Terese Løvås

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Terese Løvås

Fødd13. juni 1973
Tønsberg
NasjonalitetNoreg
Yrkeprofessor
InstitusjonarNoregs teknisk-naturvitskaplege universitet

Terese Løvås (fødd 13. juni 1973) er ein norsk fysikar. Ho er professor i energi- og prosessteknikk, med spesialisering innanfor forbrenning og termodynamikk. Ho forskar blant anna på alternative drivstoff som biodrivstoff.

Karriere[endre | endre wikiteksten]

Løvås fullførte mastergraden i relativistisk astrofysikk ved Niels Bohr-instituttet ved Københavns universitet i Danmark. Doktorgraden innanfor forbrenningsfysikk tok ho ved Lunds Universitet i Sverige. Ho har også ein mastergrad frå Universitetet i Cambridge.

Løvås har blant anna arbeidd som forskar og førelesar i energiteknologi ved Queen Mary University of London, og som forskar ved University of Cambridge. Ho har vore fellow i ingeniørvitskap ved Churchill College i Cambridge. Løvås har også jobba med arktisk forsking ved Universitetet i Tromsø, der ho hadde ei professor II-stilling i prosess- og gassteknologiar mellom 2009 og 2014.

Frå 2009 har Løvås vore professor og faggruppeleiar for forskingsgruppa for termisk energi ved institutt for energi- og prosessteknikk ved Noregs teknisk-naturvitskaplege universitet (NTNU).[1]

I august 2017 tiltredde Løvås som instituttleiar ved institutt for energi- og prosessteknikk ved NTNU. Med det blei ho den fyrste kvinnelege instituttleiaren i historia til instituttet.

Frå 2011 var Løvås president i den skandinavisk-nordiske avdelinga ved det internasjonale forskarsamfunnet Combustion Institute, og i 2015 tok ho over som president for Føderasjonen for europeiske seksjonar i det same forskarsamfunnet. Ho er styremedlem i det svenske nasjonale forskingsprogrammet og strategiske forskingssenteret Center for Combustion Science and Technology (CECOST). I tillegg er ho styremedlem for den nasjonale infrastrukturen for berekningsvitskap i Norge UNINETT Sigma2 AS. Løvås sit i redaktørstyret for Energies[2] og Combustion Flame[3].

Prisar og utmerkingar[endre | endre wikiteksten]

I 2015 mottok Løvås Kommunikasjonsprisen ved Fakultetet for ingeniørvitskap og teknologi ved NTNU.[4]

Kjelder[endre | endre wikiteksten]