn.

Filmen 300, som skildrer slaget basert på Frank Millers tegneserie med samme tittel, har premiere i mars 2007.

På denne tiden bestod passet ved Thermopylene av en veibane langs kysten av Malisgulfen, så smal at bare en hestevogn kunne passere om gangen. På sørsiden av passet var det klipper, mens gulfen var på nordsiden. Langs veien var det tre innsnevringer (pylai), og ved midten var det en kort mur, bygd av fønikerne i det forrige århundre som forsvar mot thessaliske invasjoner. Navnet «de varme portene» kommer av de varme kildene i nærheten. Les mer...
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 14

Pink Floyd er et britisk, progressivt rockeband som var et ledende space rock-band i sin tid. Med dype tekster, pompøse lydbilder, mystiske aura og sceneshow spekket med effekter er Pink Floyd blitt et av rockehistoriens største suksessband og ligger på 7. plass over artister som har solgt flest plater gjennom historien.
Pink Floyd er mest kjent for sine enorme konseptalbum fra 70’tallet, men startet som et annerledes psykedelisk band tidlig på 60’tallet. De mest kjente utgivelsene fra Pink Floyd er The Piper at the Gates of Dawn (1967), The Dark Side of the Moon (1973, som lå inne på «Billboard Top 200» sammenhengende i mer enn 14 år), Wish You Were Here (1975) og The Wall (1979). Les mer
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 15
Lady Lilith av Dante Gabriel Rossetti, 1882

Det pre-rafaelittiske broderskap, også kjent som pre-rafaelittene, var en gruppe av engelske kunstmalere, lyrikere og skribenter som ble dannet i 1848 av mystikeren, poeten og maleren Dante Gabriel Rossetti, naturmaleren William Holman Hunt, og den opprørske maleren John Everett Millais. En rekke andre britiske kunstnere som ikke var medlemmer av selve broderskapet regnes også for eksponenter for retningen. Pre-rafaelittene søkte forbilder hos italienske malere fra før Rafael (1483-1520), derav navnet. Pre-rafaelittene er blitt kalt den andre avantgardistiske kunstbevegelsen på den tid, etter de tyske nasarenene som hadde et tilsvarende utgangspunkt. Som bevegelse er ikke pre-rafaelismen entydig. De enkelte kunstnerne utviklet seg i forskjellige retninger. Bevegelsens idealer var heller ikke forbeholdt billedkunsten, men fant også uttrykk innen poesi, arkitektur, kunsthåndverk og formgivning. Les mer…
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 16
Asiatisk elefant

Elefanter (elefantdyr, elefantfamilien, Elephantidae, Proboscidea) er en gruppe kjempestore pattedyr som tilhører Asias og Afrikas nålevende megafauna. Elefanter kan bli omkring 4 meter høye og veie mer enn 10 tonn på det meste. Det finnes tre nålevende arter, hvorav to tilhører samme slekt.

Elefanter er de største og tyngste av alle landbaserte pattedyr, og de nest høyeste. Bare giraffen er høyere. Elefantoksene vokser hele livet, selv om veksten avtar med økende alder. De er enormt massive og har en relativt kvadratisk bygning og et sterkt kjønnspreg. Hannene er betydelig større enn hunnene. Afrikanske elefanter er dessuten generelt større enn de asiatiske. Les mer…
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 17
Denne ukes 150-årsjubilant Theodor Kittelsen. Tegning fra 1892 av Christian Krohg

Theodor Kittelsen (født 27. april 1857 i Kragerø, død 1914Jeløya) var norsk maler, tegner og illustratør. Han huskes særlig for sine illustrasjoner til utgaver Asbjørnsen og Moes folkeeventyr; spesielt tegninger av troll og andre naturmytiske vesen.

Kittelsen kom fra ustabile økonomiske kår, og oppnådde aldri en økonomisk sikkerhet. I dag er han mest kjent for groteske og nifs-vakre trollbilder fra østnorske og nordnorske landskap, som etter manges mening én gang for alle har avgjort hvordan norske troll «egentlig ser ut». I sin samtid var han like bemerket for de karikaturaktige tegningene vi finner i blant annet Har Dyrene Sjæl?. Les mer…
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 18
Glasshytten ved Værket. Her ble kobolt blandet med pottaske og smeltet sammen til glass

Blaafarveværket (egentlig Det Kongelige Modumske Blaafarveværk, senere Modums Blaafarveværk) er en tidligere norsk gruvebedrift ved Åmot i Modum kommune i Buskerud. Det var Norges største industribedrift på 1800-tallet, og utviklet blåfarve fra koboltmalm, som ble benyttet i papir-, porselens- og glassindustrien. Det norske Blaafarveværket dekket på det meste 80 % av verdensmarkedet for blåfarve, og ble grunnlagt av den dansk-norske kongen i 1770-årene. Allerede i 1788 eksporterte verket blåfarve til Kina og Japan.

Under Napoleonskrigene ble verket i 1813 pantsatt av kongen til den svenske kjøpmannen Peter Wilhelm Berg, og ettersom den norske staten ikke kunne løse inn pantet etter krigen ble verket i 1822 solgt på auksjon til den da 27 år gamle forretningsmannen Benjamin Wegner på vegne av et konsortium som til slutt bare inkluderte ham selv og bankieren Wilhelm Christian Benecke. Les mer…
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 19
«Blomstenes far», Carl von Linné, markeres i disse dager

Carl von Linné (født 23. mai 1707, død 1778) var en betydningsfull svensk naturforsker og lege. Linné er mest kjent for å være den moderne taksonomiens far. Han klassifiserte alle dyre- og plantearter som var kjent på hans tid, og innførte nomenklaturreglene; med forholdsvis få modifikasjoner er de fremdeles i bruk i biologien.

Linné klarte å publisere beskrivelser av samtlige arter som var kjente for vitenskapen på hans tid. Alt i alt var dette 4 400 dyrearter og 7 700 plantearter. Mange av dem hadde han studert selv, enten i live eller i konservert form. Resten hadde han fått beskrevet av kollegaer i mange land som han brevvekslet med. I tillegg til å beskrive artene, klassifiserte han dem og ga dem dermed en fast plass i det biologiske systemet. Klassifikasjonen hans er forskjellig fra dagens (som bygger på evolusjonært slektskap). Men i flere tilfeller bruker man fremdeles de gruppene som Linné definerte. Les mer…
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 20
«Grunnlovsforsamlingen Eidsvoll 1814». Malt av Oscar Wergeland

Riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814 bestod av utpekte representanter fra hele landet, som hadde til oppgave å utarbeide no:Norges grunnlov. Representantene blir populært kalt Eidsvollsmennene. Forsamlingen hadde sine møter i Eidsvollsbygningen, der de vedtok grunnloven og valgte konge den 17. mai – senere Norges nasjonaldag. Grunnloven den ble underskrevet og datert den 18. mai 1814.

Forsamlingen møttes den 10. april etter avtale. Dette var påskedagen, og representantene møttes første gang utenfor Eidsvoll kirke, der prinsregenten tok imot dem. Etter gudstjenesten reiste de til Eidsvoll verk, der forhandlingene skulle foregå. Selve forsamlingen ble formelt åpnet dagen etter, andre påskedag, av regenten og regjeringsrådet som var oppnevnt i begynnelsen av mars. Den dagen stilte alle representantene i galla og finpuss, bøndene kom i helgedrakter.
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 21
Tintin-butikk i London.

Hergé (født 22. mai 1907, død 1983) var psevdonym for den belgiske tegneserietegneren Georges Remi. Hergé er mest kjent som skaperen av Tintin, som han tegnet fra 1929 og til sin død i 1983, til sammen 24 album, hvorav ett uferdig. Han betegnes å være den fremste i tegnestilen «den rene linje» (ligne claire).

Merkbare kvaliteter i tegneseriene om Tintin er dens livfulle humanisme, og en realistisk følelse som kom av Hergés nitidige bakgrunnsstudier. Bakgrunnsstudiene førte også til at han tegnet flere album på nytt flere år senere. Voksne lesere nyter de mange satiriske referanser til historie og politikk fra første halvdel av 1900-tallet. Debuthistorien Tintin i Sovjetunionen av «Hergé» ble første gang trykket som føljetong i Le Petit Vingtième den 10. januar 1929 og gikk fram til 8. mai 1930. Tegneserien fortalte om eventyrene til den unge «journalisten» Tintin og hans lille hund, en kvikk foxterrier ved navn Terry (Milou), mens de reiste gjennom det kommunistiske Sovjetunionen. Figuren Tintin var inspirert av Georges’ bror Paul Remi, da en offiser i den belgiske hær.

Hergé har blitt en av verdens mest berømte belgiere, og Tintin er fortsatt en internasjonal suksess. Les mer...
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 22

Gyanendra Bir Bikram Shah Dev, ज्ञानेन्द्र वीर विक्रम शाहदेव Jñānendra Vīra Vikrama Śāhadeva, (født 7. juli 1947 i Katmandu), er konge i Nepal, den 12. kongen i rekka fra Shah-dynastiet på Nepals trone. Fra 1. februar 2005 til 27. april 2006 var han i praksis militærdiktator.

I Gyanendras regjeringstid har maoistopprøret gått veldig fram. Kongehuset har brutt med de parlamentariske partiene og isolert seg fra sine allierte i utlandet. Stadig flere spådde derfor våren 2006 at monarkiet ikke kan overleve. Hvis de viser seg å få rett, vil en en hovedgrunn være Gyanendras egen politikk. Les mer...
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 23
Fra Kathmandu-dalen. Ukens artikkel til minne om bidragsyter Tron Øgrim

Nepals geografi. Nepal ligger i skråninga som begynner i Ganges-deltaet (laveste punkt, Kechana Kalan i Jhapa distrikt er 70 m.o.h.), fortsetter opp gjennom åsene mot Himalaya, og ender i verdens høyeste fjell, på nepali Sagarmatha (Mount Everest, Chomolungma, Feng) (8 850 m.o.h.), som landet deler med Kina.

Gjennom historia har Nepal helt opp til moderne tid vært et i hovedsak veiløst land. Akkurat som Norge fikk sin økonomi, kultur og politikk bestemt av at den farbare veien var kysten, er Nepals økonomi, kultur og politikk avgjørende prega av at de ville elvedalene fortsatt hindrer kommunikasjon fra øst til vest, og at åser og fjell i mesteparten av landet gjør hvert dalføre til noe for seg sjøl. Dette bidrar til å opprettholde et stort antall nasjonale minoriteter, hindre utviklinga av et nasjonalt marked og bevare lokal naturalhusholdning, og skaper et ekstremt regionalisert og lokalt politisk liv der det er vanskelig for ei regjering i Kathmandu å sikre seg effektiv kontroll overalt. I mange distrikter og flere soner i åsene og oppe i Himalaya fins det fortsatt praktisk talt ikke veier, og landtransporten er avhengig av husdyr og at folk går på beina langs stier og over fjellpass. Les mer
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 24
Fra Al-jabr, et av mesterverkene i arabisk matematikk

Matematikkens historie går flere tusen år tilbake i tid, lenge før ordet matematikk oppstod. Det fins flere oppfatninger om når matematikken oppstod. Lenge før matematikk utviklet seg som eget kunnskapsområde har menneskene vært opptatt av antall, strukturer, former og figurer, lokalisering i rommet, og mange andre emner som opptar matematikere. Den mest fundamentale matematiske ideen dreier seg om telling, så når en skal ta for seg matematikkens historie er det naturlig å starte med tall og telling. Tallsystem har ofte utviklet seg fra skriftspråk.

De første matematiske tekstene er funnet i det gamle Egypt, omkring 1300 f.Kr., og i det gamle Mesopotamia, omkring 1800 f.Kr. Også fra India har man funnet noen gamle matematiske tekster, mellom 800 og 500 f.Kr. Man regner ofte med at matematikken i Vesten ble systematisert omkring 1500-tallet. Posisjonssystemet og algebra var da kommet til den vestlige kulturen fra Østen. Les mer
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 25
Den 1. juli 1997 overtok Folkerepublikken Kina suvereniteten over Hongkong, men avtalen med Storbritannia fra 1984 innebar at Hong Kong fikk rett til å beholde sin kapitalistiske økonomi og demokratiske styre i minst 50 år

Hongkong (Xiānggǎng eller Heunggong, 香港) er en spesiell administrativ region i den sydlige delen av fastlands-Kina, omgitt av provinsen Guangdong. Hongkong består av en større halvøy som kalles de nye territoriene samt en rekke øyer hvor den viktigste er Hongkongøya. I 2004 var folketallet 6 855 125 innbyggere.

Navnet Hongkong kommer fra den kantonesiske navneversjonen Heunggong (som uttales omtrent som Høenggong). Det offisielle navn er Folkerepublikken Kinas spesielle administrative region Hongkong.

Hongkong ligger ved kysten mot Sørkinahavet og ved Perleflodens munning. Den tidligere kolonien omfatter en stor og uregelmessig formet havøy, og dessuten 235 øyer, hvorav den viktigste er selve Hong Kong-øya. Andre større øyer er Lantau, Cheung Chau, Lamma, Peng Chau og Tsing Yi. Les mer
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 26
"Eirik Raudes Land" på Grønland – en 75 år gammel norsk okkupasjonshistorie. I anneksjonserklæringen var man ikke mer spesifikk enn å plassere landet mellom fjordene Carlsbergfjord og Besselsfjord. Dette gir de omtrentlige koordinatene 71° 30' i sør og 75° 40' N i nord, og omfavner området hvor mesteparten av norske fangstmenn på Øst-Grønland hadde sine fangstfelt og hytter

Eirik Raudes Land var navnet på et landområde på Grønland som var okkupert av Norge fra 27. juni 1931 til 5. april 1933. Norge anså Grønland som en gammel norsk besittelse og anerkjente ikke Danmarks overhøyhet over øyas ubebodde landområder. Området som kun var avgrenset mellom de nordlige breddegradene 71° 30'N og 75° 40'N var oppkalt etter Eirik Raude, som oppdaget Grønland i 985. Sommeren etter okkupasjonen av Eirik Raudes Land, okkuperte Norge også et område lengre sør på Grønland, mellom 60° 30'N og 63° 40'N. Konflikten ble brakt inn for Den faste domstol for mellomfolkelig rettspleie i Haag, som dømte i favør av Danmark. Norge aksepterte dommen og okkupasjonen tok slutt 5. april 1933. Sysselmann i den knapt to år lange perioden var Helge Ingstad. Les mer...
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 27
Giuseppe Garibaldi har 200-årsjubileum 4. juli

Giuseppe Garibaldi (født 4. juli 1807 i Nice (Frankrike), død 2. juni 1882 i Caprera i Italia) var en italiensk geriljaleder og nasjonalist. Han var en av de mest sentrale personene i prosessen som førte til Italias samling.

Garibaldi var frontfigur for Risorgimento, den italienske bevegelsen for nasjonal enhet, på en tid da den apenniniske halvøy var oppdelt i en rekke stater, bl.a. Kirkestaten og kongeriket De begge Sicilier. Han var under Giuseppe Mazzinis innflytelse, Mazzini var en av datidens ledende italienske nasjonalistiske teoretikere. Etter å ha deltatt i et mislykket opprør i Piemonte i 1834 ble Garibaldi dømt til døden. Men han lyktes i å flykte til Sør-Amerika og ble der i 14 år. I revolusjonsåret 1848 vendte han tilbake til Europa og samlet en geriljaarmé. Da den ble beseiret, måtte Garibaldi forlate hjemlandet på nytt, og han kom ikke tilbake igjen før i 1854. Seks år senere innledet Garibaldi et felttog der han erobret Sicilia og Napoli med en hær. Etter ankomsten til Sicilia lot han seg utrope til diktator i Viktor Emmanuel IIs navn. Kort tid etter lyktes det hans geriljastyrker å beseire den napolitanske kongens hær.

Garibaldis innsats ledet til slutt til grunnleggelsen av Kongeriket Italia. Les mer...
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 28
Fra konsert i London 2003

Metallica er et Grammy-belønnet amerikansk heavy metal-band som ble stiftet i oktober 1981. Siden 1991, og den til da største salgssuksessen Metallica (The Black Album), har det kommersielt sett vært et av de mest suksessfulle bandene i heavy metal-historien. Med 57 millioner solgte album i USA (ifølge RIAA-tall) og tilnærmet det samme i resten av verden, er det totale antallet solgte album rundt 90 millioner. Metallica plasseres per 2006 som nummer 18 på listen over mestselgende artister i amerikansk musikkhistorie.

Etter å ha bygget opp en lojal fanbase gjennom sin rolle i utviklingen av thrash metal på 1980-tallet, fikk de et merkbart bredere publikum tidlig på 1990-tallet da de begynte å spille en moderne form for heavy metal. Som en kontrast, kom Metallicas kommersielle suksess i kjølvannet av en stilforandring som fikk mange til å beskylde dem for å «selge ut». Til tross for at de siste albumene har solgt meget godt, mente deler av fanbasen at Metallica hadde distansert seg for langt fra sine thrash metal-røtter. I tillegg ble Metallicas syn på og sentrale deltakelse i saken mot fildelingsprogrammet Napster i 2001/2002 kontroversiell for mange fans.

I 2003 ble det åttende studioalbumet, St. Anger, utgitt. Det var en samling av de mest aggressive låtene og musikken som de hadde skrevet på lenge. Albumet splittet kritikere og fikk ikke fullt så gode salgstall som tidligere album. Derimot var det meste av den påfølgende «Madly in Anger with the World»-turneen utsolgt. Les mer
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 29
Identifiserte ofre fra Srebrenica-massakren

Srebrenica-massakren var drapene på minst 8 000 bosnjaker som skjedde i juli 1995 i området i og rundt Srebrenica, Bosnia og Hercegovina av bosniskserbiske militærstyrker, inkludert den serbiske spesialstyrken «Skorpionene» under kommando av general Ratko Mladić. Ofrene varierte i alder fra tenåringer til eldre, blant de drepte var også barn og kvinner. Srebrenica-massakren blir betegnet som det største massemordet i europeisk etterkrigshistorie. Mladić og flere andre bosniskserbiske offiserer har blitt tiltalt for krigsforbrytelser, bl.a. folkemord ved det internasjonale krigsforbrytertribunalet for det tidligere Jugoslavia. Tribunalet har konkludert med at massakren var et folkemord. FN hadde tidligere erklært Srebrenica for en «sikker sone» og skulle beskyttes av soldater fra FN, men de klarte ikke å forhindre folkemordet. Nøyaktig hvor mange som ble drept blir nok aldri nøyaktig befestet, men den Føderale Kommisjonen for savnede personer har en liste over savnede eller drepte på 8 373 personer. Les mer
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 30
Anna og Maria malt av Leonardo da Vinci

Anne er en opprinnelig fransk variant av kvinnenavnet Anna, som har opprinnelse i det hebraiske ordet channah. Betydningen er «gunst» eller «nåde». Anne er det mest brukte kvinnenavnet både i Norge og Danmark og er ellers vanlig i mange vestlige land. Kjente navnebærere er Jomfru Marias mor Anna av Jerusalem, som kalles St. Anne på engelsk, samt en rekke kongelige personer, hovedsakelig i England. Anne Brontë, Anne Frank og Anne Holt er andre kjente navnebærere.

Anne har norsk navnedag 26. juli, som også er den katolske minnedagen for St. Anna.

Navnevarianten Anna var svært populær i Østromerriket. Den mest kjente navnebæreren derfra er kanskje historikeren og prinsessen Anna Komnena (10831153). Navnet ankom vest-Europa når prinsesse Anna av Kiev (Anne de Kievfransk|) giftet seg med Henrik I av Frankrike i 1044. Navnet Anne er ellers kjent i England fra 1200-tallet, i Norge fra 1300-tallet og i Sverige fra 1700-tallet. Les mer...
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 31
Persiske soldater. Utskjæringer i Persepolis.

Perserkrigene eller de gresk-persiske krigene var en serie konflikter mellom den greske verden og det persiske riket som startet rundt 500 f.Kr. og varte til 448 f.Kr. Begrepet henviser vanligvis til de to persiske invasjonene av det greske fastlandet i 490 f.Kr. og 480–479 f.Kr. I begge tilfellene lyktes de allierte grekerne i å beseire perserne. Ikke alle grekere kjempet mot perserne; noen var nøytrale, mens andre var allierte med Persia. Perserkrigene markerer skillet mellom arkaisk tid og klassisk tid i gresk historie.

Det som i dag er kjent om denne konflikten stammer hovedsakelig fra greske kilder, først og fremst Herodot, og i mindre grad noen romerske forfattere. Perserne ble en del av gresk historie etter at de i 546 f.Kr. erobret lydierne og dermed de greske bystatene i Jonia som tidligere var under lydierne. Et forsøk i 499 f.Kr. på å gjeninsette aristokratene i Naxos slo feil og jonierne gjorde opprør mot perserne. Symbolsk hjelp som ikke forandret det endelige utfallet, persisk seier, ble sendt fra det greske fastlandet. Mardonios drev et felttog i Thrakia i 492 f.Kr. for å konsolidere den persiske makten, men han ble stoppet av en storm. En amfibiestyrke under Datis og Artafernes jevnet Eretria med jorden, men den ble beseiret i slaget ved Marathon noen få dager senere av general Miltiades av Athen. Les mer...
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 32
Ulv, en nordisk vill art i hundefamilien

Hundefamilien (Canidae) kalles også hundedyr, og er en naturlig gruppe med rovdyr i klassen av pattedyr. Gruppen oppsto trolig under eocen epoken, for om lag 40 millioner år siden, noe som gjør den til den eldste rovdyrfamilien vi kjenner til. Familien hadde tre samtidige linjer, representert ved underfamiliene Caninae (moderne hunder), Hesperocyoninae (forhistoriske arkaiske hunder), og Borophaginae (forhistoriske hyenelignende hunder). Både Hesperocyoninae og Borophaginae er utdød.

Familien deles ofte inn i de to delgruppenene rever (Vulpini eller ekte vulpider) og hunder (Canini eller ekte canider), som tilsammen består av 13 slekter og 36 nålevende arter. I tillegg kommer cozumel grårev, som nylig er oppdaget, men kan være utdødd (og fortsatt ikke ordentlig klassifisert), og falklandsulv, som er utdødd. Falklandsulven er klassifisert i en egen slekt (den 14.) som døde ut sammen med arten.

Det mest karakteristiske trekket med disse dyrenes skjelett, sammenlignet med andre rovdyr, er lemmenes lengde i forhold til kroppens størrelse. De fleste står langstrakt oppreist på halvstive bein som ender i fire velutviklede labber som har tykke poter (tråputer) på undersiden, Hver av framlabbene har enten fire eller fem tær og hver baklabbene alltid fire tær. Tærne er utstyrt med klør som ikke kan trekkes inn. De går faktisk på tærne og kalles derfor tågjengere. Tærne har blitt spesielt tilpasset foten for å motstå trykkbelastningen når de løper. les mer..
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 33
Irland er kjent som den grønne øya

Irlands geografi. Øya Irland ligger ved Atlanterhavet. Erosjon fra havet har formet den opprevne vestlige kystlinjen, som har mange øyer, halvøyer og bukter. Det viktigste geografiske kjennetegnet ved Irland er den lavtliggende sentrale sletten omgitt av en ring av fjell|fjell langs kysten. Det høyeste fjellet er Carrauntuohill (irsk: Corrán Tuathail), som er 1 038 meter over havet. Det er flere større innsjøer langs elvene i Irland, med Lough Neagh som den største. Den lengste elven i Irland er Shannon som er 340 km lang, fra utspringet i Cavan til utløpet i Atlanteren sør for Limerick.

Øya Irland er politisk delt mellom den selvstendige Republikken Irland og Nord-Irland, (som er del av Storbritannia) i nordøst. Øya har et totalt areal på 84 079 km², hvorav 83 % tilhører republikken. Øya har kyst mot Atlanterhavet i nord og vest og sør. Mellom Irland og øya Storbritannia i øst, ligger Irskesjøen. Les mer...
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 34
Blåhval har en strømlinjeformet kropp

Blåhval (Balaenoptera musculus) eller blåkval er det største dyret som noen gang har levd på Jorden, uansett tid og art. Tungen kan veie like mye som en elefant, hjertet er så stort som en bli, og noen av blodkarene så store at et menneske kan svømme der. Ironisk nok kan det vitenskapelige navnet bety liten mus.

Blåhvalen, som er en finnhval og tilhører bardehvalene, er et sjøpattedyr som kan bli mer enn 31 meter lang og veie 200 tonn eller mer. Hannene kalles okser, hunnene kuer og avkommet kalver.

Blåhvalen har en strømlinjeformet kropp og er mørk gråblå i fargen (skinnet fra havet gjør den mer blå enn den egentlig er), men kan ha spragler. I munnen har den 540-790 sorte barder som blir inntil 1 meter lange og henger ned fra overkjeven. Langt bak på på ryggen sitter en, i forhold til kroppsstørrelsen, ubetydlig ryggfine, ca. 30-40 cm høy. Ryggfinnen blir bare synlig et kort øyeblikk når hvalen ruller framover for å dykke. Les mer…
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 35
Svensk snakkes i Sverige og deler av Finland

Svensk er et østskandinavisk språk som tales først og fremst i Sverige, på Åland og i deler av Finland av rundt 9 000 000 mennesker. Det er i nær slekt med dansk og norsk, og brukere av de tre språkene har som regel små vanskeligheter med å forstå hverandre. Svensk skiller seg ut blant annet med sin prosodi, som kan variere markant mellom ulike dialektområder. I dette inngår både aspekter som trykk og i visse fall tone. Språket har et relativt stort antall vokaler, som har både korte og lange varianter, og danner til sammen 17 vokalfonemer (kort [e] og [ɛ] sammenfaller). Et unikt aspekt av svensk er også den såkalte sje-lyden (den første lyden i ordet «skjuta»), som finnes i mange ulike dialektale varianter. Selv om lignende lyder, med tydelige labialiserende uttale, finnes i mange språk, er svensk muligens det eneste språket i verden som benytter lyden som et fonem. Også den svenske uttalen av den skrevne vokalen u (både som lang [ʉ] og kort [ɵ]) er globalt sett uvanlig, selv om uttalen i ulike svenske dialekter varierer. Les mer…
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 36
Henrik 8 - konge, utenrikspolitiker, musiker, kvinnekjær

Henrik VIII av England (engelsk Henry VIII) (1491-1547) var konge av England og Lord av Irland (senere konge av Irland) fra 22. april 1509 til sin død. Han er mest kjent for å ha utløst den engelske reformasjon og for sine mange ekteskap.

Han ble tronarving etter at hans eldre bror Arthur, prins av Wales døde i 1502.

Henrik VIII ble beryktet på grunn av sine kvinnehistorier og han kunne visstnok til tider være tyrannisk, men han regnes også som en sterk monark som hadde folkets støtte. Han styrket utenrikspolitikken på bekostning av innenriksaffærer, og sørget for at landet ble en sjømakt. Han skal også ha vært ganske lærd. Han interesserte seg for musikk og spilte selv, og skrev også selv musikk og sangtekster. Den mest kjente av disse er «Pastime with Good Company», også kjent som «The Kynges Ballade». I yngre år var han en dyktig atlet, og drev med dysting, jakt og tennis. Les mer..
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 37

Pinsebevegelsen i Norge er en norsk kristen bevegelse, den utgjør ikke én organisert enhet, men består av et fellesskap av over 280 selvstendige menigheter (frikirker). Norsk pinsebevegelse driver humanitært arbeid, skoler og misjon i omtrent 30 land.

Pinsebevegelsen følger en bibeltro, radikal kristen lære: troendes dåp og åndsdåp (dåp i Den Hellige Ånd) er kjennetegn på pinsebevegelsen. Samlingene i pinsebevegelsen holdes gjerne i «enkle» lokaler med få kirkelige utsmykninger. Menigheten regnes ikke som selve huset (bygningen), men mer menneskene, det kristne samfunnet. Den norske pinsebevegelsen har omtrent 32 000 døpte medlemmer, i tillegg kommer ca. 10 000 barn av medlemmene, såkalte tillhørige (ikke-døpte). Medlemstallet har holdt seg stabilt de siste årene.

Thomas Ball Barratt brakte pinsebevegelsen til Norge i 1907. Barratt ønsket ikke å etablere en ny kristen bevegelse, men ville at de kristne samfunnene heller skulle bli fornyet. Slik gikk det ikke og han ble grunnleggeren av pinsebevegelsen i Norge. Barratt var virksom både i Sverige, Danmark og England, og da han besøkte Danmark i 1907, ble det begynnelsen til den danske pinsebevegelsen. Les mer…
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 38
21. september er det 50 år siden Haakon VII døde, og Olav V ble Norges konge

Liste over Norges monarker, som hersket over et samlet Norge, regnes tradisjonelt fra Harald Hårfagre, muligens som en arv fra Snorres framstilling i Heimskringla. Det er imidlertid usikkert hvor stabil kongemakten var i de første ca 150 år, og historikere har argumentert for at Norges kongerekke like gjerne kunne regnes fra Olav Tryggvason, eller fra Harald Hardråde.

Kongerekken er samtidig en innfallsvinkel til Norges historie: Den beskriver utviklingen av statsmakten og regjeringen i Norge: fra rikssamling, gjennom middelalderens kirke- og kongeroller, via Kalmarunionen og enevoldstiden, omskiftinger i kjølvannet av den franske revolusjon og Napoleonskrigene fram til dagens konstitusjonelle monarki.

De lengstregjerende kongene er Christian IV (60 år) og Haakon VII (52 år). Les mer…
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 39
Karl Martell er hovedsakelig kjent for sin seier i slaget ved Poitiers

Karl Martell [Martell = hammeren] (686-741) var rikshovmester og reell konge over de tre frankiske kongedømmene. Han er mest kjent for at han vant slaget ved Poitiers i 732, hvor han stoppet et muslimsk plyndringstokt ledet av guvernøren av al-Andalus. Med denne seieren satte han en stopper for videre muslimsk plyndring i Frankrike.

Martell var født i Herstal i det som nå er Wallonia, Belgia, og var den uekte sønnen av Pipin av Herstal og hans konkubine Alpaida.

Selv om han først og fremst huskes som lederen for den kristne hæren som vant ved Tours, er Karl Martell virkelig en gigantisk personlighet i tidlig middelalder. Han var en svært dyktig general i en tidsepoke som manglet andre store generaler, han er den første forfaderen til vestlig tungt kavaleri (ridderskap), grunnleggeren av det som skulle bli Frankerriket og satte i gang føydalsystemet som preget Europa i middelalderen. Les mer…
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 40
Med A-knappen kan man aktivere Marios forskjellige hopp, og den analoge styrespaken gjør det mulig å bestemme hvor fort Mario skal gå.

Super Mario 64 er et plattformspill til Nintendo 64. Det ble lansert i Japan 23. juni 1996, i Nord-Amerika 29. september 1996 og i Europa 1. mars 1997. Sammen med Pilotwings 64 var det en av lanseringstitlene for den da nye konsollen. Som Nintendos flaggskip har spillet solgt over tolv millioner eksemplarer totalt, ikke medregnet Wiis Virtual Console-salgstall.

Super Mario 64 var det første tredimensjonale plattformspillet i Mario-serien og etablerte med det en ny arketype til sjangeren, i likhet med hva Super Mario Bros. gjorde med todimensjonale sideskrollende plattformspill. Spillet har påvirket mange senere tredimensjonale spill og er blitt kåret til ett av de 15 mest innflytelsesrike spillene gjennom tidene.

I overgangen fra to til tre dimensjoner erstattet Super Mario 64 de tradisjonelle lineære banene med vidstrakte verdener hvor spilleren må fullføre atskillige og diverse oppdrag med vektlegging på utforsking. Trass i dette klarte spillet å bevare følelsen av tidligere Mario-spill, med flere elementer og figurer fra tidligere spill i serien. Det er hyllet av mange kritikere og fans som ett av de beste videospillene noensinne. Les mer…
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 41
Figuren viser en representasjon av strukturen for et heliumatom

Atom. Innen kjemi og fysikk er et atom en submikroskopisk struktur som ikke kan deles i mindre elementer via kjemiske reaksjoner og beholde sine kjemiske egenskaper. Atomer er bestanddeler i molekyler (kjemiske stoffer). Ordet atom kommer fra det greske ordet atomos som betyr udelelig. Et atoms radius er i området 31 (Helium) til 215 (Radium) picometer.

Tidligere forestillinger om stoffers fysiske struktur var basert på at fysisk deling i stadig mindre biter ville resultere i atomet som minste og udelelige bestanddel. I 1913 presenterte Bohr sin atommodell som deler atomet opp i tre underliggende elementærpartikler: elektroner, som har negativ elektrisk ladning og er minst av de tre; protoner, som har positiv ladning og er omkring 1836 ganger tyngre enn elektronet; og nøytroner, som er elektrisk nøytrale og er omkring 1839 ganger tyngre enn elektronet. Les mer...
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 42
Afrikansk villhund («Lycaon pictus»), også kjent som hyenehund, malerhund, malerisk villhund, kapphund m.m.

Afrikansk villhund (Lycaon pictus) kalles også hyenehund og er et sosialt flokklevende rovdyr i hundefamilien. Villhunden finnes over store deler av Afrika, sør for Sahara. Den blir av mange regnet som en av verdens mest effektive jegere. Den er også den eneste arten som har overlevd inn i vår tid i slekten Lycaon. Det første eksemplaret ble oppdaget av vestlige forskere (Temminck, 1820) i Mozambique og fikk navnet Kapp jakthund.

Afrikansk villhund framstår som en langstrakt slank hund med spesielt lange ben, ekstremt store, runde avlange stående ører, stor mage og en flekkemønstret mangefarget pels som har gitt den det vitenskapelige navnet «malerhund» (Lycaon pictus). Les mer...
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 43
Pyreneisk brunbjørn

Bjørnefamilien (Ursidae) er en relativt liten gruppe av store rovdyr som deles inn i åtte arter. Selv om gruppen av bjørner er liten er artene i denne familien spredt utover store landområder. De har vært kulturelt svært viktige dyr for menneskene i de områder hvor de finnes.

Bjørnen er det største av alle landbaserte rovdyr. Den er kompakt bygget og har kraftige lemmer som ender opp i store labber med fem tær utstyrt med lange, kraftfulle klør. Kjempepandaen har i tillegg den såkalte pandatåa. Dette er ikke ei riktig tå, men en potebekledt forstørrelse av en beinvekst. Bjørner varierer mye i størrelse, fra den småvokste malayabjørnen på omkring 25–65 kg og opp mot de enorme isbjørnene der hannene kan veie opp mot 1 000 kg på det meste. Generelt kan man også si at hannene er nær dobbelt så store som binnene. Ekte bjørner er dessuten tyngre og langt mer robust bygget enn pandabjørner. Les mer...
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 44
Pyreneisk brunbjørn

Vår Frue kirke er en steinkirke i Trondheim. Koret og østre halvdel av skipet utgjør middelalderens Mariakirke. Foruten Nidarosdomen er dette den eneste kirken fra middelalderens Trondheim som har overlevd fram til våre dager. Fra 1400-tallet av har kirken blitt omtalt som Vår Frue kirke. Kirken ligger mellom det middelalderske gateløpet Vår Frue Strete og den nyere Kongens gate, midt i hjertet av byen. Kirken er blitt herjet av brann flere ganger, men har hver gang blitt gjenoppbygget. Etter reformasjonen ble kirken sterkt utvidet vestover, men murverket i de originale østlige delene er likevel svært godt bevart. Disse delene utgjør den tredje største bevarte middelalderkirken i Norge. Vår Frue kirke har tradisjonelt havnet i skyggen av Nidarosdomen et steinkast unna og derfor blitt viet lite oppmerksomhet. I 2004 ble kirken oppført på Riksantikvarens liste over tolv store kirker av nasjonal verdi, som på grunn av størrelse og rikdom medfører ekstra utfordringer for vern og vedlikehold. Etter flere tiår med forfall og forslumming, pågår nå en større renovering foran kirkens offisielle 800-års-jubileum i november 2007. Les mer...
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 45
[[Fil:|120x170px|link={{{3}}}|Claus von Stauffenberg. (av Wander Mahet)]]

Claus Philip Maria Schenk Graf von Stauffenberg (født 15. november 1907, død 21. juli 1944) var en tysk offiser (sist oberst i generalstaben) og sentral i motstandsarbeidet blant offiserene i Wehrmacht mot det nasjonalsosialistiske regimet. Han ledet det Wehrmacht-baserte attentatet og statskuppforsøket mot Adolf Hitler i 1944, kjent som 20. juli-attentatet. Stauffenberg plasserte selv bomben i Hitlers møterom i hovedkvarteret Wolfschanze ved Rastenburg i Øst-Preussen, men ble arrestert da han kom tilbake til Berlin med fly samme kveld og henrettet ved skyting. Stauffenbergs nærmeste familie ble satt i konsentrasjonsleir resten av krigen og de minste barna skulle adopteres bort. Attentatet medvirket til en alvorlig svekkelse av Hitlers fysiske og mentale tilstand og til at Hitler i økende grad mistrodde Wehrmacht. I tillegg ble en rekke Wehrmacht-offiserer henrettet etter summariske rettsaker i Volksgerichtshof under ledelse av den beryktede Roland Freisler. Les mer...
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 46
Dikterdronning Halldis Moren Vesaas' 100-årsdag markeres 18. november

Halldis Moren Vesaas (født 18. november 1907 i Trysil, død 8. september 1995 i Oslo) var en norsk lyriker, oversetter og kulturarbeider, som på mange områder gjorde en omfattende innsats for nynorsk språk og kultur.

De fleste av hennes diktsamlinger, seks av i alt åtte, utkom i årene fra 1929 til 1947. Det sentrale tema er opplevelser og følelser hos kvinner gjennom de ulike livsfasene: ungdom, forelskelse, parforhold, morsrolle og til sist den modne kvinnens perspektiv på livet og gleden ved ny kjærlighet.

Halldis Moren Vesaas vant ry som gjendikter gjennom sitt arbeid med klassisk dramatikk, hun var en ettertraktet oppleser, og hun hadde flere sentrale verv i kulturlivet: blant annet i Riksteatret, forfatterforeningen og Norsk kulturråd. Det meste av sitt voksne liv bodde hun på Midtbø i Vinje, fra 1933 til ca 1970, sammen med ektemannen og kollegaen Tarjei Vesaas. Les mer...
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 47
Motörhead under Kiss of Death-turneen i Italia i 2007

Motörhead er et Grammy-belønnet britisk heavy metal-band, skapt i 1975 av bassist, vokalist og låtskriver Ian «Lemmy» Kilmister.

Motörhead var ved hjelp av sin blanding av punkrock, klassisk rock and roll og heavy metal med på å skape speed metal og hadde stor innflytelse på senere speed metal-band og thrash metal-sjangeren på 80-tallet. Til tross for dette misliker Lemmy disse betegnelsene og refererer selv til musikken sin som «veldig høy rock and roll».

Motörhead sin suksess eksploderte med albumene Overkill, Bomber og Ace of Spades, i tillegg til live-albumet No Sleep 'til Hammersmith og diverse singler fra disse albumene, som alle ble gitt ut i perioden 1979-1981. Motörhead ble raskt kjent som et av de største heavy metal-bandene i Storbritannia, som dominerte metal-scenen på denne tiden. Motörhead har blitt nominert til Grammy for «beste heavy metal-framføring» tre ganger, men vant ikke før i 2005 for sangen «Whiplash», opprinnelig laget av Metallica. VH1 har plassert Motörhead på en 26. plass over tidenes største hardrock-band.

«Maskoten» til Motörhead ble skapt i 1977 og heter Snaggletooth B. Motörhead (også kjent som «Warpig»), og har prydet de fleste av Motörheads albumcovere. Les mer...
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 48
Trekboere på vei over Karoo

Kappkolonien i det fremtidige Sør-Afrika ble etablert av det nederlandske Ostindiske kompani i 1652 da Cape Town ble grunnlagt. Den ble grunnlagt som en mellomstasjon for skip som seilte mellom Nederland og Batavia. Etter hvert beveget nybyggere seg inn i landet, og kom raskt i konflikt med khoikhoier («hottentotter») og sanfolket («buskmenn»).

Storbritannia okkuperte kolonien i 1795. De neste 100 årene skulle området preges av konflikter mellom briter og boere, en konflikt som kulminerte i første og andre boerkrig. Med den britiske seieren i 1902 ble Oranjefristaten og Sørafrikanske republikk britiske kolonier, og Kappkolonien sluttet seg til disse i Unionen Sør-Afrika i 1910.

Funnet av diamanter i Kimberley i 1871 utløste en strøm av kolonister fra Europa, hovedsakelig briter, og det vokste raskt frem store gruvesamfunn i Kappkolonien. Cecil Rhodes ble gjennom denne gruvedriften en mektig mann, og han brukte sin posisjon til å fremme britisk imperialisme. Les mer...
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 49
Jan Christiaan Smuts var en ledende sørafrikansk statsmann

Jan Smuts (1870-1950) var en fremtredende statsmann, militær leder og filosof i Sør-Afrika og det britiske Samveldet. I tillegg til flere ministerposter var han statsminister i Unionen Sør-Afrika fra 1919 til 1924 og fra 1939 til 1948. Han tjenestegjorde som britisk general i første verdenskrig og som feltmarskalk i andre verdenskrig.

Som statsminister gikk han imot flertallet av afrikanderne som ønsket å fortsette og formalisere den de facto apartheid–politikken som hersket i mellomkrigstiden. Han etablerte og støttet Fagankommisjonen etter andre verdenskrig som talte for avskaffelsen av all raseadskillelse i Sør–Afrika. Men Smuts tapte valget i 1948 før han kunne innføre forslaget og døde i 1950, akkurat i det de jure apartheid var i ferd med å bli innført. Smuts var også sentral ved etableringen av Folkeforbundet og de FN.

I 2004 ble han i en avstemning valgt som en av de ti betydeligste sørafrikanere gjennom tidene. Les mer...
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 50
Rein lever naturlig bare på nordkalotten. Her en svalbardrein

Rein (Rangifer tarandus) kalles også reinsdyr og karibu (amerikansk rein) og er et hjortedyr som lever i de nordligste landområdene på jorda, der de er godt tilpasset de ekstreme kulde- og snøforholdene som kan råde vinterstid. Reinsdyret skiller seg fra andre hjortedyrene ved at både bukkene (hannene) og simlene (hunnene) utvikler gevir.

Mange forbinder reinsdyret med julenissen. Dette skyldes innflytelsen fra amerikansk folklore og litteratur. Julenissens vesen og attributter ble introdusert og fastlagt i diktet A Visit from St. Nicholas fra 1823, hvor de opprinnelige åtte reinsdyrene som angivelig trekker nissens slede ble navngitt. Les mer
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 51
200-årsjubilanten Johan Sebastian Welhaven malt av den dansk-norske billedkunstneren Carl Peter Lehmann i 1842

Johan Sebastian Welhaven (født 22. desember 1807 i Bergen, død 21. oktober 1873) var en norsk lyriker, forfatter og universitetslærer. I ettertid er han mest kjent som Henrik Wergelands poetiske og kulturpolitiske motpol, men Welhaven har en betydelig posisjon i kraft av eget virke.

Welhavens regnes mellom de sentrale dikterene i norsk litteratur under første halvdel av 1800-tallet. Han var romantiker, rendyrket et høyt refleksjonsnivå, dyrket den rene sjanger og arbeidet med formen. Hans diktning omfatter sonettesamlingen Norges Dæmring, flere dikt inspirert av folkeminne og folkediktning, og salmer.

I 1840 ble Welhaven konsituert som lektor i filosofi ved Det Kgl. Frederiks Universitet i Christiania. Han ble fast ansatt i 1843, og ble professor i 1846. Ved siden av egentlig filosofi underviste han i litteraturhistorie. Les mer...
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 52
Drammensbrua er Norges lengste veibro

Liste over broer i Norge etter lengde omfatter veibroer i Norge med lengde på minst 400 meter.

Med noen unntak har de fleste av de lengste broene i landet blitt bygd etter 1970. Fergestrekninger over sund og fjorder er i stor grad blitt erstattet av broer. Siden tidlig på 1980-tallet har imidlertid undersjøiske tunneler flere ganger blitt valgt til fordel for broer ved kryssinger av fjorder og sund.

De norske broene med de lengste brospennene er bygget som hengebroer og skråkabelbroer. Landets lengste bro, Drammensbrua, er en kassebro. Landets nest lengste bro, Nordhordlandsbrua, er delvis flytebro og delvis skråkabelbro. Lengden på brospenn har økt etter hvert som brobyggeteknikken er blitt bedre. Et stort antall av de norske broene er fritt frambygg-broer. les mer
Vis - Diskusjon - historikk


Utvald bokmålsartikkel-arkiv: 20052006200720082009201020112012201320142015201620172018