Hu Jintao

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
胡锦涛
Hú Jǐntāo

Hu Jintao på statsbesøk i Russland hjå president Dmitrij Medvedev i 2008
President av Kina
Periode15. mars 2003-14. mars 2013
PartiKinas kommunistparti
Fødd21. desember 1942,
Den kinesiske flagget Jianyan, Jiangsu-provinsen, Kina
FødestadJiangyan
EktefelleLiu Yongqing
BarnHu Haifeng
  • Hu Haiqing
FøregangarJiang Zemin
EtterfølgjarXi Jinping

Hu Jintao (fødd 21. desember 1942) var president i Folkerepublikken Kina frå mars 2003 til mars 2013.

Hu er utdanna hydraulikkingeniør ved det prestisjefylte Qinghua-universitet i Beijing. Han blei med i det kinesiske kommunistpartiet før Kulturrevolusjonen i 1964. Då han var ferdig utdanna året etter, blei han send til den nordvestre Gansuprovinsen som del av Mao sitt utviklingsprogram for Kina. Han gjorde inntrykk på dei overordna i provinsen og i partiet, og steig i gradene.

Han var partisekretær for Den autonome regionen Tibet frå 1988 til 1992 og blei generalsekretær i det kinesiske kommunistpartiet i 2002. 15. mars 2003 blei han president av Kina etter Jiang Zemin.

Hu Jintao var den fyrste statsleiaren i Folkerepublikken Kina til å tale standard mandarin. Han er gift med Liu Yongqing, som han møtte på Tsinghuauniversitetet då han studerte der. Dei har to barn] Hu Haifeng og Hu Haiqing.

Hu var den første statsleiaren i Kina sidan danninga av folkerepublikken i 1949 som besøkte ein taiwankinesisk president, Lien Chan. Hu har òg understreka kor viktig dei demokratiske rettane i Kina er, men han har likevel innført streng mediasensur, og er ofte vorten skulda for å undertrykkje pressefridomen. Spesielt har Hu vore skeptisk til Internett.

Kjelder[endre | endre wikiteksten]

Føregangar
Jiang Zemin
President av Kina
2003–2013
Etterfylgjar